Search

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα

463

Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τη συμφωνία «εθνική ήττα» και «εθνικό λάθος», υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει υπογραφεί.

«Ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα. Δεν το λέμε μόνο εμείς, το ΝΑΤΟ το λέει», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε να είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλούμε και εμείς «Μακεδόνες» τους κατοίκους της χώρας αυτής».

Τόνισε, επίσης, ότι δεν θα δεχθεί να ερμηνευθεί η Συμφωνία ως διαβατήριο για την ένταξη της FYROM στην ΕΕ. «Καταψηφίζουμε την Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατηγόρησε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «μετά το οικονομικό ναυάγιο και την κοινωνική διάλυση οδηγεί την Ελλάδα και σε εθνική περιπέτεια διαρκείας», ενώ επανέλαβε τα περί «μεθοδεύσεων και παζαριών» και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «για μερικούς μήνες εξουσίας γυρνά τη χώρα πολλά χρόνια πίσω».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνώρισε πως εάν κυρωθεί η συμφωνία δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς «διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο και τυχόν παραβίασή της μπορεί να σημάνει διεθνή απομόνωση και Διεθνές Δικαστήριο για τη χώρα μας» και υποστήριξε ότι γι’ αυτό ακριβώς «η ώρα της ευθύνης είναι τώρα».

Απηύθυνε ωστόσο μήνυμα σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας λέγοντας ότι « διαδικασία ένταξης στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών». «Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στην εευρωπαϊκή οικογένεια».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την άποψη ότι έχει παραβιαστεί από τους γείτονες ένας βασικός όρος της συμφωνίας που είναι πρώτα να αλλάξουν το Σύνταγμά τους και μετά να έρθει η συμφωνία προς κύρωση στο Ελληνικό κοινοβούλιο» και υποστήριξε ότι «οι ελληνικές δεσμεύσεις αναλαμβάνονται «εδώ και τώρα», ενώ της γειτονικής χώρας «αναμένονται «αλλού και κάποτε».

Καταλόγισε στην κυβέρνηση αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και απέρριψε τα περί προγενέστερης αναγνώρισής της το 1977, υποστηρίζοντας ότι αυτό καταδεικνύεται και από το ΝΑΤΟ, ενώ την κατηγόρησε ότι έστρεψε «ακόμη και το erga omnes σε βάρος των δικών μας συμφερόντων».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η συμφωνία των Πρεσπών δεν έρχεται να λύσει ένα παλαιό πρόβλημα, αλλά να προσθέσει και νέα στην περιοχή, ενώ γνωστοποίησε ότι το κόμμα του θα την καταψηφίσει και ζήτησε καθαρές κουβέντες και από κάποιους «που θεωρούν ότι μπορούν να το παίζουν δίπορτο», όπως είπε. Υποστηρίζοντας ότι «κάθε ψήφος στη συμφωνία των Πρεσπών σημαίνει και ψήφος στον κ. Τσίπρα για να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε τέλος την ανάγκη να φύγει «αυτή η κυβέρνηση του ψέματος, της μιζέριας, του διχασμού και της παρακμής και ν’ ανοίξει ο δρόμος της αλήθειας, της αξιοπρέπειας, της ενότητας και της προόδου».
«Σε λίγο θα διαλέξετε με ποιον είστε: Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εθνικό κατήφορο των Πρεσπών; Ή με το λαό, την υπερηφάνεια και την ελπίδα;», κατέληξε.

Απόστολος Χονδρόπουλος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *