Search

Διάσκεψη Ασφαλείας Μονάχου: EE, διατλαντική συνεργασία, διεθνής ανταγωνισμός και κλίμα

817

Σε κλίμα έντονων τάσεων αναθεωρητισμού στο status quo της διεθνούς ασφάλειας ξεκινά η φετινή Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου στις 15 του μηνός και θα διαρκέσει έως τις 17.

Τα θέματα

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται θέματα όπως η εκ νέου ενίσχυση του κύρους και ο επαναπροσδιορισμός του χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διατλαντική συνεργασία και οι πιθανές συνέπειες μίας νέας εισόδου σε μία εποχή ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

“Όταν παρατηρούμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διακρατικές σχέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μπορούμε παρά να αισθανθούμε ότι δεν έχουμε μπροστά μας απλώς μία σειρά κρίσεων μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει ένα πιο ουσιαστικό πρόβλημα: φαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία αναδιάταξη των βασικών κομματιών του παζλ της διεθνούς τάξης πραγμάτων. Μία νέα εποχή ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία ανατέλλει, συνοδευόμενη από ένα σαφές κενό εξουσίας σε αυτό που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε φιλελεύθερη διεθνή τάξη πραγμάτων”, δήλωσε ο πρόεδρος της Διάσκεψης, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ενόψει της έναρξης της διοργάνωσης.

Παράλληλα, ειδικοί από όλο τον κόσμο θα συζητήσουν το μέλλον του ελέγχου των εξοπλισμών και της συνεργασίας στην αμυντική πολιτική, ενώ θα εξετασθεί η σύγκρουση εμπορικών συναλλαγών και διεθνούς ασφαλείας, όπως και η επίδραση της κλιματικής αλλαγής και των τεχνολογικών καινοτομιών στη διεθνή ασφάλεια.

Τα παράλληλα event

Και φέτος, οι συζητήσεις που απαρτίζουν το βασικό πρόγραμμα της διοργάνωσης θα συνοδεύονται από 100 περίπου παράλληλα event, τα οποία θα έχουν ως θέμα την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία.

Πολλές διεθνείς οργανώσεις, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Αφρικανική Ένωση -που αποτελείται από 55 διεθνώς αναγνωρισμένα αφρικανικά κράτη, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το ΝΑΤΟ, χρησιμοποιούν τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ως πλατφόρμα για συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και workshop, στο πλαίσιο των οποίων έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις υπεύθυνοι χάραξης στρατηγικής με διαφορετικά γνωστικά πεδία από όλο τον πλανήτη.

Η βράβευση Τσίπρα-Ζάεφ

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, θα τιμηθούν στις 16 Φεβρουαρίου με το βραβείο Ewald-von-Kleist, το οποίο απονέμεται από το 2009 σε προσωπικότητες που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας και συμβάλλουν με ιδιαίτερο τρόπο στην προάσπιση της ειρήνης και την επίλυση διενέξεων.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *