Search

Euractiv: Τσίπρας και Ζάεφ αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης

395

Ως «την καλύτερη παγκόσμια είδηση» εδώ και πολύ καιρό, χαρακτηρίζει δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ιστότοπου Euractiv, την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο, συμπληρώνοντας ότι από τις 25 Ιανουαρίου, η πΓΔΜ, όπως την αποκαλούσε η Ελλάδα, είναι πλέον η «Βόρεια Μακεδονία».

Την ώρα που ο σωβινισμός ενισχύεται σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, οι δύο ψηφοφορίες σε Αθήνα και Σκόπια, δίνουν ελπίδα ότι η σύνεση μπορεί να επικρατήσει και ο εθνικισμός να νικηθεί, επισημαίνεται. Αναφερόμενος στους δύο ηγέτες, Τσίπρα και Ζάεφ, ο συντάκτης σημειώνει πως η πορεία μέχρι εδώ δεν ήταν εύκολη, καθώς και οι δύο είχαν να αντιμετωπίσουν ισχυρή εθνικιστική αντιπολίτευση. Μάλιστα, συμπληρώνει, τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, αναζήτησαν νομιμοποίηση στους κόλπους της ευρωπαϊκής πολιτικής τους οικογένειας – στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – στην πιο ισχυρή πολιτική ομάδα στην Ευρώπη.

Δυστυχώς, εκτιμά ο ίδιος, το ΕΛΚ έπραξε ελάχιστα, εάν όχι απολύτως τίποτα, για να συνδράμει στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως σημειώνεται, σε διεθνές επίπεδο, η Συμφωνία είχε έναν μεγάλο εχθρό: τη Ρωσία που αντιτίθεται στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Οι ψηφοφορίες σε Αθήνα και Σκόπια, εκτιμάται στο εν λόγω άρθρο ότι είχαν μία διεθνή διάσταση. «Δεν αφορούσαν μόνο το μέλλον της ‘Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας’, αλλά το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων στο σύνολό τους. Αλυσιδωτές αντιδράσεις μετά από μία ενδεχόμενη αρνητική ψηφοφορία, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την εύθραυστη αυτή περιοχή. Τώρα τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, φαίνεται ότι είμαστε σε μη αναστρέψιμο σημείο».

Τα άστρα ευθυγραμμίστηκαν για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, καταλήγει ο συντάκτης, εξαίροντας τους δύο ηγέτες: «Ο Αλέξης Τσίπρας ενσαρκώνει έναν πολιτικό, ο οποίος δεν είναι υπεύθυνος για το χάλι της Ελλάδας, ενώ ο Ζόραν Ζάεφ αποτελεί το πιο σπάνιο είδος πολιτικού των Βαλκανίων, ο οποίος έχει ανοσία στον εθνικισμό. Οι προσωπικότητες διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο στην Ιστορία. Πολλά χρόνια θα περάσουν, αλλά τους δύο αυτούς πολιτικούς ηγέτες θα τους θυμόμαστε. Είναι τόσο σπάνιο να γίνεται τόσο ορατό το αποτέλεσμα του σπουδαίου και δύσκολου έργου ενός πολιτικού. Τσίπρας και Ζάεφ αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης».

Εξάλλου, εκτενής αναφορά στο ζήτημα γίνεται και στο σημερινό ενημερωτικό δελτίο του Politico, με την επισήμανση ότι η πρόσκληση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα γίνει πολύ σύντομα. «Θα υπογράψουμε ένα πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ και αυτό μπορούμε να το κάνουμε σύντομα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Playbook του Politico. Συμπλήρωσε ότι η επικύρωση θα εξαρτηθεί από τα 29 Κοινοβούλια, και υπενθύμισε ότι την τελευταία φορά, η αντίστοιχη διαδικασία που αφορούσε στην ένταξη του Μαυροβουνίου στη συμμαχία, πήρε ένα χρόνο και ολοκληρώθηκε το 2017. Ο συντάκτης σημειώνει ότι το ΝΑΤΟ φαίνεται να είναι ο πρώτος οργανισμός στον οποίο θα ενταχθούν τα Σκόπια, ενώ η επόμενη ευκαιρία για να γίνει ένα βήμα πιο κοντά στην Ε.Ε. θα είναι το ερχόμενο καλοκαίρι, όταν θα επανεξεταστούν οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *