Περισσότερη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια ζητούν οι δήμαρχοι της χώρας μέσα από την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.
Στην Θεσσαλονίκη, όπου έγινε το ειδικό θεματικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος οι δήμαρχοι της χώρας καθώς και εκπρόσωποι φορέων και επιστήμονες κατέθεσαν τις προτάσεις τους ώστε η νέα Αυτοδιοίκηση που θα προκύψει από το αναθεωρημένο Σύνταγμα να μπορεί να έχει περισσότερες δυνατότητες ώστε να προσφέρει στην κοινωνία, στην οικονομία και στη χώρα.
Οι προτάσεις Καμίνη
Ο πρόεδρος της επιτροπής της ΚΕΔΕ για την αναθεώρηση του Συντάγματος δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στην ομιλία του υπογράμμισε ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συμφωνήσουν σε τουλάχιστον πέντε άξονες αλλαγών στο Σύνταγμα, ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία της αναθεώρησης.
Ο κ. Καμίνης, ο οποίος έχει ορισθεί επικεφαλής της επιτροπής της ΚΕΔΕ για τη συνταγματική αναθεώρηση, υπογράμμισε ότι η διασφάλιση σταθερών εκλογικών κύκλων, η άρση των προνομίων υπουργών και βουλευτών, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η απλούστευση των διαδικασιών της ίδιας της αναθεώρησης και η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, μπορεί να αποτελέσουν τους πέντε άξονες επί των οποίων μπορούν να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις, ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία αναθεώρησης, στην επόμενη Βουλή.
Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε ειδικότερα στις συνταγματικές αλλαγές που επιβάλλονται για την αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι πρέπει αναλόγως να διασφαλιστεί η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, η ανάληψη αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από τους δήμους και η μη αιφνιδιαστική αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις, ο κ. Καμίνης επισήμανε:
– Την κατάργηση των προνομίων των αιρετών, στο πεδίο της ποινικής ευθύνης των υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας
– Την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, χωρίς να ορίζεται η ηγεσία της από το Υπουργικό Συμβούλιο
– Δικλείδες ασφαλείας για σταθερό εκλογικό κύκλο 4ετίας. Να αποσυνδεθεί η αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, καθώς και να περιοριστεί η κατάχρηση της επίκλησης κρίσιμου εθνικού θέματος για τη διενέργεια εκλογών.
-Απλούστευση των ίδιων των διαδικασιών αναθεώρησης με αυξημένη πλειοψηφία από την ίδια Βουλή
-Τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αναφερόμενος στις συνταγματικές αλλαγές για την αυτοδιοίκηση, ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να καθορίζουν και να εισπράττουν φόρους, προκειμένου να απογαλακτιστούν από το κράτος και να γίνει έτσι ένα πραγματικό βήμα για την αυτοτέλειά τους.
Ο δήμαρχος Αθηναίων πρόσθεσε ακόμα:
-την ανάγκη να αποκτήσουν οι δήμοι αποφασιστικές αρμοδιότητες με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας.
– την πρόνοια, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές να αφορά τις μεθεπόμενες εκλογές.
«Χρυσή ευκαιρία» το Σύνταγμα για να πάει μπροστά η Αυτοδιοίκηση
Με κατάθεση προτάσεων εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα ολοκληρώθηκε το ειδικό θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στη Θεσσαλονίκη
«Η Συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να γίνει με προοπτική τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές, αποτελεί μια πολιτική διαδικασία ύψιστης σημασίας, η οποία απαιτεί συναίνεση και ειλικρινή διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων». Στη σχετική επισήμανση προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου.
Στο συνέδριο κατέθεσαν προτάσεις οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα. Οι προτάσεις αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης της ΚΕΔΕ Πρόεδρος της οποίας ορίστηκε, μετά από εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ γ. Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Η επιτροπή αφού επεξεργαστεί τις προτάσεις θα διαμορφώσει το τελικό κείμενο θέσεων και προτάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού με στόχο να συμβάλει δημιουργικά στην διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Ο Γ. Πατούλης κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι δεν κάλεσε ποτέ σε διάλογο την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού και μεθόδευσε τη μη συμμετοχή εκπροσώπου της στην Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
«Αυτές είναι πολιτικές κουρελού και δε συνάδουν με μια τόσο σοβαρή διαδικασία όπως είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση» τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και επισήμανε ότι «δεν μπορεί ο διάλογος αυτός, να αγνοεί τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, όπως δε μπορεί να περιορίζεται σε ήσσονος σημασίας ζητήματα και ερήμην της κοινωνίας».
Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης
Η Αναθεώρηση θα πρέπει να είναι «ριζική» και να έχει χαρακτηριστικά καινοτομίας σημείωσε ο Γ. Πατούλης και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέο «καταστατικό χάρτη», που θα διαμορφώσει συνθήκες αντιπροσωπευτικότερης και αποτελεσματικότερης δημοκρατίας.
• Με αποκέντρωση και όχι υπερ-συγκέντρωση εξουσιών.
• Με μεγαλύτερη διαφάνεια και διαρκή λογοδοσία.
• Με ισότιμη αντιμετώπιση του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
• Με σαφείς λειτουργίες και ξεκάθαρους ρόλους και αρμοδιότητες , στα διάφορα επίπεδα Διοίκησης του Κράτους.
• Με αξιοποίηση των διεθνών εμπειριών και ενσωμάτωση των καλύτερων πρακτικών από άλλα προηγμένα κράτη.
• Με αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, με την καθιέρωση δικών της αυτοτελών πόρων και με την ενισχυμένη και διαρκή λογοδοσία των οργάνων της.
Οι 3 άξονες της πρότασης
Βασικοί άξονες Αναθεωρητικής Πρότασης
Η αναθεωρητική πρόταση της Αυτοδιοίκησης στηρίζεται σε τρεις άξονες:
1) Στην ανάγκη αναβάθμισης του πολιτικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, ώστε να αποτελέσει το βασικό βάθρο του νέου διοικητικού συστήματος της Πατρίδας μας.
2) Στην ανάγκη διασφάλισης της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού, προκειμένου να συμβάλλουμε με νέο ρόλο στο εγχείρημα της επανεκκίνησης και αναπτυξιακής προοπτική της χώρας και
3) Στην διασφάλιση του κομβικού μας ρόλου ως θεσμού στη λειτουργία του Κοινωνικού Κράτους, ως αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής κι αλληλεγγύης και την ισότητα ευκαιριών όλων των πολιτών.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των προτάσεων που θα καταθέσει η Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης της ΚΕΔΕ θα συμπεριλαμβάνονται και οι παρακάτω βασικές θέσεις:
• το ζήτημα της συνταγματικής κατοχύρωσης της μητροπολιτικής διακυβέρνησης
• η φορολογική αποκέντρωση, ώστε να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο το ζήτημα της οικονομικής αυτονομίας των ΟΤΑ
• η συνταγματική κατοχύρωση του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, σε επίπεδο περιφέρειας
• η ισότιμη αντιμετώπιση των αιρετών εκπροσώπων του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της χώρας
• η επανεξέταση των εκλογικών κωλυμάτων
• η ενίσχυση της διαφάνειας και η διασφάλιση της κοινωνικής λογοδοσίας
Τέλος σε ότι αφορά στις αλλαγές του εκλογικού συστήματος της αυτοδιοίκησης οι αιρετοί πρότειναν να ισχύσει ότι και στις εθνικές εκλογές. Δηλαδή το νέο εκλογικό σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή από τις μεθεπόμενες εκλογές. Οι τελικές προτάσεις της ΚΕΔΕ αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να κατατεθούν στην σχετική κυβερνητική επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Γιώργος Μανουσακάκης