«Ιστορικό επίτευγμα» χαρακτηρίζει την Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία έληξε η πολυετής διαμάχη για την ονομασία, ο πρέσβης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
O κ.Ίσινγκερ απάντησε σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την απονομή του φετινού Βραβείου «Έβαλντ φον Κλάιστ» στους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.
Ο κ. Ίσινγκερ επισημαίνει ακόμη στην δήλωσή του ότι οι δύο Πρωθυπουργοί τιμώνται για την Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία πέτυχαν σε μια εποχή που σπανίζουν οι ιστορίες διπλωματικής επιτυχίας.
«Σε μια εποχή, κατά την οποία είναι σπάνιες οι ιστορίες διπλωματικής επιτυχίας, η υπέρβαση της πολυετούς διαμάχης της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη – και οι δύο χώρες κατάφεραν από κοινού ένα ιστορικό επίτευγμα», δήλωσε ο βετεράνος Γερμανός πρέσβης, ο οποίος συχνά περιγράφεται ως «ο πιο καλά δικτυωμένος πρώην διπλωμάτης της Γερμανίας».
Όπως πληροφορείται από την Διάσκεψη το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 16 Φεβρουαρίου σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν των δύο Πρωθυπουργών ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, στην «Κατοικία του Μονάχου», έδρα της Βαυαρικής κυβέρνησης και επίσημη κατοικία βασιλέων και άλλων ευγενών από το 1508 έως το 1918, παρουσία 500 προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και δεκάδες υπουργοί από όλον τον κόσμο.
Το βραβείο θεσμοθετήθηκε στην μνήμη του Έβαλντ φον Κλάιστ ο οποίος απεβίωσε το 2013 και έως τον θάνατό του ανέπτυσσε δραστηριότητα σε θέματα διεθνούς ασφάλειας. Ο φον Κλάιστ ήταν ο τελευταίος εν ζωή από την ομάδα των αξιωματικών υπό τον Στάουφενμπεργκ που επιχείρησαν τον Ιούλιο του 1944 να δολοφονήσουν τον Αδόλφο Χίτλερ. Η απόπειρα έμεινε γνωστή ως «Επιχείρηση Βαλκυρία».
Στο πέρασμα του χρόνου με το βραβείο έχουν τιμηθεί ο Χένρυ Κίσινγκερ, ο Χαβιέ Σολάνα, οι Χέλμουτ Σμιτ και Βαλερύ Ζισκάρ ντ Εσταίν, ο Τζών Μακέιν
Newsroom Αθήνα 9.84 με πληροφορίες απο το ΑΠΕ- ΜΠΕ