Με περισσότερους από 700 πλειστηριασμούς συνεχίζονται οι εκποιήσεις ακινήτων την τρέχουσα εβδομάδα.
Την ίδια ώρα έχουν ήδη αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να πάρουν σειρά για τη διεξαγωγή τους μέχρι στα τέλη Ιουλίου περίπου 5.000 πλειστηριασμοί στους οποίους καθημερινά θα προστίθενται ολοένα και περισσότεροι.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων φέτος αναμένεται να διεξαχθούν περίπου 30.000 πλειστηριασμοί στους οποίους περιλαμβάνονται διαμερίσματα, οικόπεδα, κτήματα, βιομηχανικά κτίρια κ.λ.π. Ωστόσο για τις τράπεζες το μεγάλο στοίχημα για φέτος είναι να βάλουν μπροστά και πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών για οφειλέτες τους, οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί πέρυσι, κι αυτό ώστε να μειώσουν δραστικά το στοκ των κόκκινων στεγαστικών τους δανείων.
Από την άλλη τροχοπέδη στην διαδικασία των πλειστηριασμών, προκαλεί το γεγονός του μειωμένου ενδιαφέροντος αγοραστών καθώς 8 στα 10 ακίνητα που βγήκαν πέρυσι σε πλειστηριασμό (περίπου 20.000 ακίνητα) παρέμειναν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών…
Μετά τις τράπεζες σειρά στο «χορό» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μπαίνει από τον Φεβρουάριο και η ΑΑΔΕ οποία ήδη ανάρτησε τον πρώτο κατάλογο προς εκποίηση ακινήτων που έχουν στη κατοχή τους οφειλέτες σε εφορία.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η συνολική αξία των ακινήτων που θα εκποιηθούν το 2019 κυμαίνεται στα 2 δισ. ευρώ ,ενώ συνολικά για την προσεχή τριετία η εκτιμώμενη αξία των ακινήτων που θα εκπλειστηριαστούν υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ.
Οι ρευστοποιήσεις αποτελούν βασικό εργαλείο για τη μείωση των κόκκινων δανείων και –σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες– ο αριθμός των ακινήτων που θα βγουν στον πλειστηριασμό θα αυξηθεί γεωμετρικά τα προσεχή χρόνια, με στόχο το 2021 να πραγματοποιηθούν συνολικά 40.000 πλειστηριασμοί.
Χριστιάννα Κούσιου