Search

Διεθνής Διαφάνεια: Ραγδαία επιδείνωση της διαφθοράς στην Ελλάδα το 2018

667

Η Ελλάδα υποχώρησε στην 67η θέση σε σύνολο 180 κρατών, στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2018 που εξετάζει ζητήματα κρατικής διαφθοράς, κατρακυλώντας οκτώ θέσεις πιο κάτω, σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ΕΕ, η μόνη χώρα που σημειώνει χειρότερες επιδόσεις είναι η Βουλγαρία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (CPI –Corruption Perception Index) το 2017 η Ελλάδα ήταν στην 59η θέση σε σύνολο 180 κρατών συγκεντρώνοντας 48 βαθμούς, ενώ το 2018 συγκέντρωσε μόλις 45 και υποχώρησε στην 67η θέση.

Να σημειωθεί ότι από τις χώρες- μέλη της ΕΕ, τις καλύτερες επιδόσεις καταγράφουν η Δανία με 88 βαθμούς, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ελβετία από 85 βαθμούς.

Αντιθέτως, τις χειρότερες επιδόσεις παρουσιάζουν η Ουγγαρία με 46 βαθμούς, η Ελλάδα με 45 και η Βουλγαρία με 42 βαθμούς.

Στην έκθεσή της η Διεθνής Διαφάνεια, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «ο πρόσφατος διορισμός της επικεφαλής στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού- (πρόκειται για τη Βασιλική Θάνου)- η οποία εποπτεύει την εφαρμογή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, εγείρει ανησυχίες για σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένου ότι υπήρξε διορισμένη, στενή σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ο διορισμός τελικά αμφισβητεί την ίδια την ανεξαρτησία του θεσμικού οργάνου».

Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς χρησιμοποιεί κλίμακα από το 0 έως το 100, όπου το 0 αναφέρεται σε ένα εξαιρετικά διεφθαρμένο κράτος και το 100 σε ένα αδιάφθορο κράτος.

«Υπάρχει μια επιδείνωση φέτος, ελπίζουμε να είναι παροδική», τόνισε η Άννα Δαμάσκου, Πρόεδρος Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας. Μιλώντας στην εκπομπή «Στάση των 2» και στον Άρη Τόλιο, σημείωσε ότι «αναγνωρίζεται διεθνώς και στο δίκτυο αντίληψης διαφθοράς ότι η χώρα μας έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια σημαντικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες συνέβαλαν και στον περιορισμό της διαφθοράς. Είμαστε πάνω από την βάση».

Για την αναφορά στη Novartis

«Ο εν γένει αντίκτυπος της υπόθεσης, όλα αυτά τα γκρίζα σύννεφα ας πούμε, που έχουν συσσωρευτεί πάνω από το πολιτικό κόσμο μας και πάνω απ’ την σχέση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα».

Για τον διορισμό Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

«Ένα βασικό κριτήριο της αποτίμησης, της αντίστασης των θεσμών στο ενδεχόμενο διαφθοράς είναι ο τρόπος επιλογής και τα εχέγγυα ανεξαρτησίας των επικεφαλής των θεσμών. Στο πλαίσιο αυτό είναι σαφές ότι η εν λόγο υπόθεση που γνωστοποιήθηκε στην Κομισιόν, απασχόλησε τον Διεθνή Τύπο, πιάστηκε και απ’ τα ραντάρ της Διεθνούς Διαφάνειας».

Newsroom Αθήνα 9.84

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *