Search

Τον Χουάν Γκουαϊδό, αναγνωρίζει ως νέο πρόεδρο της Βενεζουέλας το Ισραήλ

1067

Τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρόεδρο του κοινοβουλίου, Χουάν Γκουαϊδό, αναγνωρίζει ως νέο πρόεδρο της Βενεζουέλας το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δηλώνει ότι η χώρα του προστίθεται σε εκείνες που έχουν ήδη αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν ως πρόεδρο τον Γκουαϊδό. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες χθες ζήτησαν την άμεση προκήρυξη εκλογών στη Βενεζουέλα, προειδοποιώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα αναγνωρίσουν και αυτές τον Γκουαϊδό, ενώ έκκληση για ειρηνική λύση απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Τελεσίγραφο από ΕΕ

Χθες Σάββατο η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε περιθώριο ημερών στο Καράκας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, προειδοποιώντας πως διαφορετικά θα αποσύρει την αναγνώρισή της στην κυβέρνηση Μαδούρο.

Είχαν προηγηθεί ξεχωριστά τελεσίγραφα από την Γερμανία, την Γαλλία, την Βρετανία και την Ισπανία πως δίνουν περιθώριο συγκεκριμένα οκτώ ημερών στον κ. Μαδούρο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αναγνωρίσουν τον κ. Γουαϊδό ως προσωρινό αρχηγό του κράτους.

Η Ουάσινγκτον ζήτησε το Σάββατο από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου «να επιλέξουν ποια πλευρά στηρίζουν στην Βενεζουέλα και να διακόψουν τις οικονομικές συναλλαγές τους με την κυβέρνηση Μαδούρο.

Εν τω μεταξύ, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στην Ουάσιγκτον, αυτομόλησε στις ΗΠΑ και δήλωσε πως στηρίζει την αντιπολίτευση, κίνηση που χαιρέτισαν οι αμερικανικές Αρχές.

Ο Μαδούρο απέρριψε το τελεσίγραφο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απέρριψε το τελεσίγραφο που έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες που του ζητούν να προκηρύξει άμεσα εκλογές, όμως εμφανίστηκε διατεθειμένος να συνομιλήσει με την διεθνή κοινότητα.

Ο κ. Μαδούρο κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό ότι παραβίασε την νομοθεσία της Βενεζουέλας όταν αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος και αναγνωρίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος.

Υποστήριξε πως οι Ευρωπαίοι δεν σέβονται την ιστορία και την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας, προσθέτοντας μάλιστα πως οι «υπερόπτες» ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου δεν αντανακλούν τις απόψεις των λαών τους.

«Δεν θα έπρεπε να μας δώσουν τελεσίγραφο, ουδείς μπορεί να μας δώσει τελεσίγραφο», είπε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό δίκτυο CNN Turk. Η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που έχουν εκφράσει την αμέριστη στήριξή τους στο καθεστώς Μαδούρο.

Παρά την άρνησή του να αποχωρήσει από την εξουσία ο κ. Μαδούρο σημείωσε πως είναι «ανοιχτός στον διάλογο», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, αν και ξεκαθάρισε πως είναι «απίθανο».

Καράκας: Ποιοι είστε εσείς που δίνετε τελεσίγραφο σε μία κυρίαρχη κυβέρνηση;

Η απάντηση από πλευράς Καράκας ήρθε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Χόρχε Αρεάσα: “Κανείς δεν θα μας δώσει προθεσμίες, κανείς δε θα μας πει εάν πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές ή όχι. Ποιοι είστε εσείς που δίνετε τελεσίγραφο σε μία κυρίαρχη κυβέρνηση; Αυτή είναι παρέμβαση στα εσωτερικά μας”, επεσήμανε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πομπέο: μέρος ενόςπαράνομου κράτους-μαφία” ο Μαδούρο – στήριξη στον Γκουαϊδό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν πίεση σε όλα τα κράτη που συμμετείχαν στη σύνοδο “να συμπαραταχθούν με τις δυνάμεις της ελευθερίας” στην Βενεζουέλα. “Έχει έρθει η ώρα όλα τα κράτη να επιλέξουν πλευρά. Χωρίς άλλες καθυστερήσεις, χωρίς παιχνίδια. Είτε τάσσεστε με τις δυνάμεις της ελευθερίας, είτε συνασπίζεστε με τον Μαδούρο και την καταστροφή”, είπε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αποκαλώντας, μάλιστα, τον Νικολάς Μαδούρο μέρος ενός “παράνομου κράτους-μαφία” που ευθύνεται για την οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Αναφερόμενος στο Γκουαϊδό, ο Πομπέο, τόνισε: „Τώρα έχουμε έναν νέο ηγέτη, ο οποίος υποσχέθηκε να διεξαγάγει εκλογές και να επαναφέρει την συνταγματική τάξη και την ασφάλεια στην περιοχή. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε άλλο αυτή τη συζήτηση. Για χάρη της Βενεζουέλας και της ευρύτερη περιοχής, πρέπει να στηρίξουμε τον λαό της“.

Τα δύο στρατόπεδα 

Διχασμένη δεν είναι μόνο η Βενεζουέλα αλλά και ολόκληρος ο πλαννήτης, επί της ουσίας. Την στήριξή τους στον Μαδούρο εξακολουθούν να προσφέρουν, πέραν του στρατού της χώρας, η Ρωσία, η Τουρκία, η Κίνα και από τις γειτονικές χώρες η Κούβα, η Βολιβία και το Μεξικό.

Υπέρ του Γκουαϊδό τάσσονται οι ΗΠΑ, αλλά και λατινοαμερκάνικα κράτη, όπως η Βραζιλία, η Κολομβία και η Αργεντινή.

Ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, χαιρέτησε το θάρρος των Βενεζολάνων που διαδηλώνουν διεκδικώντας την ελευθερία και αποκάλεσε ευθέως “παράνομες” τις εκλογές του 2018 στις οποίες ο Μαδούρο αναδείχθηκε νικητής.

Εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερίζα Μέι, δήλωσε ότι η εκλογή Μαδούρο δεν ήταν δημοκρατική και εξέφρασε ανοιχτά την στήριξη της Μεγάλης Βρετανίας στον Γκουαϊδό.

Η γερμανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της επεσήμανε ότι το κοινοβούλιο της Βενεζουέλας πρέπει “να διαδραματίσει έναν ειδικό ρόλο” για τη διασφάλιση ενός “δημοκρατικού μέλλοντος για τη Βενεζουέλα”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μολονότι έχει καλέσει σε διεξαγωγή νέων εκλογών, έχει αποφύγει να ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Γκουαϊδό για την ανάληψη της προεδρίας. H Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, παρότρυνε την Βενεζουέλα να διεξαγάγει “ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες” προεδρικές εκλογές, προκειμένου να εκλεγεί μία κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει πραγματικά τη βούληση των πολιτών της χώρας. “Εάν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες ημέρες”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, “η ΕΕ θα αναλάβει περαιτέρω δράση αναφορικά με την αναγνώριση της ηγεσίας της χώρας βάσει του άρθρου 233 του Συντάγματος της Βενεζουέλας”.

Η δυναμική της αντιπολίτευσης ενισχύεται

Ενδεικτικό της δυναμικής Γκουαϊδό είναι το γεγόνός ότι η επιρροή του φαίνεται να διευρύνεται, ξεφεύγοντας από την μεσαία και ανώτερη τάξη, που παραδοσιακά στηρίζουν την αντιπολίτευση, καθώς δεν είναι λίγες οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον του Μαδούρο τις τελευταίες ημέρες σε συνοκίες της εργατικής τάξης, ακόμη και παραγκουπόλεις.

Ο Γκουαϊδό, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτης της αντιπολίτευσης, αυτοανακηρύχθηκε σε πρόεδρο της Βενεζουέλας πριν από λίγες ημέρες ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 350 τραυματίστηκαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα. Δεδομένου ότι υπάρχουν σαφείς υπόνοιες για χρήση υπερβολικής βίας από τις βενεζολάνικες δυνάμεις ασφαλείας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *