Η Θεραπεία των Αναμνήσεων, το νέο μυθιστόρημα του Χρήστου Αστερίου, δανείζεται τον τίτλο του από την «θεραπεία δι’ αναμνήσεων» της άνοιας, «μια μη φαρμακευτική παρέμβαση ανάκτησης της χαμένης μνήμης μέσω γεγονότων και εμπειριών από το παρελθόν του ανθρώπου που έρχονται στην επιφάνεια για να του θυμίσουν ότι είναι εδώ και υπάρχει».
Ο Μάικ-Μιχάλης Μπουζιάνης συγγραφέας κωμικής λογοτεχνίας, πρώην stand up comedian, παιδί μεταναστών στις ΗΠΑ, Έλληνας κατά το ήμισυ, Ιρλανδός κατά το άλλο μισό, καταρρέει κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης, αφιερωμένης στην 25η επέτειο της εμφάνισής του στα αμερικανικά γράμματα.
Μόλις έχει ξεκινήσει μια περιπέτεια εντός της οποίας έρχεται αντιμέτωπος με την κρίση της μέσης ηλικίας, το διαζύγιο και ένα συγγραφικό αδιέξοδο, όλα αφορμές που τον ωθούν στην αναμόχλευση του παρελθόντος του, εκεί όπου ενεδρεύουν δύσκολες αναμνήσεις και οικογενειακά μυστικά. Το παρελθόν κρύβει πληγές που παραμένουν ανοιχτές και βεβαίως την σχέση με τον μετανάστη πατέρα του, κομβική όπως αποδεικνύεται για τον ήρωα που στο τέλος παραδέχεται την ομοιότητά τους: «Μου πήρε χρόνο να το καταλάβω. Η ευθεία γραμμή του αίματος. Όσο κι αν θέλει κανείς να ξεφύγει, δεν είναι δυνατό».
Στο καταληκτικό τρίτο μέρος του βιβλίου ο Μιχάλης Μπουζιάνης έρχεται στην Ελλάδα. Μια υπό διαμόρφωση νέα ταυτότητα, μια νέα οικείωση με την πατρίδα, την απώλεια, τα γηρατειά, τη συγγραφή και την μνήμη, ξεκινούν.
Σελίδα τη σελίδα, όσο αποκαλύπτεται το δραματικό υπέδαφος του βίου ενός ανθρώπου που είναι ταγμένος στην κωμική πλευρά της ζωής, γίνεται αντιληπτό γιατί ο συγγραφέας τοποθετεί εμβληματικά στη σελίδα 7, αμέσως μετά τον τίτλο, τη φράση του Μπέκετ (από το «Τέλος του Παιχνιδιού»), «Δεν υπάρχει τίποτα πιο αστείο από τη δυστυχία».
Το μυθιστόρημα του Χρήστου Αστερίου «Η Θεραπεία των αναμνήσεων» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις.
Ελεωνόρα Ορφανίδου