Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η χώρα του στοχεύει στη «βελτίωση της φιλίας» και τη «μείωση της εχθρότητας» ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα.
Σε συνομιλία με δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται μια κοινή ιστορία και πολιτισμό παρά τις διαμάχες στο Αιγαίο Πέλαγος.
Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης έκανε τα παραπάνω σχόλια ενόψει τις διήμερης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αύριο και μεθαύριο 5-6 Φεβρουαρίου και όπως ο ίδιος επισήμανε, θα γίνει δεκτός με «τουρκική φιλοξενία».
Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης μετά τον Ελ .Βενιζέλο το 1933, γράφει η εφημερίδα «Χουριέτ».
Σε ανάλογο κλίμα είναι και η συνέντευξη του πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκερτζιν την οποία παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 2/2 ο κ.Οζούγκερτζιν έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Πρόκειται για το τέταρτο ταξίδι του κ. Τσίπρα στη γειτονική χώρα, μετά τις επισκέψεις τον Νοέμβριο του 2015 σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, τον Μάρτιο του 2016 στη Σμύρνη, και τον Μάιο του 2016 στην Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Κατά την διήμερη επίσκεψή του ο Αλέξης Τσίπρας, θα έχει συνάντηση με τον Ερντογάν και θα ακολουθήσουν συνέντευξη Τύπου και δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Επίσκεψη στη Χάλκη
Την επόμενη μέρα, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει και συνάντηση στη Θεολογική σχολή της Χάλκης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Απευθυνόμενος στους πιστούς, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ναό Παναγίας Πύλης Βελιγραδίου, στην Πόλη, ο Παναγιώτατος μίλησε, μεταξύ άλλων, και για την επικείμενη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος.
Στον ιδιαίτερο συμβολισμό της επισκέψεως του Έλληνα Πρωθυπουργού κ.Αλέξη Τσίπρα στη “σιωπηλή”, από το 1971, Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε, την Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου, στον Ι.Ν. Γενεθλίων της Παναγίας, Πύλης Βελιγραδίου, στην Πόλη, ημέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του Αγίου Τρύφωνος, προστάτου των Κηπουρών. Στην ομιλία του προς τους πιστούς, στην Κοινοτική Αίθουσα του Ναού, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε, επίσης, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος και η συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Πρέσβης της Τουρκίας: Πρέπει να διατηρούμε πάντα τα κανάλια διαλόγου ανοικτά
«Προσβλέπουμε πάρα πολύ στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία» τονίζει σε συνέντευξή του κ. Μπουράκ Οζούγκερτζιν, κάνοντας παράλληλα λόγο για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Ως γείτονες πρέπει να διατηρούμε πάντα τα κανάλια διαλόγου ανοικτά για να βεβαιωθούμε ότι καταλαβαίνουμε και συναισθανόμαστε τις θέσεις των άλλων», αναφέρει, σημειώνοντας πως αυτός ο φαύλος κύκλος στον οποίο βρίσκουμε τους εαυτούς μας μάλλον δεν θα λύσει τίποτα για πολύ καιρό».
«Είναι φυσικό οι ηγέτες γειτονικών χωρών να επισκέπτονται συχνά ο ένας τον άλλο και να μιλούν για θέματα αμοιβαίων συμφερόντων και κοινών ανησυχιών. Είναι αλήθεια ότι σήμερα έχουμε κάθε είδους νέα μέσα αλληλοενημέρωσης, αλλά πιστεύω σταθερά στις επαφές πρόσωπο με πρόσωπο» σημειώνει ο κ. Οζούγκερτζιν.
Ο πρεσβευτής της Τουρκίας εκτιμά μάλιστα -απαντώντας σε ερώτηση για την άρση του casus belli από την τουρκική Βουλή -πως «ήρθε η ώρα οι εκπρόσωποι των λαών, οι βουλευτές, να ακούσουν ο ένας τον άλλον, αντί να στρέφουν τις πλάτες τους ο ένας στον άλλον» και να συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου της ειρήνης και της ευημερίας για τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό».
Ο Μπουράκ Οζούγκερτζιν εκφράζει την πεποίθηση πως «θα έρθουν καλύτερες ημέρες» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις . Υποστηρίζει πως «υπάρχουν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών» και προσθέτει πως το πραγματικό ερώτημα είναι αν «έχουμε τη βούληση να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα με σκοπό την επίλυσή τους ή προτιμάμε να συνεχίσουμε να παραπονιόμαστε για τους γείτονες μας».
Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές επίλυσης των όποιων ζητημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο, αναφέρει πως «πάντα λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε οποιονδήποτε από τους μηχανισμούς επίλυσης διαφορών που παρουσιάζει το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, τη διαπραγμάτευση, τη διαιτησία, την προσφυγή στη δικαιοσύνη κ.λπ.».
«Ο καλύτερος τρόπος για να αφήσουμε πίσω μας αυτές τις ανησυχίες είναι το να καθίσουμε και να μιλήσουμε, και να λύσουμε ό,τι μπορούμε άμεσα, και να συμφωνήσουμε να αφήσουμε το διεθνές δίκαιο να κανονίσει τα υπόλοιπα» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μπουράκ Οζούγκερτζιν κληθείς να απαντήσει για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.
Newsroom Αθήνα 9.84