Ο Robert Peston , πολιτικός συντάκτης του ITV News , εκτιμά ότι οδεύομε προς μια μη- συμφωνία Brexit και στην προσωπική του σελίδα στο Facebook (https://www.facebook.com/pestonitv/) εξηγεί τους λόγους :
– Οι ελπίδες η Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει ουσιαστικές αλλαγές στο backstop, στο «δίκτυ ασφαλείας» που αφορά τα ιρλανδικά σύνορα, είναι περιορισμένες.
Αν η ΕΕ δεν συμφωνήσει με τις αλλαγές που προτείνει το Λονδίνο , θα είναι σχεδόν αδύνατο για την κ. Μέι να κερδίσει τη στήριξη των Τόρις και του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος στη Βόρεια Ιρλανδία για μια συμφωνία Brexit.
– Η κ. Μέι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει τη διάσπαση του Συντηρητικού κόμματος αποδεχόμενη μια Συμφωνία Αποχώρησης που να προβλέπει την παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση όπως επιδιώκει το Εργατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
– Είναι πολύ πιθανό στις 27 Φεβρουαρίου η πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου να συμφωνήσει να έρθει προς ψήφιση νομοσχέδιο που αν γίνει αποδεκτό από τη Βουλή των Κοινοτήτων θα υποχρεώνει την πρωθυπουργό να ζητήσει από τις Βρυξέλλες παράταση του άρθρου 50 .
– Είναι σχεδόν αδύνατο σήμερα να εκτιμήσει κάποιος αν και οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ θα συμφωνήσουν να καθυστερήσει το Brexit. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει ομοφωνία .
– Αν δοθεί χρονική παράταση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου αυτή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από δύο ή τρεις μήνες ώστε να μην υποχρεωθεί η Βρετανία να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μάιου, 2019. Η περίοδος όμως της παράτασης κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι επαρκής για τους Βρετανούς βουλευτές να επεξεργασθούν και να εγκρίνουν μια νέα Συμφωνία Αποχώρησης που έπειτα θα πρέπει να γίνει αποδεκτή και από τα κοινοβούλια των 27 χωρών της ΕΕ.
– Οι Βρυξέλλες επανειλημμένα έχουν εκφράσει τη γνώμη ότι δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσει το διαζύγιο της ΕΕ με τη Βρετανία εκτός και αν γίνει σαφές ποια συμφωνία Brexit θα έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.
– H προσοχή των αναλυτών στρέφεται κυρίως στο backstop, στο πρόβλημα των ιρλανδικών συνόρων και στην προσπάθεια να αποφευχθεί ένα – «σκληρό σύνορο» – μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Αλλά το μεγάλο ζήτημα, ουσιαστικά είναι οι μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.
– Εφόσον στις 27 Φεβρουαρίου γίνει αποδεκτή στο κοινοβούλιο η τροπολογία που θα επιτρέψει στους βουλευτές να αποφασίσουν για το περιεχόμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης ή να ζητήσουν τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος με την ελπίδα ότι η πλειοψηφία θα αποφασίσει αυτή τη φορά υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι καμία από τις δύο εναλλακτικές λύσεις θα έχει την πλειοψηφία στη βουλή.
– Είναι πολύ πιθανό να απαιτηθούν τουλάχιστον 12 μήνες για να συμφωνήσουν οι βρετανοί βουλευτές ποιες θα ήθελαν να είναι οι μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με το ευρωπαϊκό μπλοκ και ακόμη περισσότερος χρόνος για τις διαπραγματεύσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες ώστε να υπάρξει μια τελική συμφωνία.
– Οι πιθανότητες όμως η ΕΕ να δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο χρόνο χρειάζεται για να – «συνέλθει από τη νευρική κρίση» – λόγω Brexit και να αποφασίσει τι τελικά θέλει είναι σχεδόν μηδαμινές.
– Τέλος η υπόθεση ότι μπορεί να ενδώσει η ΕΕ και να ικανοποιήσει τα αιτήματα της κυβέρνησης Μέι είναι τελείως αβάσιμη διότι και οι 27 χώρες μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν γεγονός που θεωρείται τελείως απίθανo.
Βύρων Καρύδης