Μία ομάδα δημοσιογράφων που εξαπέλυε επιθέσεις σε γυναίκες στα κοινωνικά δίκτυα, αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα Liberation δημιουργώντας σκάνδαλο στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.
Η αποκάλυψη
Στις 8 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Liberation μία έρευνα του checknews, του τμήματος δηλαδή για την διασταύρωση ειδήσεων και τα fake news της εφημερίδας. Η έρευνα είχε ξεκινήσει μετά από καταγγελίες γυναικών ότι τις προσέβαλαν ή τις κορόιδεψαν στα κοινωνικά δίκτυα κάποιοι δημοσιογράφοι που «έκαναν σταυροφορίες» εναντίον τους.
Η συμμορία
Κάπου το 2000 ένας δημοσιογράφος της Liberation, ο Βενσάν Γκλαντ, δημιούργησε μία κλειστή ομάδα στο Facebook και για μέλη επέλεξε δημοσιογράφους και διαφημιστές με έντονη παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα – και κυρίως στο Twitter. Όπως προκύπτει ήταν όλοι τους επώνυμοι, πετυχημένοι, άντρες, λευκοί και Παριζιάνοι.
Επί περίπου μία δεκαετία οι άντρες αυτοί στοχοποιούσαν γυναίκες και εξαπέλυαν επιθέσεις εναντίον τους στο Twitter και όχι μόνο. Δήλωναν ότι έκαναν απλώς κάποιες πλάκες που δεν θα μπορούσαν να κάνουν δημόσια. Τελικά όμως αποδεικνύεται ότι έστηναν κανονικό bullying και μάλιστα εις βάρος γυναικών με κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: παχουλές ή μαύρες ή ακτιβίστριες ή φεμινίστριες ή ξένες ή λεσβίες ή και όλα μαζί.
Οι επιθέσεις
Οι άντρες αυτοί, και άλλοι που τους ακολούθησαν στη συνέχεια, δημοσίευαν φωτομοντάζ με τα πρόσωπα των γυναικών σε γυμνά σώματα, ανέβαζαν υβριστικά μηνύματα και δημιουργούσαν ένα αφόρητο κλίμα για αυτές.
Ακόμα και e-mail με προσβλητικό ή κοροϊδευτικό περιεχόμενο λάμβαναν τα θύματά τους ή ακόμα και οι συγγενείς τους, ενώ αρκετές γυναίκες δηλώνουν ότι οι επιθέσεις αυτές τους δημιούργησαν σειρά σοβαρών προβλημάτων στην προσωπική τους ή την επαγγελματική τους ζωή.
Οι αντιδράσεις
Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, κάποια από τα 30 περίπου μέλη της κλειστής ομάδας Λίγκα του LOL εκφράστηκαν είτε μέσω ίντερνετ, είτε με συνεντεύξεις τους. Οι περισσότεροι άντρες είπαν ότι αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες, αλλά όχι του συνόλου των μελών. Άλλοι δήλωναν έκπληκτοι αφού δεν έμπαιναν συχνά και δεν είχαν ιδέα τι συνέβαινε.
Ένας μάλιστα είπε ότι ήθελε πάντα να γίνει κωμικός και αφού δεν τα κατάφερε, διοχέτευε το χιούμορ του στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο Βανσέν Γκλαντ, που είχε και την πρωτοβουλία της ομάδας, περιέγραψε ότι δεν υπήρχε σχέδιο, ούτε σταυροφορία. «Κάναμε πλάκα, είχαμε επιρροή και πράγματι όταν κριτικάραμε κάποιον θα μπορούσε να πάρει διαστάσεις».
Παραγραφή
Η υπουργός για Θέματα Ισότητας Μαρλέν Σιαπά, ιδιαίτερα ενεργή στον φεμινιστικό χώρο, δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα στον υπουργό Δικαιοσύνης και θα ζητήσει να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Και αυτό γιατί τα αδικήματα είναι πολύ πιθανόν να παραγραφούν, αφού σύμφωνα με τον γαλλικό νόμο, η παρενόχληση στο ίντερνετ παραγράφεται στα 6 χρόνια.
Ωστόσο, ακόμα και αν οι δίκες δεν γίνουν ποτέ, αρκετοί δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στην αρχική ομάδα, έχουν ήδη χάσει τις δουλειές τους, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στον χώρο των μέσων ενημέρωσης.
«Η ομάδα αυτή των δημοσιογράφων έκανε ρατσιστικά, ομοφοβικά και ταπεινωτικά σχόλια σε βάρος γυναικών. Όταν αυτά συμβαίνουν στο επάγγελμα της δημοσιογραφίας, εγείρονται πολλά ερωτήματα για τις διαστάσεις που έχει λάβει ο σεξισμός στην δημοσιογραφία», σχολίαζε η Liberation αποκαλύπτοντας την υπόθεση.
Μυρσίνη Λιοναράκη