Search
Κομισιόν

«Καμπάνα» της ΕΕ στην Ελλάδα για κινέζικο λαθρεμπόριο

854

Υψηλό πρόστιμο πάνω από 200 εκατ. ευρώ επιβάλλει η Κομισιόν στη χώρα μας, με την αιτιολογία ότι, δεν έλαβε μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο δίκτυο απάτης, το οποίο φέρνει ρούχα και παπούτσια από την Κίνα προς την Ευρώπη σε πολύ χαμηλές τιμές.

Η αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) ξεκίνησε έρευνα στο λιμάνι του Πειραιά για το αν έχουν ληφθεί μέτρα αντιμετώπισης διεθνούς δικτύου, που εισήγαγε μεγάλες ποσότητες ειδών ρουχισμού και υπόδησης χωρίς να πληρώνουν δασμούς και ΦΠΑ.

Η έρευνα έγινε μετά την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας για το Brexit και τη διαπίστωση ότι μέσω Λονδίνου -όπως είχε αποκαλύψει προ 10ημέρου ο Athina 9.84– εισάγονταν στην Ευρώπη ενδύματα και υποδήματα από Κίνα τα οποία υποεκτιμούνταν για να επιβαρυνθούν με χαμηλότερους δασμούς και φόρους πωλήσεων.

Κύκλοι της Ε.Ε. (που επέβαλε πρόστιμο 2,7 δις ευρώ στο Λονδίνο), είχαν εκφράσει την ανησυχία τους, ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό κέντρο λαθρεμπορίου από την Κίνα, με δεδομένο ότι το λιμάνι του Πειραιά ανήκει πλέον στην κινεζική COSCO.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico η έρευνα -τα συμπεράσματα της οποίας ήδη μεταβιβάστηκαν στην Κομισιόν- έδειξε ότι από 1ης Ιανουαρίου 2015 έως 31 Μαΐου 2018, έγινε δόλια εισαγωγή υποτιμημένων ρούχων και παπουτσιών στην Ελλάδα και η OLAF έχει εκδώσει σύσταση προς τα ελληνικά τελωνεία για ανάκτηση 202,3 εκατ. ευρώ από διαφυγόντες δασμούς.

Για τη χώρα μας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η υπόθεση ήταν εξαιρετικά περίπλοκη με πολλούς οδηγούς φορτηγών και μεσάζοντες να εμπλέκονται, πλαστά έγγραφα και οδηγίες για το πού θα παραδοθούν τα προϊόντα, τα οποία «αποκτούσαν» χαμηλότερες τιμές μόλις φορτώνονταν στα αυτοκίνητα, ώστε οι εισαγωγείς να πληρώνουν λιγότερα από τα προβλεπόμενα. Στη συνέχεια μεταφορτώνονταν και κατέλησαν σε πόλεις όπως Φλωρεντία και Βαρκελώνη.

Παράλληλα μέλη του κυκλώματος έστηναν εικονικές εταιρείες, στις οποίες έβαζαν λουκέτο όταν πλησίαζε ο φορολογικός έλεγχος.

Μετά την απόφαση για Brexit τα κυκλώματα στράφηκαν προς τη χώρα μας, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία για να συνεχίσουν τη δράση τους ανεξέλεγκτα.

Με δεδομένες τις διαπιστώσεις της OLAF, η Κομισιόν θα καλέσει τις ελληνικές αρχές να δώσουν εξηγήσεις για να αξιολογηθεί αν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για να μπει φρένο στη δράση των εγκληματικών οργανώσεων.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *