Στις Βρυξέλλες ταξιδεύει η Τερέζα Μέι, όπου θα συναντηθεί εκ νέου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και θα του παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο, με το οποίο ευελπιστεί να κάμψει τις αντιστάσεις των Ευρωπαίων, αλλά και πρωτίστως να εξασφαλίσει τη στήριξη της βρετανικής Βουλής.
Από το Μπέλφαστ, όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη, η κ. Μέι, τόνισε πως με βάση το υφιστάμενο σχέδιο για το backstop στα ιρλανδικά σύνορα, δεν μπορεί να περάσει η Συμφωνία Αποχώρησης από την Βουλή των Κοινοτήτων. «Μπορώ να περάσω τη Συμφωνία από τη Βουλή μόνο εάν υπάρξουν νομικές αλλαγές στο backstop» επανέλαβε.
Η Ε.Ε. αποκλείει την όποια επαναδιαπραγμάτευση και δηλώνει επισήμως ανοιχτή μόνο σε «πρόσθετες διαβεβαιώσεις» για το backstop και όχι σε τροποποίηση της Συμφωνίας. Ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την πεποίθηση χθες πως μπορεί να υπάρξει ένας«δημιουργικός συμβιβασμός» στο θέμα του backstop, ενώ επανέλαβε πως υπάρχει ακόμη χρόνος για άρση του αδιεξόδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μέι δεν προβλέπεται να συναντηθεί με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος και θεωρείται αμετακίνητος από το Λονδίνο.
Υπουργοί της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου διεξάγουν μυστικά συνομιλίες σχετικά με ένα σχέδιο για την αναβολή της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά οκτώ εβδομάδες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της συντηρητικής βρετανικής εφημερίδας The Telegraph το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπό της αργά το βράδυ της Τρίτης.
Η καθυστέρηση αυτή θα σήμαινε, εάν εξασφάλιζε τη συναίνεση των Βρυξελλών, ότι το Brexit θα γινόταν πραγματικότητα την 24η Μαΐου, εξηγεί η εφημερίδα.
Αυτή τη στιγμή, βάσει της διαδικασίας του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το ΗΒ είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ την 29η Μαρτίου.
Κατά το ρεπορτάζ της Telegraph, οι υπουργοί ελπίζουν πως η ΕΕ θα συμφωνήσει να δοθεί μια δίμηνη «περίοδος χάριτος» μετά την 29η Μαρτίου στην περίπτωση που η συμφωνία αποχώρησης που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι περάσει εντέλει από τη Βουλή των Κοινοτήτων με κάποιες προσαρμογές, ώστε να υπάρξει χρόνος για να καταρτιστεί και να επικυρωθεί νέα νομοθεσία.
Η Μέι αναμένεται στις Βρυξέλλες όπου σκοπεύει να πει στους ηγέτες των υπολοίπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ πως θα πρέπει να αποδεχθούν νομικά δεσμευτικές αλλαγές ως προς τις διατάξεις της συμφωνίας που αφορούν τη μελλοντική διευθέτηση για τα σύνορα με την Ιρλανδία. Θα συμπληρώσει πως σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο μιας μη συντεταγμένης αποχώρησης.
Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες σε μια σειρά αντεγκλήσεων για το εάν η συμφωνία αποχώρησης που κλείστηκε τον Νοέμβριο μπορεί να μεταβληθεί ή όχι. Κυριαρχεί η αβεβαιότητα και όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά — η αναβολή του Brexit μια συμφωνία στο παρά πέντε, ή ακόμη η αποχώρηση χωρίς συμφωνία για τους όρους.
Την πρόθεσή της να αλλάξει και όχι να αντικαταστήσει πλήρως το backstop από την συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, διευκρίνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.
Μιλώντας στο Μπέλφαστ της Β.Ιρλανδίας, όπου πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη η κ. Μέι ρωτήθηκε για το πως θα καταφέρει να πείσει το 56% των κατοίκων της Β.Ιρλανδίας – που ψήφισαν υπέρ της παραμονής στο δημοψήφισμα – ότι θα πρέπει τώρα να δεχτούν μία συμφωνία χωρίς το backstop. Όπως είπε, πρόθεσή της είναι να γίνουν αλλαγές πάνω στο backstop και όχι να αντικατασταθεί.
«Αυτό που προτείνω δεν είναι να πείσω τους ανθρώπους να αποδεχτούν μία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει μία τέτοια εγγύηση για το μέλλον» δήλωσε.
Για την επιλογή εναλλακτικών τεχνικών διευθετήσεων υποστήριξε ότι θα πρέπει να είναι τέτοιες που να ταιριάζουν στις συγκεκριμένες συνθήκες της Β.Ιρλανδίας. Η Τ.Μέι, στην ομιλία της επανέλαβε τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει το Brexit, με τρόπο που δεν θα επιβάλλει ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Β.Ιρλανδία και Ιρλανδία, σεβόμενη την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. «Θα υπάρξει πλήρης προστασία της υπάρχουσας διασυνοριακής συνεργασίας» είπε χαρακτηριστικά.