Search
διεθνής Τύπος

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

243

Η νέα ήττα της Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο καθώς επίσης και η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού υπογράψει το διακομματικό νομοσχέδιο προϋπολογισμού για την αποφυγή ενός δεύτερους shutdown

Για Brexit: «Το σχέδιο της Μέι για το Brexit … ξανά κουρέλι» αναφέρει η Daily Mirror.
Η Sun χαρακτηρίζει την ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων «ως πλήγμα για το Brexit» ενώ η i αναφέρει ότι οι βουλευτές γελοιοποίησαν την πρωθυπουργό και ενίσχυσαν τις αμφιβολίες για το εάν τελικά μπορεί να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο.
Ο Guardian αναφέρει η προσέγγισή της απέτυχε και πάλι οδηγεί τη Βρετανία στο ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας «βάσει βλακωδών και καταστροφικών δογμάτων».
Το θέμα απασχολεί και τον ευρωπαϊκό Τύπο με τη γαλλική Monde nνα αναφέρει ότι η νέα «ανταρσία» δεν βοηθά καθόλου την επιδίωξη της Μέι και τελικά ίσως χρειαστεί να τετραγωνίσει τον κύκλο γύρω από το Brexit.

Η Allgemeine Zeitung αναφέρεται στο φλερτ της Μέι με τους σκληρούς υπέρμαχους του Brexit που έλαβε τέλος ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, ενή η ισπανική El Pais αναφέρει ότι η ήττα σημαίνει πως δεν έχασε απλώς μια ακόμα μάχη αλλά κυρίως την πολιτική της δύναμη.
Μια ακόμα ήττα υπέστη χθες η Τερέζα Μέι καθώς η βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την τροπολογία που προωθούσε η πρωθυπουργός για αλλαγές που θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στη Συμφωνία Αποχώρησης καθως οι σκληροί υπέρμαχοι του Brexit προτίμησαν τελικά την «αποχή», υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση τους αγνοεί. Την ίδια στιγμή, η υποστήριξη της Βουλής προς μια συμβιβαστική λύση ήπιας εξόδου από την Ε.Ε με παραμονή στη τελωνειακή ένωση βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην πλειοψηφία. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε από τους Εργατικούς και συγκέντρωσε 306 ψήφους υπερ και 322 κατά. Πριν από δεκαπέντε μέρες η ίδια πρόταση είχε συγκεντρώσει μόλις 296 ψήφους. Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την Μέι «να μην ροκανίζει άλλο το χρόνο και να καταλήξει σε μία συνεκτική στρατηγική». Την ερχόμενη εβδομάδα ο Κόρμπιν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συνάντηση τόσο με τον Μισέλ Μπαρνιέ, διαπραγματευτή εκ μέρους της Ε.Ε και άλλους αξιωματούχους.

Δημοσκοπήσεις: Πριν από δύο μέρες η εταιρεία ORB δημοσίευσε δημοσκόπηση στο Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνα με την οποία μόλις το 20% εγκρινει τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Πρόκειται για ιστορικό χαμηλό.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Kanter στο ερώτημα : «αν ένα νέο δημοψήφισμα πραγματοποιούνταν για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε πώς θα ψηφίζατε;» Υπερ της παραμονής το 55% με άνοδο τριών μονάδων από την προηγούμενη αντίστοιχη δημοσκόπηση, τον Ιανουάριο, 45% υπερ της εξόδου με μείωση 3 μονάδων αντίστοιχα. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από 7-11 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1,145 πολιτών.

Σε αντίστοιχη έρευνα της YouGov στις 17 Δεκεμβρίου 2018 και στο ερώτημα: παραμονή στην Ε.Ε ή συμφωνία της Μέι, υπερ της παραμονής τάχθηκε το 59% (μείον 3 μονάδες) και αποχώρηση από την Ε.Ε ζήτησε το 41% (με άνοδο τριών μονάδων).

Δημοσκόπηση της YouGov που διενεργήθηκε μεταξύ 2-7 Φεβρουαρίου σε δείγμα 40.119 πολιτών δείχνει πως οι Συντηρητικοί προηγούνται με 39% (44% τον προηγούμενο μήνα) και ακολουθούν οι Εργατικοί με 33% (από 40%), οι Φιλελεύθερο με 11% από 7% το Ukip με 5% από 2%

Για Μέρκελ- Ε.Ε και Μοσκοβισί: «Μέρκελ για πρόεδρος;» Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι έσπασε τη σιωπή γύρω από ένα σενάριο, όχι ιδιαίτερα πιθανό, που κάποιοι το φοβούνται αλλά και κάποιοι το ελπίζουν (εξαρτάται από τον ποιο ρωτάς): Η Ε.Ε θα πρέπει να εκμεταλλευθεί στο έπακρο την εμπειρία και τις διπλωματικές ικανότητες της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ και να τη χρίσει διάδοχο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ Τουσκ. Αυτό προτείνει ο Ρέντσι σε νέο του βιβλίο «ένας άλλος τρόπος» που εκδόθηκε χθες. Ο Ματέο Ρέτσι γράφει «θα ήταν ευκταίο αν μια ηγετική φιγούρα όπως η Άγκελα Μέρκελ συνέχιζε να υπηρετεί την Ευρώπη από μια άλλη θέση. Η Μέρκελ θα ήταν σίγουρα το κατάλληλο πρόσωπο να ηγηθεί της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε ή να γίνει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Ρέντσι ισχυρίζεται ότι οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν «δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες και τον ρόλο που πρέπει να παίζει η Ε.Ε». Είπε μάλιστα πως ακόμα και η προσωπική του επιλογή η Φεντερίκα Μογκερίνι δεν κατόρθωσε παρά το ελάχιστο σε πολλά και σημαντικά θέματα, αναφέρει το Politico.
Υπήρξε το τελευταίο διάστημα έντονη φημολογία ότι ο Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί θέλει να αναλάβει ανώτατη θεσμική θέση στη Γαλλία και πως θα παραιτηθεί νωρίτερα από την Κομισιόν. Αυτό όμως πλέον δεν είναι πολύ πιθανό. Ο Αλέν Ζιπέ αποδέχθηκε χθες την υποψηφιότητα να γίνει πρόεδρος του Γαλλικό Συνταγματικό Δικαστήριο (με δάκρυα στα μάτια καθώς εγκαταλείπει το δημαρχείο στο Μπορντό) ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ντιντιέ Μιγκό θα παραμείνει στη θέση του και επομένως δεν πρόκειται να μετακινηθεί σε αυτή ο Μοσκοβισί.

Για γαλλο – ιταλική κρίση: Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρέσβης στη Ρωμη θα επιστρέψει στην Ιταλία «πολύ σύντομα» δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Υβ Λε Ντριάν. Σε συνέντευξη του στην Corriere della Sera ότι «η επιστροφή του πρέσβη μας θα γίνει πολύ σύντομα». Είπε ότι «η πρωτοβουλία» του Λουίτζι ντι Μάιο ήταν ένα από τα πολλά επεισόδια σχολιάζοντας δηλαδή τη συνάντηση του επικεφαλής των Πέντε Αστέρων με εκπροσώπους των ‘Κίτρινων Γιλέκων». «Η επίσκεψη του άλλωστε έγινε εκτός οποιουδήποτε διπλωματικού πλαισίου» είπε ο Λε Ντριάν και κάλεσε τη Ρώμη να αποφασίσει ‘σύντομα» για το εάν θα προχωρήσει με την ταχεία σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Λυόν και Τορίνου την οποια οι Γάλλοι ξεκίνησαν να κατασκευάζουν αλλά το Κίνημα Πέντε Αστέρων τάσσεται κατά.

Στη Γαλλία: Ο Πρόεδρος Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη πως ήρθε η ώρα στη Γαλλία να επικρατήσει «η πολιτική λογική» ύστερα από μήνες διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων. Στην τελευταία εμφάνιση του στο πλαίσιο του «εθνικού διαλόγου» ο Μακρόν εκμεταλλεύθηκε μια ερώτηση για τον τουρισμό και είπε πως τα βίαια επεισόδια στη διάρκεια των διαδηλώσεων ζημιώνουν την εικόνα της Γαλλίας στο εξωτερικό, αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στα Κίτρινα Γιλέκα ο Μακρόν είπε πως «δεν μπορουμε πλέον να ακούμε από τον κόσμο ότι είναι αθώοι όσοι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις που προκαλούν βία. Ήρθε η ώρα να επικρατήσει η λογική». Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο μιας συζήτησης με δημάρχους στην περιφέρεια Ιντρέ της κεντρικής Γαλλίας, και συνέπεσαν με τη δημοσκόπηση που έδειξε για πρώτη φορά ότι σχεδόν οι μισοί Γάλλοι θέλουν να τελειώσουν οι διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της INSEE το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο 8,8% το χαμηλότερο εδώ και μια δεκαετία ενώ μια δημοσκόπηση την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε οτι τα ποσοστά τόσο για τον Μακρόν όσο και για τον πρωθυπουργό, Εντουάρ Φιλίπ αυξήθηκαν κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα μήνα. Παρ’ όλα αυτά η δημοτικότητα του Πορέδρου παραμένει χαμηλα στο 36%. Στο μεταξύ και το ενδιαφέρον των πολιτών για τις συζητήσεις του Μακρόν με τοπικούς αξιωματούχους έχει μειωθεί. Οι συζητήσεις που μεταδίδονται ζωντανά από την τηλεόραση ξεκίνησαν με 1.2 εκατομμυρια τηλεθεατές την πρώτη φορά τον Ιανουάριο και πλέον μόλις 410.000 ήταν εκείνοι, που παρακολούθησαν την τέταρτη.

Στην Ισπανία: «Ο Σάντσεθ ανακοινώνει την ημερομηνία των εκλογών και ξεκινά άμεσα την προεκλογική του εκστρατεια» αναφέρει η Pais. Κανείς δεν μπορεί να είναι σήμερα πιο νευρικός στην πολιτική ζωή της χώρας από τον Πέδρο Σάντσεθ, που τόσο εκείνος όσο και οι συνεργάτες του βίωσαν τη χειρότερη εβδομάδα της κυβερνητικής θητείας των Σοσιαλιστών. Αποφάσισαν πάντως να δώσουν την ημερομηνία για τις επόμενες εκλογές. Ο πρόεδρος θα ανακοινώσει την ημερομηνία στις 10 ώρα (τοπική) και αφού έχει προηγηθεί η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου στις 9.00. Ύστερα από την παρέμβαση του και χωρίς συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος θα συνεχίσει τη συνεδρίαση του υπουργικού για την προώθηση των εκκρεμών νομοσχεδίων κυρίως σε ό,τι αφορά την παιδεία και τη σχεδιαζόμενη μεταφορά των λειψάνων του Φράνκο. Σύμφωνα με πληροφορίες η πιο πιθανή ημερομηνία είναι αυτή της 28ης Απριλίου αλλά η απόφαση του Σάντσεθ να καθυστερήσει την προκήρυξη προκάλεσε διάφορα σενάρια ότι μπορεί να επιλέξει την 26η Μαϊου. Το κυβερνών κόμμα θέλει να διεξάγει τις εκλογές όσο το δυνατόν πιο συντομα για να εκμεταλλευθεί την έντονη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει τόσο η συνένωση του Λαϊκού Κόμματος με τους Φιλελευθέρους, Ciudadanos και το ακροδεξιό Vox όσο και η εντύπωση ότι δεν υποχώρησαν στα αιτήματα των αυτονομιστών και προώθησαν συγχρόνως κοινωνικά μέτρα.
Στο μεταξύ, ισπανοί ευρωβουλευτές θέλουν να εμποδίσουν τον πρώην ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν να παρευρεθεί σε εκδήλωση του ευρωκοινοβουλίου, την ερχόμενη Δευτέρα. «Θα σας ζητούσα να εμποδίσετε την πρόσβαση του φυγόδικου Κάρλος Πουτζδεμόν από το κτίριο αυτού του κοινοβουλιου» έγραψε σε επιστολή του προς τον Αντόνιο Ταγιάνι, ο ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Ενρίκε Καλβέτ Τσαμπόν και την οποία υπογράφουν και άλλοι συνάδελφοί του. Προσέθεσε ότι «η παρουσία του ενέχει τον κίνδυνο ασφάλειας για ολους αλλά κυρίως για την εικόνα και την πολιτική δραστηριότητα αυτού του θεσμού». Πάντως διεξήχθη έντονη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το εάν ως θεσμός μπορεί να επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση όλων (περιλαμβανομένου και του φυγόδικου Καταλανού) ή θα πρέπει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις των κρατών – μελών της Ε.Ε. Ίσως το θέμα της ασφάλειας διευκολύνει την όποια απόφαση του προέδρου.

Για Διάσκεψη Μονάχου: «Το μεγάλο ραντεβού του Σαββατοκύριακου» σχολιάζει το Politico. Αυτό που θα πρέπει να αναμένει κανείς ως βασικό θέμα συζήτησης δεν είναι άλλο από τις δύσκολες σχέσεις μεταξύ των τριών οικονομικών υπερδυνάμεων. Ένας αξιωματούχος της Ε.Ε δήλωσε ότι η διάσκεψη «θα δείξει ξανά ότι οι εκτιμήσεις της Ε.Ε και των ΗΠΑ για την οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της Κίνας μάλλον δεν είναι και πολύ ακριβείς – υπάρχει δηλαδη κενό μεταξύ της ανάλησης και της πραγματικότητας». «Δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε την ίδια στρατηγική και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού» δήλωσε ανώτατος διπλωμάτης απαντώντας επί της ουσίας στις συμφωνίες που προωθεί ο Τραμπ. Πάντως ο ίδιος ευρωπαίος διπλωμάτης κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του αμερικανού πρέσβη στην Ε.Ε ότι «Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους έναντι της Κίνας» είπε ότι είναι καλοδεχούμενη ως αναγνώριση των κοινών συμφερόντων ΗΠΑ και Ε.Ε». «Θα είναι όμως αρκετά δύσκολο να εργαστούμε από κοινού την ώρα που απειλούμαστε με έναν εμπορικό πόλεμο. Στο τέλος, η συνεργασία αποδίδει μόνο αν η κάθε πλευρά σέβεται και βλέπει σοβαρά την άλλη και όχι απειλώντας η μια την άλλη».
«Η Ευρώπη εργάζεται με τους εταίρους της για να ενισχυθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και προκειμένου να διευθετηθούν θέματα όπως τα πνευματικά δικαιώματα ή πρόσβαση στην αγορά της Κίνας» δήλωσε ο ίδιος Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Οι προσπάθειες μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ή απόφαση για ξένες επενδύσεις δείχνουν ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να χτίσει τις άμυνες της εναντίον κακόβουλου ανταγωνισμού, και ίσως θα ήθελε να το κάνει με έναν αξιόπιστο εταίρο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού».
Στο μεταξύ, να αποσυρθούν από τη συμφωνία με το Ιράν κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, κατηγορώντας παράλληλα τις χώρες της Ευρώπης ότι επιχειρούν να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. «Δυστυχώς, μερικοί από τους κυριότερους Ευρωπαίους εταίρους μας δεν συνεργάζονται και τόσο καλά. Στην πραγματικότητα, ηγούνται των προσπαθειών να δημιουργηθούν μηχανισμοί που θα παρακάμψουν τις κυρώσεις μας» δήλωσε ο Πενς κατά τη διάρκεια της συνόδου για τη Μέση Ανατολή που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στη Βαρσοβία. Ο Πενς υποστήριξε ότι το σχήμα το οποίο έχει δημιουργηθεί από την Ε.Ε. για να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν είναι «προσπάθεια να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του δολοφονικού καθεστώτος του Ιράν». «Είναι ένα άστοχο βήμα το οποίο το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει το Ιράν, να εξασθενεί την Ε.Ε. και δημιουργεί μεγαλύτερη ακόμη απόσταση μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ» συμπλήρωσε. Στη σύνοδο της Βαρσοβίας μετέχουν περισσότερες από 60 χώρες, οι μεγάλες ωστόσο ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γερμανία και η Γαλλία, που μετέχουν στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αρνήθηκαν να στείλουν υψηλόβαθμους διπλωμάτες

