Search
ΝΑΤΟ πΓΔΜ

Έως την επόμενη εβδομάδα η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

1258

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τελετή υπογραφής του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 29 κρατών – μελών της βορειοατλαντικής συμμαχίας, παρουσία μάλιστα του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος, Νίκολα Ντίμιτροφ.

Η τελετή θα γίνει σύμφωνα με ανώτατου αξιωματούχο του ΝΑΤΟ που μίλησε χθες στο ΑΠΕ είτε στο τέλος της εβδομάδας, είτε στις αρχές της επόμενης.

Χθες έληξε άλλωστε χωρίς ενστάσεις η σιωπηρή διαδικασία (silent process) με τον γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ με επιστολή του προς το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας (όχι της πΓΔΜ) ότι η προετοιμασία έγκρισης του κειμένου του Πρωτοκόλλου Ένταξης είναι «σε εξέλιξη».

Αμέσως μετά θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου απο τα κοινοβούλια των 29 κρατών – μελών με πρώτη τη Βουλή των Ελλήνων.

Η διαδικασία στο ελληνικό κοινοβούλιο, αναμένεται να κρατήσει πολύ λιγότερο απο ό,τι η αντίστοιχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την ολοκλήρωση της η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει μέσω ρηματικής ανακοίνωσης να ενημερώσει Ελλάδα και ΟΗΕ ότι τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ θα πρέπει να ενημερώσει με επιστολές όλους τους διεθνείς ογανισμούς και κράτη ότι το όνομα της χώρας αλλάζει σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Αφού ολοκληρωθεί και αυτό το βήμα, τότε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Παυλόπουλος θα υπογράψει τον νόμο κύρωσης του Πρωτοκόλλου Εισδοχής και ο οποίος θα αποσταλεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο έχει οριστεί ως θεματοφύλακας της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, της ιδρυτικής πράξης του ΝΑΤΟ το 1949. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει πρόσφατα Αμερικανός αξιωματούχος οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να κυρώσουν άμεσα τόσο το Πρωτόκολλο Εισδοχής όσο και την αναγνώριση της χώρας με το νέο συνταγματικό της όνομα.

Η διαδικασία κύρωσης από τα κοινοβούλια των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ επειδή εξαρτάται από εσωτερικούς κανονισμούς είναι πιθανόν να κρατήσει ακόμα και 1 χρόνο. Υπάρχει βέβαια και το προηγούμενο του Μαυροβουνίου, όπου διήρκεσε σχεδόν 2 χρόνια. (Το Μαυροβουνιο έλαβε πρόσκληση το 2015 και έγινε μέλος τον Ιούνιο του 2017). Σε κάθε περίπτωση, η Βόρεια Μακεδονία θα μπορεί να μετάσχει κανονικά στις εργασίες του βορειοαντλαντικού συμβουλίου μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου από τους ΜΑ.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *