Search

Spiegel: Συμφωνία Γερμανίας-Γαλλίας για εξαγωγές όπλων

1106

H Γερμανία επιδιώκει χαλάρωση των κανόνων ελέγχου εξαγωγών όπλων προκειμένου να διευκολύνει την υλοποίηση κοινών εξοπλιστικών προγραμμάτων με τη Γαλλία, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο επικαλείται εσωτερική έκθεση χάραξης στρατηγικής της κυβέρνησης.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας

Στην έκθεση, η οποία περιλαμβάνει τέσσερα σημεία και φέρει τον τίτλο «Γερμανογαλλική Συνεργασία στον Τομέα της Άμυνας – Κοινή Αντίληψη και Αρχές για τις Πωλήσεις”, αναφέρεται ότι “οι δύο πλευρές θα αναπτύξουν κοινή προσέγγιση στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων μέσω κοινών προγραμμάτων”, καθώς και ότι “δεν θα παρεμποδίζουν την μεταφορά ή την εξαγωγή τους σε τρίτες χώρες”.

Το γερμανικό περιοδικό χαρακτηρίζει στην έκθεση “μυστικό” παράρτημα στην Συνθήκη του Άαχεν που υπεγράφη τον Ιανουάριο από την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Πιθανή ρήξη στις γερμανογαλλικές σχέσεις

Αυτή η φαινομενικά ακίνδυνη δέσμευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική σύγκρουση των δύο κρατών, καθώς η Γαλλία αποτελεί έναν από τους βασικούς προμηθευτές οπλικών συστημάτων της Σαουδικής Αραβίας, ενώ η Γερμανία έχει επισήμως αναστείλει όλες τις εξαγωγές στο Ριάντ, έπειτα από την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Συνεργασία γαλλικού ομίλου και κρατικής εταιρίας της Σαουδικής Αραβίας

O γαλλικός όμιλος Naval Group, που ειδικεύεται στην παραγωγή αμυντικών συστημάτων και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το πολεμικό ναυτικό (γνωστός στην Ελλάδα για την παραγωγή των φρεγατών του πολεμικού ναυτικού) και η κρατική εταιρία παραγωγής οπλικών συστημάτων της Σαουδικής Αραβίας SAMI, η οποία διοικείται από έναν Γερμανό, υπέγραψαν την Κυριακή κοινή δήλωση προθέσεων για μελλοντική συνεργασία στην κατασκευή φρεγατών και υποβρυχίων.

Η κοινή αμυντική πολιτική

Παράλληλα, τόσο η γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο γάλλος πρόεδρος έχουν ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού. Είναι σαφές ότι για το Βερολίνο οι ισχύοντες κανόνες ελέγχου εξαγωγών όπλων αποτελούν εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί. Η Άνγκελα Μέρκελ, κατά την ομιλία της στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας στο Μόναχο, δήλωσε: “Εξαιτίας του ιστορικού μας παρελθόντος, έχουμε πολύ καλούς λόγους να έχουμε πολύ αυστηρές οδηγίες αναφορικά με τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων. Έχουμε, εντούτοις, εξίσου καλούς λόγους να υιοθετήσουμε μία κοινή αμυντική πολιτική εντός της αμυντικής μας κοινότητας”.

Το “όχι” των Σοσιαλδημοκρατών

Η πρόταση Μέρκελ, ωστόσο, θα μπορούσε να βρει αντίσταση από τους κυβερνητικούς της εταίρους, τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι αντιτίθενται στις εξαγωγές όπλων σε ζώνες συγκρούσεων. Ο βουλευτής του κόμματος, Φλόριαν Ποστ, μιλώντας στην Deutsche Welle, επεσήμανε σχετικά: “Αυτό αποτελεί τμήμα της κυβερνητικής συμφωνίας και φυσικά θέλουμε να τηρηθεί αυτός ο όρος”.

Η απάντηση του Βερολίνου

Σε συνέντευξη Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμερτ, επεσήμανε ότι ο χαρακτηρισμός του Spiegel “μυστική συμφωνία” δεν ευσταθεί, επισημαίνοντας, βέβαια, ότι η υλοποίηση κοινών αμυντικών προγραμμάτων με τη Γαλλία “απαιτούν συμβιβασμούς και από τη δική μας πλευρά”. “Το εσωτερικό έγγραφο δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία πολιτική συμφωνία σε αρχικό στάδιο για κοινές διαδικασίες που θα πρέπει να εφαρμοστούν στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων”, διευκρίνισε, λέγοντας ότι περαιτέρω λεπτομέρειες θα αποσαφηνιστούν σε επικείμενες συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν προκειμένου η συμφωνία να πάρει πιο επίσημο χαρακτήρα.

Οι Πράσινοι προειδοποιούν

Η τομεάρχης αμυντικής πολιτικής των Πρασίνων, Αγκνιέσκα Μπρούγκερ, προειδοποίησε ότι η στενότερη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα με τη Γαλλία δεν πρέπει να γίνει “εις βάρος της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προμηθεύοντας με όπλα βάρβαρα καθεστώτα που εμπλέκονται σε ένοπλες διαμάχες και καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι σύμμαχοι στον τετραετή πόλεμο στην Υεμένη, ο οποίος, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η αντίδραση της Αριστεράς

Ο Τομπίας Πφλίγκερ, τομεάρχης αμυντικής πολιτικής της Αριστεράς, που αντιτίθεται στις εξαγωγές όπλων, χαρακτήρισε την συμφωνία σκανδαλώδη, διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, παραβιάζει όλες τις υπάρχουσες συμφωνίες.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *