Search

Βουλή:Τα άρθρα που πέρασαν και τα άρθρα που «κόπηκαν» στη Συνταγματική Αναθεώρηση

1519

Με ευρύτατη πλειοψηφία 221 ψήφων η Ολομέλεια της Βουλής άναψε το πράσινο φως για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και η ΝΔ, ωστόσο την ίδια στιγμή απορρίφθηκε η προσθήκη του κυβερνώντος κόμματος στο άρθρο 30 για απευθείας εκλογή του Ανωτάτου Άρχοντα από τον λαό, καθώς έλαβε μόλις 148 ψήφους, δικαιώνοντας ουσιαστικά τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι μια τέτοια αλλαγή θα συνιστούσε αλλοίωση του πολιτεύματος .

Με οριακή πλειοψηφία 151 «ναι» πέρασε και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 3 που αφορά την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, με την οποία διαφώνησαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μιχελογιαννάκης και Ν. Κασσιμάτη. καλύτερη δυνατή εκδοχή

Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε και το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη υπουργών (253 ναι, 17 όχι) αλλά και το άρθρο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (237 ναι, 33 όχι και 1 παρών). Οι παραπάνω προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκαν και από τη ΝΔ. Με 231 ναι ψηφίστηκε το άρθρο 101Α για τις ανεξάρτητες αρχές και τον τρόπο εκλογής των δκοικήσεων τους

Δεν πέρασε η πρόταση της ΝΔ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια (93 ναι, 168 όχι και 4 παρών), ενώ ψηφίστηκε η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δυνατότητα της μειοψηφίας να προχωρά στη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών, που έλαβε 234 θετικές ψήφους.

Επίσης περνά στην επόμενη ψηφοφορία το άρθρο 96 που εξομοιώνει τα στρατιωτικά με τα τακτικά δικαστήρια με 233 ψήφους.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Νίκος Βούτσης τόνισε ότι αύριο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το τι ψήφισε κάθε βουλευτής, ενώ στην επαναληπτική ψηφοφορία που θα γίνει σε ένα μήνα θα προηγηθεί περιορισμένη συζήτηση διάρκειας μιας ημέρας επί των προτάσεων προς αναθεώρηση που συγκέντρωσαν στην πρώτη ψηφοφορία περισσότερες από 151 ψήφους.
Επίσης ο κ. Βούτσης σε σχετική ερώτηση είπε ότι υπήρξε επανακαταμέτρηση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις άρθρων στις οποίες το αποτέλεσμα ήταν οριακό ενώ σχολιάζοντας τις 151 ψήφους που έλαβε το άρθρο 3 είπε με νόημα “ αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή εκδοχή”.

Συνολικά, από την ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση, απουσίασαν 26 βουλευτές. Όπως είχαν προαναγγείλει οι βουλευτές της ΔΗΣΥ, εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου, δεν ψήφισαν στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβε το κόμμα της Φώφης Γεννηματά να μην περάσει καμία διάταξη με 180 ψήφους, ώστε να απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.

Απόντες ήταν ακόμα, ο Γιώργος Κασαπίδης από τη ΝΔ , ο Πάνος Καμμένος και ο Αρ. Φωκάς από τους ΑΝΕΛ, ο ανεξάρτητος Στ. Παναγούλης και σχεδόν όλη η Ένωση Κεντρώων.

Στέλλα Παπαμιχαήλ – Γιώργος Ράντος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *