Μετά από πολλές διαφωνίες, εντάσεις, διαπραγματεύσεις και τριήμερες συζητήσεις υπό την προεδρία της Κομισιόν, μεταξύ των εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και των κρατών – μελών, ανακοινώθηκε εχθές συμφωνία για τα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η συμφωνία αυτή διασφαλίζει την ελευθερία της έκφρασης αλλά και το δικαίωμα των καλλιτεχνών και των δημοσιογράφων, μεταξύ άλλων, να μπορούν να διαπραγματευτούν με τους γίγαντες του διαδικτύου καλύτερες συμβάσεις για τα έργα τους.
Η νέα αυτή οδηγία, προβλέπει ότι οι μεγάλες πλατφόρμες του ίντερνετ όπως η Google ή το Facebook θα πρέπει στο εξής να διαπραγματεύονται συμφωνίες για άδειες με τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων, πριν δημοσιεύσουν το έργο τους. Ακόμα και βίντεο που «θα ανεβαίνουν» από εδώ και πέρα στο Youtube θα πρέπει να εξετάζονται για να εξασφαλιστεί ότι δεν παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα.
«Έχει επιτευχθεί μια συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα» ανακοίνωσε με tweet του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άντρους Άνσιπ, αρμόδιος για την ενιαία ψηφιακή αγορά, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι «θα έχουν επιτέλους σύγχρονους κανόνες για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για την ψηφιακή εποχή με πραγματικά οφέλη για όλους: κατοχυρωμένα δικαιώματα των χρηστών, δίκαιη αμοιβή για τους δημιουργούς και σαφείς κανονισμούς περί πνευματικής ιδιοκτησίας για πλατφόρμες».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, σε ανάρτησή του σημείωσε ότι η συμφωνία προστατεύει την ευρωπαϊκή δημιουργικότητα. «Μουσικοί, ηθοποιοί, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, οι δημιουργοί στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων, θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν δίκαιες αμοιβές από τους γίγαντες του Διαδικτύου» τόνισε στην ίδια ανάρτηση.
Η νέα αυτή εξέλιξη, δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα τις μεγάλες εταιρίες. Μόλις τον Δεκέμβριο, σε συνέντευξή του στο Euractiv ο αντιπρόεδρος της Google News, Ρίτσαρντ Γκίνκρας, δήλωνε ότι η εταιρία του «ανησυχούσε πολύ» για την οδηγία των πνευματικών δικαιωμάτων. «Η πιθανότητα να χρειαστεί να κλείσουμε την υπηρεσία Google News είναι ρεαλιστική», παραδέχτηκε, προσθέτοντας ότι η εταιρία είχε πολύ μεγάλες απώλειες όταν η Ισπανία υιοθέτησε τον δικό της νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα στο ίντερνετ το 2014.
Newsroom Αθήνα 9.84