Search

Καταδίκη Πολάκη και δικαίωση μετά θάνατον του Βασίλη Μπεσκένη – Ξεπέρασε τον εαυτό του ο υπουργός με νέα ανάρτηση

404

Αποζημίωση ύψους 18.000 ευρώ για ηθική βλάβη καλείται να καταβάλει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης στην οικογένεια του δημοσιογράφου Βασίλη Μπεσκένη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 43 ετών από ανακοπή καρδιάς τον Δεκέμβριο του 2017.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε πως ο δημοσιογράφος δυσφημίστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας τόσο μέσα στην Ολομέλεια της Βουλής όσο και μέσω Facebook, υποστηρίζοντας ότι συγκαταλεγόταν σε «ύποπτες προσλήψεις» από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ωστόσο, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αντιδρώντας στην καταδικαστική για τον ίδιο δικαστική απόφαση,με ανάρτησή του στο facebook υποστηρίζει ότι έχασε την αγωγή επειδή δεν ασχολήθηκε λόγω του θανάτου του ενάγοντος. Προαναγγέλλει ωστόσο, ότι θα ασχοληθεί στο Εφετείο. Ο αναπληρωτής υπουργός σημειώνει ότι «εκεί που μας χρώσταγαν δεν θα μας πάρουν και το βόδι» Μονο αυτο ως απαντηση ,τα αλλα εκει που πρεπει ….» ανέφερε ο Παύλος Πολάκης.

Η απόφαση

Με την υπ’αριθμ. 272/2019 απόφασή του, το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε πως ο δημοσιογράφος που έχασε πρόωρα τη ζωή του τον Δεκέμβριο του 2017, δυσφημίστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας τόσο μέσα στην Ολομέλεια της Βουλής όσο και μέσω Facebook, υποστηρίζοντας ότι συγκαταλεγόταν σε «ύποπτες προσλήψεις» από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συγκεκριμένα, κρίθηκε πως υπήρξε προσβολή προσωπικότητας και δυσφήμιση ως προς το πρόσωπο του δημοσιογράφου, από τους ισχυρισμούς του Π. Πολάκη στην Ολομέλεια της Βουλής το Μάρτιο του 2017.

Κατά την απόφαση, οι δηλώσεις συνέδεαν του δημοσιογράφο με αδιαφανή πρόσληψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, σε συγκεκριμένη θέση και τον ενέπλεκαν σε σκάνδαλα διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.

(σ.σ. Σημειώνεται ότι τους ισχυρισμούς του κ. Πολάκη είχε διαψεύδει εν ζωή ο Βασίλης Μπεσκένης και είχε κινηθεί δικαστικά εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.)

Όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση, ο αναπλ. υπουργός δεν αρκέστηκε σε αυτό, αλλά τον Απρίλιο του 2017 προέβη σε ανάρτηση στο δημόσιο και ανοιχτό λογαριασμό του στο Facebook, στην οποία περιείχε τους αναφερόμενους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς και εξυβριστικές εκφράσεις.

Στο σκεπτικό τους οι δικαστικοί λειτουργοί υποστηρίζουν πως η επιλογή του εναγόμενου παρά το ότι υπήρχε μία λίστα 25 προσώπων, να εκθέσει τον ενάγοντα μόνο σε δημόσια ανυποληψία «δεν υπαγορευόταν από κάποιο νομικό λόγο ούτε συνοδεύονταν οι αιτιάσεις του από ιδιαίτερη αποδεικτική θεμελίωση, ώστε να δικαιολογείται η δημοσία αρνητική προβολή, την οποίας έτσι μοναδική λογική εξήγηση απομένει ο παρεμπίπτων συνειρμικός συσχετισμός της προσβολής του ενάγοντος με το πρόσωπο του αναφερόμενου ως εργοδότη του (του πρώην υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη)».

Επισημαίνει δε το δικαστήριο πως πριν τις δηλώσεις Πολάκη, ο Αναπλ. υπουργός δεν είχε προχωρήσει σε κάποιο έλεγχο για να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «ο εναγόμενος σε ουδεμία έρευνα προέβη ως προς την ουσιαστική βασιμότητα των χαρακτηρισμών και των πράξεων που απέδιδε στον αρχικώς ενάγοντα, μολονότι λόγω της θέσης του ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε την εξουσία και τη δυνατότητα να ζητήσει από το νομικό πρόσωπο το οποίο επόπτευε και με το οποίο φερόταν ο αρχικώς ενάγων να συνδέεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας (ΚΕΕΛΠΝΟ) αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία θα προέκυπτε η σχέση».

Νίνα Κομνηνού

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *