Search

Έκθεση του Βασίλη Θεοχαράκη στο Ευρωκοινοβούλιο

807

Η φύση και η θάλασσα της Ελλάδας που αποτύπωσε στους καμβάδες του ο Βασίλης Θεοχαράκης ταξιδεύει στις Βρυξέλλες

Η έκθεση με τίτλο «Βασίλης Θεοχαράκης. Ζωγραφική Οδύσσεια» θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στις 18.00.

«Πρόκειται για αντιπροσωπευτικά έργα της τελευταίας του δουλειάς, που έχει φιλοτεχνήσει εμπνεόμενος άλλοτε από το Άγιον Όρος και τα δάση του, και άλλοτε από τη θάλασσα που τόσο πολύ αγάπησε και απέδωσε όλα αυτά τα χρόνια με τον χρωστήρα του» επεσήμανε ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς στον Αθήνα 9.84  για τα έργα που θα φιλοξενηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Παρουσιάζει εμβληματικά έργα της δουλειά του που αποκαλύπτουν και αντανακλούν το φως της Ελλάδας. Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου έχει ως αποτέλεσμα να δείχνουμε το σημερινό πρόσωπο της σύγχρονης τέχνης, ότι υπάρχει ένα δυναμικό πρόσωπο σύγχρονης Τέχνης στην Ελλάδα. Και έχει ένα μεγάλο συμβολισμό: στο χώρο της δημοκρατίας γίνεται προβολή και προώθηση της σύγχρονης Τέχνης» τονίζει ο Τάκης Μαυρωτάς.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος ομότιτλος κατάλογος των Εκδόσεων Μέλισσα, με θεωρητικά κείμενα των Παναγιώτη Τέτση, Claudio Strinati, Vittorio Sgarbi, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα και Τάκη Μαυρωτά.

Ο Παναγιώτης Τέτσης έχει επισημάνει για τη ζωγραφική δουλειά του Θεοχαράκη, όπως αναγράφεται σε κείμενό του στον κατάλογο της έκθεσης: «Ο Θεοχαράκης βλέπει, δεν φαντάζεται, ούτε καταφεύγει στο προζύμι των αναμνήσεων. Παρατηρεί και αποτυπώνει ό,τι ερεθίζει τα μάτια του. Ορισμένα από τα έργα του δίνουν την αίσθηση ότι ψάχνει για να αποτυπώσει τη στιγμή – μια στιγμή τον αφρό της θάλασσας μέσα από τα βότσαλα [..] Έχει την αρετή και κατατάσσεται στην μεγάλη οικογένεια εκείνων που έχουν ανοιχτά μάτια και επιμένουν να ζωγραφίζουν. Είναι οι πιστοί της ζωγραφικής, ο αντίποδας εκείνων που έχουν κατηχηθεί στην διεθνή συνομοταξία της αρνήσεως. Ο καθένας κάνει ό,τι πιστεύει. Επιβεβαίωση της ελευθερίας στην πράξη»

Στον ίδιο κατάλογο ο ιστορικός τέχνης Claudio Strinatiτέως έφορος των Μουσείων της Ρώμης, επισημαίνει: «Ο Θεοχαράκης είναι λάτρης του σχεδίου και της ακρίβειάς του. Όχι όμως με την έννοια της ακριβούς αναπαράστασης της πραγματικότητας, αλλά της αρμονικής κατανομής των μερών του πίνακα, ο οποίος πρέπει να φαίνεται ως ένα τέλειο σύμπαν, όπου οι φόρμες και τα χρώματα καθρεφτίζονται οι μεν στα δε, ώστε να αποδώσουν στο θεατή το οπτικό συναίσθημα του ζωγράφου τη στιγμή που παίρνει τη θέση του μπροστά στον κόσμο που επιθυμεί να απεικονίσει.»

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, ο Ευρωβουλευτής, Γιώργος Κύρτσος, η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης- Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο επιμελητής της έκθεσης, Τάκης Μαυρωτάς και ο ζωγράφος, Βασίλης Θεοχαράκης.

Βιογραφικό Βασίλη Θεοχαράκη

Ο Βασίλης Θεοχαράκης γεννήθηκε στον Πειραιά. Παράλληλα με τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 1957, παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής κοντά στον σπουδαίο ζωγράφο Σπύρο Παπαλουκά, καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Ο Θεοχαράκης παρουσίασε έργα του για πρώτη φορά το 1957, στο Διεθνές Φεστιβάλ Νέων στη Μόσχα, καθώς και στην 5η Πανελλήνια Έκθεση Ζωγραφικής στο Ζάππειο Μέγαρο.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα (Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Μουσείο Βορρέ, Πινακοθήκη Πιερίδη, Πινακοθήκη Ρόδου, Πινακοθήκη Κυκλάδων, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Εξωτερικών, Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα και Alpha Bank) και στο εξωτερικό.

Το ζωγραφικό έργο του έχει επανειλημμένα αποσπάσει τις ευμενέστερες κριτικές τεχνοκριτικών και ιστορικών της τέχνης.

Ζει και ζωγραφίζει στην Αθήνα και είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Βάσια Μπακετέα

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *