Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα συμμετάσχει στην 55η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου που φέτος πραγματοποιείται 15-17 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της οποίας υπήρχε προγραμματισμένη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ.
Η νέα συνάντηση των δύο ηγετών θα ήταν υψηλού συμβολισμού. “Θέλουμε να δείξουμε ότι η ΕΕ δεν διατρέχει τον κίνδυνο του κατακερματισμού”, είχε δηλώσει στα τέλη Ιανουαρίου ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, επικεφαλής της Διάσκεψης.
To Ελιζέ επικαλείται τα εσωτερικά προβλήματα για την απουσία Μακρόν
Επισήμως, η πλευρά Μακρόν επικαλείται την εθνική διαβούλευση που θα βρίσκεται σε εξέλιξη έως τις 15 Μαρτίου στη Γαλλία λόγω των εσωτερικών προβλημάτων που έχουν προκληθεί εξαιτίας του κινήματος “Κίτρινα Γιλέκα». “Ο Πρόεδρος έως τα μέσα Μαρτίου δεν θα πραγματοποιήσει ταξίδια στο εξωτερικό”, αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Ελιζέ, καθώς, ως προς παρόν, στο πλαίσιο της διαβούλευσης ο γάλλος πρόεδρος ταξιδεύει σε όλη τη Γαλλία. Μάλιστα, για τον ίδιο λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν δεν συμμετείχε ούτε στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Ο Nord Stream 2 και ο πιθανός ρόλος του
Παρότι όλα αυτά ακούγονται αρκετά εύλογα, πολλά γερμανικά αλλά και γαλλικά Μέσα κάνουν λόγο για τριγμούς στον γερμανογαλλικό άξονα, που τον τελευταίο χρόνο έχει ενισχυθεί, καθώς συνδέουν την απόφαση του γάλλου προέδρου με την διαφωνία Γερμανίας-Γαλλίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Χθες γνωστοποιήθηκε ότι το Παρίσι θα υιοθετήσει διαφορετική στάση από το Βερολίνο σε σχετική ψηφοφορία.
Η οδηγία της ΕΕ
Η γαλλική κυβέρνηση υποστήριξε μία νέα οδηγία της ΕΕ, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει αυστηρότερους κανονισμούς στο πρότζεκτ, όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών. Υπάρχουν, ωστόσο, περιθώρια περαιτέρω διαπραγμάτευσης επί της οδηγίας. Είναι τόσο έντονη η φημολογία, που το προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε επεσήμανε ότι η απόφαση του Προέδρου ουδεμία σχέση έχει με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο συμβιβασμός
Εν μέσω της έντονης φημολογίας Βερολίνο και Γαλλία τελικά αποφάσισαν να υποβάλουν νέα κοινή πρόταση για τον αγωγό στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. «Αναφορικά με την οδηγία σχετικά με τον αγωγό καταλήξαμε σε συμφωνία, η οποία κατέστη δυνατή αποκλειστικά χάρη στη στενή γαλλογερμανική συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για μια καλή μέρα για τις σχέσεις των δύο χωρών. Η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε τον North Stream 2 ένα καθαρά οικονομικό εγχείρημα που θα διασφαλίσει φθηνότερες και πιο αξιόπιστες ενεργειακές προμήθειες.
Σύμφωνα με το κείμενο τoυ συμβιβασμού, η αρμοδιότητα διαπραγμάτευσης με τρίτες χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ρωσία, για τον αγωγό θα ανήκει στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα από την επικράτεια της οποίας θα διέρχεται ο αγωγός, ήτοι τη Γερμανία.
Οι αμερικανικές πιέσεις
Τα κράτη μέλη της ΕΕ δέχονται εξαιρετικά μεγάλες πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες να περιορίσουν μέσω εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στις κοινοτικές οδηγίες το γερμανορωσικό πρότζεκτ, με στόχο τον περιορισμό της εξάρτισης της ΕΕ από την ρωσική ενέργεια.
Η κατασκευή του αγωγού μήκους 1200 χλμ που διασχίζει την Βαλτική Θάλασσα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019.
Η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το 1963 και είναι η σημαντικότερη διοργάνωση με θέμα την πολιτική ασφαλείας παγκοσμίως. Φέτος, θα μετάσχουν περίπου 100 υπουργοί και 40 αργηγοί κρατών.
Δομίνα Διαμαντοπούλου