Search

Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία θωρακίζονται έναντι των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν  

681

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία σκοπεύουν στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που ξεκινά σήμερα στο Βουκουρέστι με κεντρικό θέμα την κρίση στη Βενεζουέλα, να ιδρύσουν μία ομάδα με στόχο την διάσωση της Συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά.  

Η Συμφωνία κινδυνεύει να αποτύχει εξαιτίας της πρόθεσης των ΗΠΑ για εκ νέου επιβολή κυρώσεων, εάν το Ιράν δεν καταργήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.  

Όχημα Ειδικού Σκοπού 

H ομάδα που θα συσταθεί θα ονομάζεται “Όχημα Ειδικού Σκοπού” και θα έχει ως στόχο να μπορούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να συνεχίσουν τις εμπορικές συναλλαγές τους με το Ιράν, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις. Η ομάδα θα διαδραματίσει κατά κάποιον τρόπο ρόλο διαμεσολαβητή, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στα αιτήματα των ευρωπαϊκών και των ιρανικών επιχειρήσεων.  

Παραδείγματος χάριν, θα μπορούσε το Ιράν να συνεχίσει να προμηθεύει με πετρέλαιο ή άλλα προϊόντα την Ευρώπη. Τα χρήματα όμως δεν θα διοχετεύονται μέσω ιδιωτικών τραπεζών στο Ιράν (που θα βρίσκονται υπό την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων), αλλά σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες θα πωλούν τρόφιμα, φαρμακευτικά ή βιομηχανικά προϊόντα στο Ιράν. Με αυτό τον τρόπο οι αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο σύστημα χρηματικών συναλλαγών με το Ιράν δεν θα παραβιάζονται, αλλά θα παρακάμπτονται.

Το “Όχημα Ειδικού Σκοπού” βρισκόταν στα σκαριά εδώ και καιρό, χθες, ωστόσο, γνωστοποιήθηκε από το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι από σήμερα θα τεθεί σε εφαρμογή. Διευκρινίζεται ότι θα καλύπτει τομείς που δεν βρίσκονται στο στόχαστρο των κυρώσεων των ΗΠΑ και θα αφορά κυρίως επιχειρήσεις που προτιμούν να διεξάγουν εμπορικές συναλλαγές με τον Ιράν από ό,τι με τις ΗΠΑ.  

Αυτή η κίνηση θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας των ευρωπαϊκών εταιριών και από τα νομικά μέτρα που έχουν λάβει οι ΗΠΑ και προβλέπουν αποζημιώσεις.  

Στις 14 Ιουλίου 2015 τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ –Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν με το Ιράν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του, μέσω της οποίας χαλάρωναν οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη και είχε καταστεί δυνατή  η επιστροφή των δυτικών επιχειρήσεων στο Ιράν. Τον Μάιο του 2017, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς από τη συμφωνία.  

Δομίνα Διαμαντοπούλου  

 

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *