Ως ταυτοτικό παράδειγμα και δημιουργική πρόκληση για την περαιτέρω ενίσχυση των διεργασιών εντός της Ελλάδος αναφορικά με την συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου εν όψει των ευρωεκλογών από τις δυνάμεις που αντιμάχονται τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία παρουσίασε τη συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του χαιρετισμού που απηύθυνε στην εκδήλωση που διοργάνωσε τη Δευτέρα το βράδυ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ε. Κ., Δημήτρης Παπαδημούλης για τον απολογισμό της δράσης του σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο την τελευταία διετία.
Ασφαλώς η εκδήλωση, στάθηκε αφορμή για διεύρυνση της θεματολογίας της, επάνω στην βάση των πρωτοβουλιών που ο ίδιος έχει αναλάβει στο πλαίσιο της «Προοδευτικής Συμμαχίας για μια δημοκρατική και κοινωνική ευρώπη.
Συμπληρωματικά ένα από τα μηνύματα της εκδήλωσης ήταν το «όχι στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά οπισθοχώρηση», που αποτελεί και τη μεγάλη πρόκληση για τις δυνάμεις της ευρωπαικής αριστεράς, των πρασίνων και των σοσιαλιστών εν όψει των ευρωεκλογών.
Στην πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η ομιλία του Α. Τσίπρα, την οποία παρακολούθησαν πρόσωπα από το χώρο της κεντροαριστεράς, δηλαδή πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και τηςς ΔΗΜΑΡ, κάποια εκ των οποίων φημολογείται πως θα ενταχθούν και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή ή τις εθνικές εκλογές. Μεταξύ άλλων οι Γ. Ραγκούσης, Σ. Τζουμάκας, Ν. Μπίστης, Σ. Δανέλλης, Μ. Ρεπούση.
«Εχει έρθει η ώρα αυτή τη προοδευτική συμμαχία που αναζητεί, διεκδικεί και παλεύει ο Δημήτρης Παπαδημούλης και οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να επιχειρήσει να την εκφράσει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές» ανέφερε ο Α. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας με νόημα: «Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ούτως ή άλλως διαδραματίσει ρόλο καταλυτικό στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει και ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας με δυνάμεις και πρόσωπα που αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας ευρύτερης συμπόρευσης.Με ξεκάθαρο μέτωπο στον εθνικισμό και την ακροδεξιά.Με ξεκάθαρο μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές που τρέφουν τον ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό.Και με ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ευρώπης, υπέρ της Ευρώπης της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής και των δικαιωμάτων».
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι το άνοιγμα του προς το χώρο της κεντροαριστεράς συνοδεύτηκε από αιχμές για τη στάση της Φ. Γεννηματά στο Μακεδονικό, δείχνοντας πως το φλέρτ του ΣΥΡΙΖΑ με το χώρο του ΠΑΣΟΚ δεν θα επικεντρωθεί τόσο στην ηγεσία του, αλλά σε μεμονωμένες περιπτώσεις στελεχών, που ωστόσο με την «μεταπήδηση» τους στην Κουμουνδούρου μπορεί να «συμπαρασύρουν» δυνάμεις από την εκλογική βάση του ΚΙΝΑΛ.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση του επιχείρησε να «ταυτίσει» την Φ. Γεννηματά με τον Κ. Μητσοτάκη, με τρόπο, που να τους καθιστά στην περίπτωση του Μακεδονικού, ως «μαύρα πρόβατα» στις πολιτικές τους οικογένειες στην Ε.Ε..
«Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και το ΚΙΝΑΛ της κ. Γεννηματά, προτίμησαν να μην συνταχθούν με τις πολιτικές τους οικογένειες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές αντίστοιχα, αλλά να χρησιμοποιήσουν αντεστραμμένη την ίδια ακριβώς ρητορική με τους εθνικιστές του VMRO» τόνισε χαρακτηριστικά.
Φυσικά η σκόπιμη «εξομοίωση» τους, σε επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο, έγινε για να δώσει και ο ίδιος το μήνυμα του προς τους ψηφοφόρους της κεντροριστεράς, ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η οικογένεια των Σοσιαλιστών των αναγνωρίζει ως κυρίαρχο συνομιλητή της, φτάνοντας στο σημείο να αναγνωρίζει την ορθότητα των πολιτικών του κινήσεων στο Μακεδονικό με το να τον προτείνει για το Νόμπελ Ειρήνης στα Βαλκανια.
Γιώργος Κατσίγιαννης