Με περισσότερες τις διαφωνίες και λιγότερες τις συγκλίσεις, ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία -όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης- θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με ψηφοφορία.
Νωρίτερα, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων αλλά και ανεξάρτητοι βουλευτές, επέμειναν στην ανάγκη η πρώτη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης να γίνει με άνεση χρόνου ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν και απλοί βουλευτές.
Κατόπιν αυτού ο Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία δεν θα διεξαχθεί στις 10 το βράδυ αύριο αλλά στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης.
Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επί των 149 προτάσεων, οι οποίες τέθηκαν σε ψηφοφορία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Η ψηφοφορία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, την διάλυση των ΑΝΕΛ και τους νέους αριθμητικούς συσχετισμούς που προκύπτουν, αναγκάζοντας την κυβερνητική πλειοψηφία να αναζητά θετικές ψήφους από την δεξαμενή των ανεξάρτητων και να δίνει μάχη ακόμη και τις «151» ψήφους.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ βρήκαν κοινό τόπο μόνο σε 4 διατάξεις, που προτείνεται να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή.
Αυτές είναι, ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, δηλαδή η αποκαλούμενη «παραγραφή», η αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλή από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και ο τρόπος εκλογής των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών.
Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε δύο προτάσεις της ΝΔ, με την πρώτη να αφορά το άρθρο 68 που δίνει το δικαίωμα και στην κοινοβουλευτική μειοψηφία να συγκροτεί Εξεταστικές Επιτροπές και η δεύτερη το άρθρο 96 που εξομοιώνει τα στρατιωτικά δικαστήρια με τα τακτικά δικαστήρια.
Στο άρθρο 32, για την αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει έξι ψηφοφορίες από τη Βουλή, μία ανά μήνα, και αν δεν καρποφορήσουν, τότε θα γίνεται με άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.
Η πρόταση της ΝΔ προβλέπει τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες από τη Βουλή και σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο αριθμός των 200 βουλευτών στη πρώτη ψηφοφορία, ούτε οι 180 στη δεύτερη, τότε να απαιτείται η πλειοψηφία των 151 βουλευτών για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.
Η ΝΔ υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συμφωνεί με την ουσία της ρύθμισης για αποσύνδεση με τις πρόωρες εκλογές, εκτιμώντας ότι το άρθρο 32 μπορεί στην Ολομέλεια της Βουλής να συγκεντρώσει την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών με τη στήριξη της ΝΔ, και έτσι η επόμενη Βουλή στη πρώτη σύνοδο της να μπορέσει να αλλάξει το περιεχόμενο της διάταξης με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων, πριν προκύψει η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.
Για το άρθρο 101 Α για τις Ανεξάρτητες Αρχές, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφωνούν στην ανάγκη να μειωθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 που απαιτείται σήμερα, στα 3/5 για την επιλογή των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών.
Ωστόσο, διαφωνούν για το αν θα συνεχίσει να αποφασίζει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα αποφασίζει ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή όπως εισηγείται η ΝΔ.
Πάντως, η πρώτη μεγάλη σημερινή μάχη αναμένεται να δοθεί για το αν η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη και ως προς την κατεύθυνση, δηλαδή ως προς το περιεχόμενο της πρότασης προς αναθεώρηση.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος επικαλούμενος απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου υποστηρίζει ότι η απόφαση της παρούσας Βουλής είναι δεσμευτική και ότι η επόμενη δεν μπορεί να αποφασίσει κατά το δοκούν.
Αντιθέτως η ΝΔ και η ΔΗΣΥ, επιμένουν ότι αυτή η Βουλή δεν δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξε ότι καμία διάταξη δεν πρέπει να υπερψηφιστεί από την παρούσα Βουλή με 180 ψήφους, ώστε, όπως είπε, η επόμενη Βουλή να διασφαλίσει τις απαραίτητες συναινέσεις που επιτάσσει η κορυφαία διαδικασία για την συνταγματική αναθεώρηση.
Στελλα Παπαμιχαήλ, Δημήτρης Ράντος