Δυο σημαντικές συναντήσεις θα έχει ο ΥΕΘΑ Ναύαρχος ε.ά Ευάγγελος Αποστολάκης στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που θα γίνει 13 και 14 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
Θα συναντηθεί με τον ομόλογό του ΥΠ.ΑΜ. της Τουρκίας Στρατηγό ε.ά Χουλουσί Ακάρ και με την Ραντμίλα Σεκερίνσκα Υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας.
Συνάντηση με Χ. Ακάρ
Η ένταση στο Αιγαίο και η διαχείριση κρίσεων στρατιωτικού επιπέδου, με στόχο την εκτόνωση, θα είναι στην κορυφή της Ατζέντας των συνομιλιών των δύο ΥΕΘΑ, του Ε. Αποστολάκη και του Χουλουσί Ακάρ.
Οι παραβιάσεις του Εθνικού μας εναέριου χώρου, οι υπερπτήσεις μαχητικών και κατασκοπευτικών τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά , η έκδοση ΝΟΤΑΜ, αλλά και NAVTEX από την Τουρκία που καλύπτει περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τα διάφορα μεθοριακά επεισόδια, που τραυματίζουν τις σχέσεις των δυο κρατών, είναι κρίσιμα θέματα και αναμένεται να υπάρξει μια διερευνητική προσέγγιση, από τους δυο πρώην Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, που με την στρατιωτική εμπειρία που διαθέτουν και μέσα από το πρίσμα της διεθνούς νομιμότητας, του αμοιβαίου σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων, δυο συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κρατών, θα προσπαθήσουν να συνδιαμορφώσουν αξιόπιστα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Σε αυτή τη συνάντηση πιθανόν, να καθοριστεί και η ημερομηνία της επίσημης επίσκεψης του Ναυάρχου Αποστολάκη στην Άγκυρα, που θα είναι και η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Άμυνας από την μεταπολίτευση.
Ως πρώτο βήμα, θα είναι η αποκατάσταση της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δυο Υπουργών Άμυνας, σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης, με αφορμή κάποιο επεισόδιο στο Αιγαίο ή τον Έβρο.
Πρέπει ωστόσο να διευκρινίσουμε ότι: ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ώστε να εκτονώνεται μελλοντική κρίση, είτε στο Αιγαίο, είτε στον Έβρο και έτσι, να αποφεύγεται η πιθανότητα «θερμού» επεισοδίου με δυσάρεστες ή και απρόβλεπτες εξελίξεις και σε κάθε περίπτωση, θα κινείται στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και του σεβασμού της Συνθήκης της Λωζάννης. Οι κ.κ Ε. Αποστολάκης και Χ. Ακάρ, δεν θα περάσουν στη φάση της διμερούς διαπραγμάτευσης, επί των ζητημάτων που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων, που με την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας εγείρει η Τουρκία στο Αιγαίο.
Ο ΥΕΘΑ Ε. Αποστολάκης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, για την πορεία των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας μετά και το ταξίδι του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην Τουρκία, επισήμανε ότι: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, πάντα έχουν ένα θέμα, πάντα έχουμε up και down. Αυτό τον καιρό και μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού έχει φανεί ότι μπορούμε ξανά να ενώσουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας με στόχο να πέσει η ένταση στο Αιγαίο επ ωφελεία και των δύο χωρών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε μονίμως σε σύγκρουση και να διακινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να προκύψει κάποιο ατύχημα με ανεξέλεγκτες εξελίξεις. Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα συναντήσω τον Τούρκο ομόλογο μου, με τον οποίο γνωριζόμαστε και θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια άκρη, ούτως ώστε να καταφέρουμε να λιγοστέψουμε την ένταση και τις επικίνδυνες κινήσεις που μπορεί να γίνονται στο Αιγαίο».
Η συνάντηση με την Ρ. Σεκερίνσκα
Η Διήμερη Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, θα γίνει και με την παρουσία της Ραντμίλα Σεκερίνσκα, υπουργού Άμυνας της γειτονικής χώρας, ώστε η σύνοδος αυτή να έχει και έναν πανηγυρικό χαρακτήρα, αφού θα είναι η πρώτη της συμμετοχή, μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ της Βόρειας Μακεδονίας.
Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ, θα γίνει συνάντηση του ΥΠ.ΑΜ Ευ. Αποστολάκη με την ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας , Ραντμίλα Σεκερίνσκα, κατόπιν αιτήματός της , που έγινε αποδεκτό.
Μάλιστα η υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας , θα προσκαλέσει τον κ. Ε. Αποστολάκη να επισκεφτεί τα Σκόπια. Είναι στις προθέσεις του Ναυάρχου Αποστολάκη να επισκεφτεί το συντομότερο την πρωτεύουσα της Β. Μακεδονίας και είναι στα σχέδιά του, η Ελλάδα, να στηρίξει ενεργά, την Βόρεια Μακεδονία στην υποχρεωτική αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, ώστε να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις συμμαχικές υποχρεώσεις της, όταν θα γίνει πλήρες μέλος , όταν επικυρωθεί η συμφωνία ένταξης από τα Κοινοβούλια των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.
Και τότε η Βόρεια Μακεδονία θα καταστεί το 30ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Η Ελλάδα , είναι η πρώτη χώρα που επικύρωσε το Πρωτόκολλο ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠ.ΕΘ.ΑΜ. ετοιμάζονται, μια σειρά από διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες, που θα αφορούν και θέματα στρατιωτικού εξοπλισμού , αλλά και εκπαίδευσης στελεχών του Στρατού, συμφωνίες, που θα ενισχύσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης Αθηνών και Σκοπίων και θα διαμορφώσουν, ένα πλαίσιο συναντίληψης και συνεργασίας στον ευαίσθητο τομέα της ασφάλειας, που αποτελεί, ένα κρίσιμο μέγεθος , για την γεωπολιτική σταθερότητα των Βαλκανίων.
Στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση «Κύρωσης του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», ο ΥΕΘΑ Β. Αποστολάκης, επισήμανε ότι: «Επιδίωξη μας είναι να καταστεί η χώρα μας, ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας. Πάντα για τη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της συνεργασίας, και με σκοπό το αμοιβαίο όφελος.»
Βέβαια, η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ρωσίας. Η ρωσική διπλωματία εκτιμά ότι, με την διεύρυνση του ΝΑΤΟ με χώρες της Βαλκανικής , γίνεται προσπάθεια ελέγχου , από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., του «ζωτικού χώρου» της Ευρασίας, η οποία αποτελεί μία περιοχή «υψηλού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος».
Χρήστος Καπούτσης