Για Σύνοδο Ιράν – Τουρκίας – Ρωσία: Θετικό αποτέλεσμα θα έχει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, συμφώνησαν χθες Ρωσία, Τουρκία και Ιράν, σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά το πέρας της τριμερούς συνόδου κορυφής στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. «Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μιλήσαμε για το πώς θα επηρεάσει τις εξελίξεις στη Συρία η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι «κατά την κοινή μας πεποίθηση, η υλοποίηση παρόμοιων πρωτοβουλιών θα ήταν ένα θετικό βήμα, θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην περιοχή αυτή της Συρίας, όπου σε τελική ανάλυση πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο η νόμιμη κυβέρνηση». Οι τρεις χώρες συμφώνησαν ακόμη στη λήψη έκτακτων απροσδιόριστων μέτρων για την εκκαθάριση της περιοχής του Ιντλίμπ στη Συρία. Το Κρεμλίνο διευκρίνισε πάντως ότι δεν πρόκειται για στρατιωτική επιχείρηση, χωρίς να προσδιορίσει τι είδους μέτρα θα είναι αυτά. Νωρίτερα η Ρωσία επιχείρησε να βάλει φρένο στις ηγεμονικές φιλοδοξίες της Τουρκίας, διαμηνύοντας στην Άγκυρα πως δεν έχει δικαίωμα να δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας» εντός της Συρίας χωρίς τη συγκατάθεση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ Ο Πούτιν φιλοξένησε στο Σότσι τη σύνοδο κορυφής των τριών χωρών, Ρωσία, Τουρκία και Ιράν, που έχουν εμπλακεί στην κρίση της Συρίας. Στόχος ο κοινός βηματισμός εν όψει της αναγγελθείσας από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πρόθεσης να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Εν όψει του ενδεχόμενου αυτού η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία, μέρος της οποίας ελέγχεται αυτή τη στιγμή από τις αμερικανικές δυνάμεις. Η Τουρκία θέλει επίσης να δημιουργήσει ανάλογη ζώνη και στα σύνορά της με τη Συρία, προκειμένου να εκδιώξει από εκεί τις κουρδικές πολιτοφυλακές (YPG) τις οποίες θεωρεί παρακλάδι του PKK. Η Ρωσία δεν φαίνεται ωστόσο να συναινεί σε μία ανεξέλεγκτη τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, διαμηνύοντας πως η οποιαδήποτε ενέργεια της Τουρκίας πρέπει να έχει τη συγκατάθεση του Άσαντ.

Στην Αλβανία: Διεκόπη η χθεσινή συνεδρίαση της αλβανικής Βουλής για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, καθώς βουλευτής της αντιπολίτευσης πέταξε μελάνι στον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα. Το σώμα συζητούσε την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και επρόκειτο στη συνέχεια να ψηφίσει όταν ο Λουζλίμ Μπάσα, ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης του Δημοκρατικού κόμματος επέκρινε δριμύτατα τη σοσιαλιστική κυβέρνηση για διαφθορά. Ενώ ο Ράμα τον προειδοποιούσε, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Έντι Παλόκα τον πλησίασε και του πέταξε μελάνι. Η αλβανική βουλή επικύρωσε με 130 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 140 εδρών, το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Στη συνεδρίαση παρέστη και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας, Τελιάτ Τζαφέρι, που είναι Αλβανός, με τον κ. Ράμα να τονίζει «την κοινή τύχη και την εγγύτητα με τη Βόρεια Μακεδονία, γεγονός που καθιστά τις σχέσεις αυτές ολότελα ιδιαίτερες σε ιστορικό και πολιτικό επίπεδο.

Στις ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Τραμπ θα κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αφού υπογράψει το διακομματικό νομοσχέδιο προϋπολογισμού για την αποφυγή ενός δεύτερους shutdown, δήλωσε χθες ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ. Με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του τοίχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, έσπευσε να δηλώσει πως εάν συμβεί αυτό θα αμφισβητήσει το έκτακτο μέτρο προσφεύγοντας στα δικαστήρια.

Οι New York Times αναφέρουν ότι η απόφαση του Τραμπ να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να χτίσει το τείχος με το Μεξικό «φτάνει στα άκρα τα όρια της εκτελεστικής του εξουσίας». Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο πρόεδρος έχει αποφασίσει ότι η πραγματοποίηση μιας προεκλογικής δέσμευσης είναι πιο σημαντική από τον σεβασμό στον διαχωρισμό των εξουσιών που ορίζονται από το Αμερικανικό Σύνταγμα.
Η Washington Post την αποκαλεί «τεράστιο στοίχημα». Αναφέρει ότι η κίνηση αυτή σίγουρα θα ικανοποιήσει την εκλογική βάση αλλά διακινδυνεύει να ενισχύσει τις αρνητικές απόψεις για εκείνον ανάμεσα στους αναποφάσιστους που χρειάζεται να πείσει αν θέλει να επανεκλεγεί.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *