Η επίσημη τελετή «υποδοχής» της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ με την υπογραφή εκ μέρους των μονίμων αντιπροσώπων της βορειοατλαντικής συμμαχίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πηγές.
Το «παρών» στην τελετή θα δώσει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα κράτη – μέλη έχουν ήδη ενημερωθεί για την εν λόγω ημερομηνία ενώ η Αθήνα έχει ήδη στείλει σχετική εξουσιοδότηση στον Έλληνα μόνιμο αντιπρόσωπο να συνυπογράψει το Πρωτόκολλο Εισδοχής της γείτονος, ενώ το ίδιο έχουν κάνει ήδη Σόφια και Βερολίνο.
Παρά τις πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει ότι το έγγραφο του Πρωτοκόλλου Ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ θα εισαχθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο στις 4 Φεβρουαρίου, αυτό δεν μπορεί να ισχύει καθώς θα πρέπει πρώτα να προηγηθεί η υπογραφή του από τους μονίμους αντιπροσώπους της βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Υπάρχει μια καθυστέρηση σε σχέση με την εξουσιοδότηση τόσο του μονίμου αντιπροσώπου του Καναδά όσο και της Ισπανίας και της Πολωνίας, όμως πηγές εκτιμούν ότι όλα αυτά θα έχουν ξεπεραστεί έως την ερχόμενη Πέμπτη.
Το κείμενο του Πρωτοκόλλου Εισδοχής είναι περίπου δύο σελίδων γραμμένο στα αγγλικά και τα γαλλικά και ως προσχέδιο είχε ήδη προετοιμαστεί πριν από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την περασμένη Παρασκευή από την ελληνική βουλή.
Αφού κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει μέσω ρηματικής ανακοίνωσης να ενημερώσει Ελλάδα και ΟΗΕ ότι τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ θα πρέπει να ενημερώσει με επιστολές όλους τους διεθνείς οργανισμούς και κράτη ότι το όνομα της χώρας αλλάζει σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Αφού ολοκληρωθεί και αυτό το βήμα, τότε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος θα υπογράψει τον νόμο κύρωσης του Πρωτοκόλλου Εισδοχής και ο οποίος θα αποσταλεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ , το οποίο έχει οριστεί ως θεματοφύλακας της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, της ιδρυτικής πράξης του ΝΑΤΟ το 1949.
Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει πρόσφατα Αμερικανός αξιωματούχος οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να κυρώσουν άμεσα τόσο το Πρωτόκολλο Εισδοχής όσο και την αναγνώριση της χώρας με το νέο συνταγματικό της όνομα.
Το Πρωτόκολλο θα τεθεί σε πλήρη ισχύ μόνο όταν όλα τα κράτη – μέλη ενημερώσουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι το έχουν κυρώσει στα κοινοβούλιά τους.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα κρίνει την ημερομηνία που αυτό θα τεθεί σε ισχύ και μόνο τότε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα ενταχθεί ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ εώς τότε θα μετάσχει στις εργασίες του βορειοατλαντικού συμβουλίου με τον ρόλο παρατηρητή και χωρίς το δικαίωμα λόγου.
Χθες σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Η1 ο πρωθυπουργός της γείτονος, Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα του θα μπορεί να μετάσχει σε συμβούλια του ΝΑΤΟ, από τα τέλη Φεβρουαρίου καθώς ξεκινά η επικύρωση του Πρωτοκόλλου Ένταξης και πως έως τις αρχές του νέου έτους, η ΠΓΔΜ θα γίνει πλήρες μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ
Αθήνα και Σκόπια ήδη προετοιμάζουν τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών που όπως φαίνεται αυτή θα γίνει στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο μεταξύ 15 -17 Φεβρουαρίου.
Στην ίδια Διάσκεψη άλλωστε, αναμένεται να τους απονεμηθεί το βραβείο Ewald von Kleist σύμφωνα με επιστολή που έχει ήδη στείλει στους δύο πρωθυπουργούς ο επικεφαλής της εν λόγω Διάσκεψης, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ.
Ο Ίσινγκερ είχε προαναγγείλει άλλωστε το βραβείο πριν απο πέντε μέρες μέσω Twitter.
Το βραβείο έχει μεγάλη συμβολική αξία και συνήθως απονέμεται σε πολιτικές προσωπικότητες που έχουν συμβάλει στην ειρήνη και την ασφάλεια.
Αλεξάνδρα Βουδούρη