Οι εξελίξεις στην Ισπανία λόγω της δίκης των Καταλανών αποσχιστών αλλά και του ενδεχόμενου σήμερα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές λόγω της καταψήφισης του προϋπολογισμού είναι ένα απο τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.
Για Βενεζουέλα: Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό δήλωσε ενώπιον δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του ότι η ανθρωπιστική κρίση θα μπει στη χώρα, παρά τις αντιδράσεις του προέδρου της χώρας, Νικολά Μαδούρο. Είπε επίσης στο συγκεντρωμενο πλήθος στο Καράκας ότι «ο παράνομος Μαδουρο θα πρέπει να φύγει». Νωρίτερα ο ίδιος ο Μαδούρο σε συνέντευξη του στο BBC είπε πως δεν θα επιτρέψει να μπει στη χώρα βοήθεια καθώς αυτός είναι ένας τρόπος για τις ΗΠΑ να δικαιολογήσουν μια επέμβαση. Ο Γκουαϊδό είπε πως έως τις 23 Φεβρουαρίου η ανθρωπιστική βοήθεια θα εχει μπει στη χώρα. «Έχουμε σχεδόν 300,000 Βενεζουελάνους που θα πεθάνουν αν δεν έρθει αυτή η βοήθεια. Η υγεία τουλάχιστον 2 εκ ανθρώπων είναι σε κίνδυνο» είπε. Στη συνέντευξη του στο BBC o Μαδούρο επίσης είπε πως δεν βλέπει την ανάγκη για πρόωρες προεδρικές εκλογές. «Ποια ειναι η λογική να επαναληφθούν οι εκλογές;» αναρωτήθηκε.
Στην Ισπανία: Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν κατηγόρησε την Ε.Ε ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για την Βενεζουέλα από τη δίκη των Καταλανών αποσχιστών, που ξεκίνησε χθες. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο Βερολίνο, ο Πουτζδεμόν επέκρινε τις Βρυξέλλες ότι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο, αλλά όχι στην αυλή τους, αναφέρει η Mundo.
Η έναρξη της «δίκης του αιώνα» όπως αποκαλείται στην Ισπανία η δίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών, επισκίασε προσωρινά χθες τα σενάρια για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα. Στο δικαστήριο οι συνήγοροι των 12 κατηγορουμένων έδειχναν να απευθύνονται περισσότερο στην Ευρώπη παρά τους Ισπανούς δικαστές, κάτι διόλου συμπτωματικό αφού σε περίπτωση καταδίκης η υπόθεση αναμένεται να καταλήξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με αυτή την προοπτική οι συνήγοροι των πρώην μελών της καταλανικής κυβέρνησης, η οποία παύθηκε από τη Μαδρίτη πριν από εννέα μήνες, επικεντρώθηκαν στην «παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων» των κατηγορουμένων. Ο δικηγόρος Αντρέου Βαν Ντεν Άιντε τόνισε στην αγόρευσή του ότι η όλη υπόθεση αποτελεί μια «γενικευμένη και απρόκλητη αναστολή» των πολιτικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. «Ο κ. Ζουνκέρας αποπέμφθηκε από την πολιτική σκηνή» σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον πρώην αντιπρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης, η οποία τον Οκτώβριο του 2017 ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλωνίας προκαλώντας τη μετωπική σύγκρουση με την ισπανικη κυβέρνηση. Η πλειοψηφία των κατηγορουμένων που εμφανίστηκαν χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο στη Μαδρίτη είναι πρώην αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης που οργάνωσε το δημοψήφισμα και διακήρυξε την ανεξαρτησία. Εννέα από αυτούς βρίσκονται περισσότερο από έναν χρόνο στη φυλακή. Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν περισσότερο στον Οριόλ Ζουνκέρας, πρώην αντιπρόεδρο της Καταλωνίας και πρόεδρο της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλωνίας, που αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 25 ετών. Οι ισπανικές Αρχές είχαν απευθύνει κατηγορίες σε πάνω από είκοσι Καταλανούς για τον ρόλο τους στο δημοψήφισμα, όμως πολλοί από αυτούς κατάφεραν να διαφύγουν στο εξωτερικό, πετυχαίνοντας μάλιστα να απορριφθούν από τις χώρες που τους δέχθηκαν τα ισπανικά αιτήματα για την έκδοσή τους. Πεντακόσιοι περίπου μάρτυρες αναμένεται να εξεταστούν, ανάμεσά τους και ο Μαριάνο Ραχόι, πρωθυπουργός της Ισπανίας την επίμαχη περίοδο του δημοψηφίσματος. Το δικαστήριο αποτελείται από επτά δικαστές. Στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας, που προβλέπεται να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες, θα συνταχθεί η ετυμηγορία η οποία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία των δικαστών. Σύμφωνα με δικαστικές εκτιμήσεις, δεν αναμένεται απόφαση πριν από το τέλος του ερχόμενου Ιουνίου. Είκοσι περίπου Ισπανοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για χρήση βίας κατά πολιτών προκειμένου να τους εμποδίσουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.
«Ο Ισπανός πρωθυπουργός ενδέχεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αν απορριφθεί σήμερα ο προϋπολογισμός» αναφέρει ο Guardian. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ισπανία ενδέχεται να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές αν τα δεξιά κόμματα και οι Καταλανοί αποσχιστές καταψηφίσουν, όπως ήδη απειλούν, τον εθνικό προϋπολογισμό σήμερα στο Κοινοβούλιο. Ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ είναι αντιμέτωπος με μια δύσκολη κατάσταση ώστε να διασφαλίσει την έγκριση του προϋπολογισμού και ενώ βάλλεται από επικριτές της κυβέρνησης μειοψηφίας. Το Σοσιαλιστικό κόμμα PSOE διαθέτει 84 από τις συνολικά 350 έδρες στο κογκρέσσο, και βασίστηκε στη στήριξη μικρών εθνικιστικών κομμάτων Βάσκων και Καταλανών για να «ρίξει» πέρυσι την κυβέρνηση Ραχόϊ με τη διαδικασία της ψήφου μομφής εναντίον της. Αν απορριφθεί σήμερα ο προϋπολογισμός ο Σάντσεθ θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές είτε για τον Απρίλιο, είτε για τον Μάϊο. Πιο πιθανή ημερομηνία είναι αυτή στις 28 Απριλίου, αναφέρει η Pais.
Για υπουργική ΝΑΤΟ: Οι υπουργοί Άμυνας θα συναντήσουν για πρώτη φορά τον νέο τους Αμερικανό ομόλογο, τον Πάτρικ Σάναχαν. Μετά την παραίτηση του Τζέιμς Μάτις τον Δεκέμβριο, οι διπλωμάτες είναι περίεργοι να μάθουν αν έχουν ακόμα ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» μεταξύ του Πενταγώνου και του Λευκού Οίκου λόγω των συχνών ξεσπασμάτων του Ντ. Τραμπ ενατίον των Ευρωπαίων εταίρων των ΗΠΑ για τις αμυντικές δαπάνες, σχολιάζει το Politico.
Προετοιμάζοντας το έδαφος: Ο γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ έναντι των ΗΠΑ για το πιο κρίσιμο θέμα της ατζέντας: Παρότρυνε τη Ρωσία να εκμεταλλευθεί την «τελευταία της ευκαιρία» να συμμορφωθεί με τη Συνθήκη για τους Πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς εντός των επόμενων έξι μηνών. Και επειδή μάλλον αυτό δεν θα συμβεί, ο Στόλτενμπεργκ προετοιμάζει την Ευρώπη για κούρσα οπλικών προμηθειών – αν και όχι πυρηνικών, όσον αφορά τη Δύση.
Όχι σε νέα πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη: «Τα βήματα μας θα πρέπει να είναι συντονισμένα, μετρημένα και αμυντικά» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά την απάντηση του ΝΑΤΟ προσθέτοντας ότι «δεν σκοπεύουμε να αναπτύξουμε νέους πυρηνικούς πυραύλους εδάφους στην Ευρώπη». Αυτό αφήνει περιθώριο για συμβατικά όπλα κάτι που ίσως διχάσει τους εταίρους μεταξυ εκείνων που θα θέλουν νέα πυρηνικά από τις ΗΠΑ και εκείνους που δεν θα μπορούν να τα έχουν στο έδαφός τους.
Πάντως αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει μια ανταγωνιστική κούρσα για πυραυλικά συστήματα μεταξύ Ανατολής – Δύσης καθώς υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να προστατευθεί η ευρωπαϊκή ήπειρος από πυρηνικούς εκβιασμούς.
Στο Στρασβούργο: Στην ομιλία του για το μέλλον της Ευρώπης ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αναμένεται να ζητήσει από την Ε.Ε να αλλαξει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της και από εσωστρεφής θα πρέπει να αναλάβει μια πιο ενεργή παρουσία στο γεωπολιτικό επίπεδο. Ο Ρούτε θα μιλήσει για την Κίνα και τη Ρωσία. «Οι ΗΠΑ, το μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου, η κοινή μας εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας αλλά και ενεργειακής ασφάλειας στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής». Θα ζητήσει να εξελιχθεί «η σκληρή πλευρά της ήπιας δύναμης». «Η Ε.Ε. θα πρέπει να μετακινηθεί από την «ισχύ των αρχών» σε «αρχές και ισχύ» αναμένεται να πει.
Από την πλευρά του, ο Τζουζέπε Κόντε και οι ευρωβουλευτές ενεπλάκησαν χθες σε λεκτική διαμάχη στο Ευρωκοινοβούλιο με τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφστατ να αποκαλεί τον Ιταλό πρωθυπουργό «μαριονέτα». Σε απάντηση του ο Κόντε είπε: «θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί για τη γλώσσα, που χρησιμοποιούμε. Δεν ειμαι μαριονέτα, είμαι πολύ ικανοποιημένος που εκπροσωπώ τον λαό μου».
Για Συμφωνία Πρεσπών: «Μια νέα ευρωπαϊκή χώρα» σχολιάζει το Politico και κάνει αναφορά στο tweet του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ «ανταλλάξαμε τις τελευταίες ρηματικές διακοινώσεις: τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών». «Ας είναι η σημερινή μέρα η αρχή μιας μακράς φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας».
«Σε ισχύ η Συμφωνία με την οποια αλλάζει το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρει και η DW.
Στη Βρετανία: Μια συζήτηση που κρυφάκουσε ένας δημοσιογράφος του δικτύου ITV στο μπαρ ενός ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες όπου διέμενε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit, Όλι Ρόμπινς είναι ένα από τα βασικά θέματα στον βρετανικό Τύπο.
Σύμφωνα με την Express, δήλωσε σε συναδέλφους του ότι οι βουλευτές θα αναγκαστουν να επιλέξουν μεταξύ μιας αναθεωρημένης συμφωνίας και μιας μακράς καθυστέρησης του Brexit, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο μη συμφωνίας.
O Guardian αναφέρει ότι ο κ Ρόμπινς μπορεί κατά λάθος να αποκάλυψε τα επίμαχα σημεία της στρατηγικής της για το Brexit «είτε θα το πάμε με τον δικό μου τρόπο, είτε θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση»
Η ιστοσελίδα της Huffpost αναφέρει ότι τα σχόλια του κ Ρόμπινς έχουν προκαλέσει οργή στους υπέρμαχους του Brexit, που προειδοποίησαν ότι «οι αξιωματούχοι δίνουν συμβουλές, οι υπουργοι αποφασίζουν».
Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί πλήρως για το μέλλον τους ειδικά στην περίπτωση μιας εξόδου από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία. Με λιγότερες από 50 ημέρες να έχουν απομείνει έως τις 29 Μαρτίου όταν το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει από την Ε.Ε, το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο αναφέρει ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα 20 ζητήματα. Πώς θα μετακινείται ειδικευμένο προσωπικό μεταξύ Η.Β και Ε.Ε, ποιοι κανόνες θα ακολουθούνται και ποιες εμπορικές συμφωνίες θα εφαρμοστουν. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται μόνο για να λάβει την έγκριση της συμφωνίας της.
Στις ΗΠΑ: Στο Ελ Πάσο, που χτίστηκε από Ισπανούς κονκισταδόρες στα μέσα του 17 ου αιώνα εκεί που βρίσκονται σήμερα τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ και όπου σχηματίζουν ουρές καραβάνια ανθρώπων διωκόμενοι από την κεντρική Αμερική με προορισμό την Αμερική έγινε προχθές το βράδυ μια πολιτική μονομαχία πάνω στις διαχωριστικές γραμμές που χαρακτηρίζουν την αμερικανική πολιτική ζωή, παρά τη συμβιβαστική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Κογκρέσο για το μεταναστευτικό και τη χρηματοδότηση κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Από τη μία ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε στους οπαδούς του ότι θα ολοκληρώσει το τείχος και θα προσφέρει ασφάλεια στις ΗΠΑ από τους «λαθρομετανάστες», τους «εγκληματίες», τους «βιαστές» κ.λπ. Από την άλλη, ένας από τους ανερχόμενους πολιτικούς του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ, τόνισε σε μια αντιδιαδήλωση ότι «τα τείχη δεν σώζουν ζωές, σκοτώνουν» και πως το Ελ Πάσο αποτελεί την καλύτερη απόδειξη, παρά τα fake news που αναπαράγουν ο Πρόεδρος και το επιτελείο του «Ζούμε σε μια από τις ασφαλέστερες πόλεις των ΗΠΑ, όχι χάρη στο τείχος, αλλά γιατί στην κοινότητά μας αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο με αξιοπρέπεια και σεβασμό» τόνισε ο Ο’ Ρουρκ, ενώ χαιρέτισε τους ακτιβιστές που σώζουν ζωές παρέχοντας νερό και τρόφιμα στους μετανάστες που περνούν τα σύνορα. Ο Μπέτο Ο’ Ρουρκ δεν κατάφερε να κερδίσει την έδρα της Γερουσίας από τον Ρεπουμπλικανό Τεντ Κρουζ στις τελευταίες εκλογές πέρυσι. Ο 46χρονος Ο’ Ρουρκ παραιτήθηκε από τη βουλευτική έδρα για να διεκδι- κήσει εκείνη της Γερουσίας, αλλά ηττήθηκε οριακά με 51%-48%, ενώ σταθμίζει τις πιθανότητες για να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος το 2020. Ο συμβιβασμός επί της αρχής μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο προβλέπει 1,3 δισ. δολάρια για την ανέγερση φρακτών στα σύνορα με το Μεξικό, ποσό πολύ μικρότερο από αυτό, που απαιτούσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, απειλώντας ότι θα κατεβάσει πάλι τα ρολά στο Αμερικανικό Δημόσιο.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη