Συναντήσεις εντός της ημέρας θα έχει η διοίκηση της ΔΕΗ με τους υποψήφιους ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να συζητηθούν και να αξιολογηθούν τα νέα δεδομένα για τις δυο θυγατρικές εταιρείες, Μελίτη και Μεγαλόπολη, που αφορούν στην οριστικοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους, καθώς και τις επιπτώσεις από τις αποχωρήσεις προσωπικού, στοιχεία τα οποία έχουν ανέβει στο VDR (Virtual Data Room).
Τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης είναι ενθαρρυντικά καθώς η Μεγαλόπολη κατέγραψε μηδενικές ζημιές (ενώ στο τρίτο τρίμηνο είχε σημειώσει ζημιές 3 εκατ. ευρώ ), ενώ η Μελίτη έκλεισε με ζημιές 0,9 εκατ. ευρώ (από ζημιές 5 εκατ. ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο).
Όσον αφορά στις αποχωρήσεις λόγω κινήτρων και μεταθέσεων σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ, στη Μεγαλόπολη έφθασαν τα 400 άτομα.
Όπως εκτιμούν κύκλοι της επιχείρησης «με τα μέτρα που λαμβάνονται η Μεγαλόπολη καθίσταται κερδοφόρα, ενώ με τα επικείμενα ΑΔΙ θα γίνει σημαντικά κερδοφόρα. Το ίδιο θα συμβεί και με τη Μελίτη με την προϋπόθεση ότι θα ξεκαθαρίσει η τιμή προμήθειας λιγνίτη από την Αχλάδα».
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ η αναβολή που δόθηκε έως τις 6 Φεβρουαρίου για την κατάθεση προσφορών, δίνεται προκειμένου να υπάρξει από πλευράς επενδυτών καλύτερη προετοιμασία, με βάση τα νέα δεδομένα. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις πρέπει να συνεκτιμήσουν τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τα οικονομικά αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου ενώ πρέπει να ξεκαθαρίσει και το τοπία με τα ΑΔΙ και την εθελουσία.
Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών έχει πάρει παρατάσεις καθώς προέκυπταν νέα στοιχεία τα οποία αλλάζουν και τον τρόπο καθορισμού του τιμήματος. Η ΔΕΗ έχει δηλώσει έτοιμη για την όλη διαδικασία ενώ οι επενδυτές δείχνουν να «ζυγίζουν» τις επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν.
Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες που θα επενδύσουν τους λιγνίτες θα πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένα ρίσκα σε σχέση με τα κόστη δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων που βαρύνουν τις υπό πώληση μονάδες ενώ θα πρέπει να συνεκτιμήσουν τη βαθμιαία μείωση της χρήσης άνθρακα στο πλαίσιο των επιταγών της ΕΕ για χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.
Οι προσφορές αναμένεται να κατατεθούν στις 6 Φεβρουαρίου ενώ κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός ή να υπάρξει ελλιπές ενδιαφέρον το οποίο μπορεί να μεταφραστεί για παράδειγμα σε μία μόνο προσφορά (και μάλιστα από «εγχώριο» μεγάλο παίχτη, όπως εκτιμά η αγορά).
Σημειώνεται ότι για τις προς πώληση μονάδες στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη αναμένεται να καταθέσουν προσφορές ο Μυτιληναίος, η κινεζική CHN Energy με τον όμιλο Κοπελούζου και η τσεχική Seven Energy σε κοινοπραξία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αν και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν οι προσφορές θα αφορούν ξεχωριστά στις μονάδες της Φλώρινας ή της Μεγαλόπολης, η διοίκηση εκτιμά ότι οι προσφορές θα αφορούν ταυτόχρονα και στις δύο περιοχές. Πάντως, στους όρους του διαγωνισμού προβλέπεται ότι αν κάποιος δώσει προσφορά και για τις δύο μονάδες, τότε, αποκτά προβάδισμα έναντι των άλλων.
Χριστιάννα Κούσιου