Search

Ο εκσυγχρονισμός της πολιτειακής και της πολιτικής δομής της χώρας επιχειρείται με την αναθεώρηση. Μονάχα ο εκσυγχρονισμός της. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Έτσι ώστε θα μπορούσαν να έχουν ψηφιστεί σχεδόν τα πάντα, σχεδόν από τους πάντες.

Όπισθεν ολοταχώς…

426

Του Βασίλη Πάικου

Βασίλης ΠάικοςΚάποιοι υποστηρίζουν πως είναι μάλλον άτολμη η επιχειρούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος. Ότι, για παράδειγμα, αιτείται μονάχα η συνταγματική κατοχύρωση της «θρησκευτικής ουδετερότητας» της Πολιτείας. Ενώ θα μπορούσε και θα έπρεπε πολύ περισσότερα και ριζοσπαστικότερα ως προς τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας. Και έχουν δίκιο. Θα έπρεπε περισσότερα. Όμως θα μπορούσε; Μάλλον όχι. Δεδομένου ότι ακόμη κι αυτό, το ελάχιστο, ίσα που εξασφάλισε τις αναγκαίες 151 βουλευτικές ψήφους, ώστε να περάσει ως αναθεωρητέα η σχετική συνταγματική διάταξη. Με λίαν αμφίβολη την τύχη της στην αναθεωρητική Βουλή. Αυτοί είναι, βλέπετε, οι συσχετισμοί στον πολιτικό κόσμο της Χώρας σήμερα. Ίσως και στην κοινωνία…

Έχει άραγε «αριστερό πρόσημο» η κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος; Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται μερίδα της αντιπολίτευσης, της ΝΔ προεξαρχούσης. Ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να περάσει στο Σύνταγμα τις αριστερές του ιδεοληψίες». Δεν βαριέστε, ούτε αριστερό πρόσημο ούτε τίποτα. Ο εκσυγχρονισμός της πολιτειακής και της πολιτικής δομής της χώρας επιχειρείται με την αναθεώρηση. Μονάχα ο εκσυγχρονισμός της. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Έτσι ώστε θα μπορούσαν να έχουν ψηφιστεί σχεδόν τα πάντα, σχεδόν από τους πάντες. Τουλάχιστον από κείνους που έχουν για σημαία τους τον πολιτικό φιλελευθερισμό και την ευρωπαϊκή προοπτική της Χώρας. Αν βεβαίως ήταν ειλικρινείς, αν πράγματι πίστευαν στις πολιτικές ταμπέλες που επισείουν…

Έχουμε και λέμε λοιπόν.

-Η ΝΔ δεν ψήφισε την συνταγματική κατοχύρωση της «θρησκευτικής ουδετερότητας» του Κράτους.

-Η ΝΔ δεν ψήφισε την συνταγματική κατοχύρωση του πολιτικού όρκου στην δημόσια σφαίρα.

-Η ΝΔ δεν ψήφισε την συνταγματική κατοχύρωση ως δημόσιων αγαθών του νερού και της ενέργειας.

-Η ΝΔ δεν ψήφισε την συνταγματική κατοχύρωση της πρόσβασης των οικονομικά αδύναμων και των ανασφάλιστων στις βασικές υπηρεσίες υγείας (μέσω του ΕΣΥ).

-Η ΝΔ δεν ψήφισε την συνταγματική κατοχύρωση της εγγύησης αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης όλων των ελλήνων.

-Η ΝΔ δεν ψήφισε την συνταγματική κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

-Η ΝΔ δεν ψήφισε την συνταγματική κατοχύρωση της αποτροπής διακρίσεων ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου των πολιτών.

Θα μπορούσε να παρατεθεί και πλήθος άλλων συνταγματικών διατάξεων, των οποίων η ΝΔ απέρριψε την ανάγκη αναθεώρησης. Για δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, για τον περιορισμό των βουλευτικών θητειών, για την ανάγκη να διαθέτει υποχρεωτικά την βουλευτική ιδιότητα ο Πρωθυπουργός, για την κατοχύρωση της απλής αναλογικής, για την «εποικοδομητική» πρόταση δυσπιστίας κλπ. Αλλά ας πούμε ότι γι αυτά υπάρχει, απλώς, διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. Κατανοητό. Αν όμως δει κάποιος την μεγάλη εικόνα θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα μοναδικά σημεία επί των οποίων έδειχνε να τον αφορά η αναθεώρηση, είναι η αλλαγή του άρθρου 16 (για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια) και του άρθρου 24 (για την δυνατότητα αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων). Και έχει ενδιαφέρον εν προκειμένω να θυμηθούμε, ότι στην αναθεώρηση του 2008 (επί Κώστα Καραμανλή) ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ είχε διαφωνήσει με την αλλαγή του άρθρου 24, ελθών τότε σε αντίθεση προς την γραμμή του κόμματός του. Αλλά τι άραγε έχει σήμερα απομείνει απ’ όσα πίστευε παλιότερα ο Μητσοτάκης, γενικώς;

Όσο για την … ακόμη μεγαλύτερη εικόνα, το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει από την συνολική στάση της σημερινής ΝΔ στην συνταγματική αναθεώρηση, είναι ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον πολιτικό φιλελευθερισμό, ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον ευρωπαϊσμό. Και ναι, στην επόμενη Βουλή, την αναθεωρητική πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, να συγκρουσθούν δύο κόσμοι. Ο κόσμος της προόδου, του πολιτικού εκσυγχρονισμού, του κοινωνικού κράτους και των δικαιωμάτων, μ’ εκείνον της συντήρησης. Της συντήρησης, με εμφανείς μάλιστα τάσεις ραγδαίας οπισθοδρόμησης. «Όπισθεν ολοταχώς» όπως έλεγε και ο μακαριστός Χριστόδουλος…

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *