Στον αέρα με σοβαρή πιθανότητα να εγκαταλειφθεί βρίσκεται η πρόταση του ΤΧΣ για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών που βασίζεται πάνω στο ιταλικό μοντέλο.
Και αυτό διότι ο τρόπος υπολογισμού της προμήθειας που θα καταβάλλουν οι τράπεζες διαμορφώνεται σε εξωφρενικά επίπεδα καθώς ουδείς υπολόγισε ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι ακόμα μη επενδύσιμα και τα CDS επί των ομολόγων διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα. Με βάση τις τρέχουσες τιμές των CDS η προμήθεια που θα πρέπει να καταβάλλουν οι τράπεζες διαμορφώνεται σε πάνω από 4% στο ύψος των εγγυήσεων που θα δοθούν για τα senior bonds .
Με δεδομένο ότι η πρόταση του ΤΧΣ προβλέπει τη μεταφορά σε SPV 20 δισ. προβληματικών δανείων και αυτό μεταφράζεται σε έκδοση senior ομολόγων περίπου 6 δισ. ευρώ οι τράπεζες κάθε έτος θα καταβάλλουν 240 εκ ευρώ προμήθεια που είναι εξωφρενική.
Οι τράπεζες έχουν ζητήσει η προμήθεια να διαμορφωθεί σε κάτω από 2% αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει είτε να χρησιμοποιηθεί μέρος του κεφαλαιακού αποθέματος πράγμα που θεωρείται απίθανο να εγκρίνει ο ESM.
Επιπλέον ακόμα και αν βρεθεί τρόπος να μειωθεί το κόστος υπάρχει ένας ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος καθώς αν οι τράπεζες δεν έχουν κάνει επαρκείς προβλέψεις στα δάνεια που θα μεταφερθούν τότε επιβαρύνουν με ζημίες όχι μόνο τα μεσαία ομόλογα ή mezzanine αλλά και τα κύρια (senior) τα οποία θα φέρουν την εγγύηση του κράτους. Και σε αυτή την περίπτωση το κράτος θα γράψει ζημίες που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι
Υπό αυτές τις συνθήκες μόνη διέξοδος φαντάζει η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία προβλέπει επιθετική μείωση των κόκκινων δανείων αλλά ταυτόχρονα απαιτεί σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου οι οποίες θεωρείται εφικτό να πετύχουν καθώς οι επενδυτές θα αποκτήσουν ορατότητα ανάπτυξης σε τράπεζες καθαρές από τοξικό ενεργητικό δηλαδή από κόκκινα δάνεια.
Νίκος Καρούτζος