Απροστάτευτοι αυτή την εποχή που η γρίπη και οι ιώσεις είναι σε έξαρση και αναγκασμένοι είτε να πληρώσουν ιδιώτη γιατρό είτε να περιμένουν στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, είναι οι γονείς 27 νομών της χώρας στους οποίους δεν υπάρχει οικογενειακός παιδίατρος. Επιπλέον σε 10 νομούς τη χώρας δεν υπάρχει κανένας οικογενειακός γιατρός για τους ενήλικες.
Την ίδια στιγμή 11 νομοί της χώρας έχουν μόνο έναν οικογενειακό παιδίατρο και 10 νομοί μόνο έναν οικογενειακό γιατρό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τους οικογενειακούς γιατρούς, η κατάσταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα εξακολουθεί αν είναι απογοητευτική, ακόμα και στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπου οι οικογενειακοί γιατροί είναι ελάχιστοι ενώ στα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας υπηρετούν περίπου 500 γιατροί.
Σε όλη την Ελλάδα το σύνολο των ιδιωτών γιατρών που έχουν συµβληθεί ως οικογενειακοί γιατροί µε τον ΕΟΠΥΥ (παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι) είναι περίπου 700, ένας αριθμός πολύ μικρός σε σχέση με το στόχο που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας που έχει προβλέψει θέσεις για περίπου 2400 γιατρούς. Όπως είναι γνωστό και όπως φαίνεται από τις προκηρύξεις που έχουν γίνει, οι γιατροί δεν έχουν αγκαλιάσει το νέο σύστημα καθώς δεν το βρίσκουν οικονομικά ελκυστικό.
Ενδεικτικά οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Άρτας, Βοιωτίας, Γρεβενών, ∆ωδεκανήσου, Ευρυτανίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Καστοριάς και Κέρκυρας δεν διαθέτουν απολύτως κανέναν οικογενειακό παιδίατρο.
Επιπλέον, 7 στους 10 παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους από τους 2.000 που ήταν µέχρι το περασµένο καλοκαίρι συµβεβληµένοι µε τον ΕΟΠΥΥ, δεν δέχτηκαν τη νέα σύµβαση που τους πρότεινε το υπουργείο Υγείας.
Από τη μη ανανέωση των συμβάσεων των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών υπολογίζεται ότι οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν από την τσέπη τους περίπου 15 εκατ. ευρώ για ιατρικές επισκέψεις, όπως προέκυψε και από την πρόσφατη έρευνα του Αθήνα 9.84 για το δημόσιο σύστημα υγείας.
Νίνα Κομνηνού