Search

Brexit: Σήμερα κρίνεται η τύχη του στη Βουλή των Κοινοτήτων

458

Η τύχη του Brexit κρίνεται στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί απόψε στις 9.30 στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά από πέντε μέρες διαβουλεύσεων.

Η Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου συζητά εάν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τη συμφωνία που έκλεισε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για το Brexit, απόφαση που θα κρίνει πώς θα προχωρήσει η διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και δυνητικά την πορεία της οικονομίας της χώρας.

Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει σειρά ψηφοφοριών πριν από τη βασική ή τροπολογίες που θα αφορούν το κείμενο που θα καταθέσει η κυβέρνηση. Το πόσο σημαντικές θα είναι αυτές θα εξαρτηθεί από τις τροπολογίες, που θα επιλεγούν. Κάποιες τροπολογίες, αν περάσουν, ίσως τελικά αντικαταστήσουν τη ψηφοφορία για τη βασική ερώτηση. Η τροπολογία για παράδειγμα, που κατέθεσε ο βουλευτής των Εργατικών, Χίλαρι Μπεν που θα μπορούσε να απορρίπτει τη συμφωνία αλλά και να αποκλείει την έξοδο χωρίς μια συμφωνία. Άλλες τροπολογίες όπως αυτή του Συντηρητικού βουλευτή, Άντριου Μάρισον προτείνει η συμφωνία να εγκριθεί ως «μια συμπληρωματική δήλωση που θα προστεθεί στη Συμφωνία Αποχώρησης που εξειδικεύει ότι μια λύση μέσω του backstop θα εξαντληθεί χρονικά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022». Πολλά θα εξαρτηθούν από τις τροπολογίες που επίσης θα επιλέξει ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου να ψηφιστούν.

Αν οι Βρετανοί βουλευτές εγκρίνουν το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης, το Brexit θα γίνει πραγματικότητα την 29η Μαρτίου.

Καθώς φαίνεται ωστόσο, προς αυτήν την κατεύθυνση, αν μη τι άλλο της αναβολής, κινείται το «Plan B», το σχέδιο με το οποίο καλείται να επιστρέψει η Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο εντός τριών ημερών (στις 21 Ιανουαρίου), αφότου η συμφωνία καταψηφιστεί. Αυτό το σενάριο, της αναβολής, είναι και η μοναδική παραχώρηση την οποία είναι διατεθειμένοι να κάνουν από τις Βρυξέλλες, δίνοντας έναν χρονικό ορίζοντας έως περίπου τον Ιούνιο.

Αν η συμφωνία καταψηφιστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η χώρα θα εισέλθει σε «αχαρτογράφητη περιοχή», προειδοποίησε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, επισημαίνοντας πως εντείνεται ο κίνδυνος να υπάρξει χαοτική έξοδος χωρίς συμφωνία, ή ακόμη και η χώρα να παραμείνει στην ΕΕ.

Αν και αρχικά προβλεπόταν να γίνει τον Δεκέμβριο, η σημερινή ψηφοφορία αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή από τη Μέι, για να αποφύγει μια συντριπτική ήττα που παραδέχθηκε πως ήταν βέβαιη και να της δοθεί χρόνος να ζήσει περαιτέρω «εγγυήσεις» από τους Ευρωπαίους ηγέτες, κάτι που ήλπιζε πως θα έπειθε τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να εγκρίνουν τη συμφωνία που έκλεισε με την Ε.Ε.

Το κοινοβούλιο έχει συνολικά 650 μέλη. Από αυτά, γύρω στα 100 είναι είτε μέλη της κυβέρνησης, είτε εγγυητές της κομματικής πειθαρχίας των Τόρις που υποχρεούνται να στηρίξουν τη συμφωνία και κατά συνέπεια μπορούν να αφαιρεθούν από τον υπολογισμό.

Οι Συντηρητικοί διαθέτουν 317 έδρες. Κυβερνούν όμως με πλειοψηφία μόλις 13 εδρών, χάρη στη συμφωνία με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (Democratic Unionist Party, DUP), το οποίο καταλαμβάνει 10 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο αριθμός των μελών του κοινοβουλίου που έχουν δηλώσει δημόσια ότι θα υποστηρίξουν τη συμφωνία είναι 32.

Ο αριθμός των μελών του κοινοβουλίου που έχουν δηλώσει δημόσια ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία είναι 93, συμπεριλαμβανομένων 27 των Τόρις.

Οι εκκλήσεις να απορριφθεί η συμφωνία πολλαπλασιάζονται: ακόμα και για τον ίδιο τον υπουργό Brexit, τον Ντόμινικ Ράαμπ, «ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλίσουμε τροποποίηση της συμφωνίας για την αποχώρηση, μέσω διαπραγματεύσεων, είναι να απορρίψουμε την τρέχουσα συμφωνία», που κατ’ αυτόν είναι «δεύτερης ποιότητας».

Χθες, η Ντάουνινγκ Στριτ έδωσε στη δημοσιότητα μια επιστολή υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία τονίζουν πως η ΕΕ «δεν επιθυμεί» ο αμφιλεγόμενος «μηχανισμός ασφαλείας» (backstop), ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών» συνόρων με την Ιρλανδία, να τεθεί σε ισχύ, καθώς και πως ακόμη κι αν τεθεί σε ισχύ, θα φροντίσουν αυτό να είναι «μόνο προσωρινό».

Η επιστολή «δεν προσφέρει τις νομικές εγγυήσεις για τις οποίες είχαν δοθεί υποσχέσεις σε αυτή την αίθουσα», έκρινε από την πλευρά του ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που διαπίστωσε πως το κείμενο είναι «ακριβώς ίδιο» με εκείνο που υπεβλήθη τον Δεκέμβριο.
Την ίδια άποψη μοιράζονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και οι Σκωτσέζοι εθνικιστές του SNP.

Αθηνά Κορλίρα

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *