Η αυριανή μέρα (Παρασκευή) είναι και καθοριστική προκειμένου να υπάρξει συνολική εικόνα/εκτίμηση για την δυνατότητα άμεσης επίτευξης συμφωνίας μεταξύ ελληνικών Αρχών και θεσμών για την αλλαγή του νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας, πριν την κατάρτιση της δεύτερης μεταμνημονιακής Έκθεσης της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία (27/2).
Οι δύο προηγούμενες σχετικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς προκάλεσαν τις ενστάσεις των θεσμών καθώς εν πολλοίς θεωρήθηκε ότι προστατεύουν με «μη αντιστρεπτές» διαδικασίες τον δανειολήπτη, προχωρούν σε αυτόματο οριστικό κούρεμα δανείων χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν την διαμορφούμενη δυνατότητα αποπληρωμής τους, ενώ παράλληλα δεν είναι ξεκάθαρο το νομικό πλαίσιο στο οποίο μπορούν να ενταχθούν όσοι ενδεχομένως χάσουν τη ρύθμιση.
Σε κάθε περίπτωση, η καταληκτική ημερομηνία επίτευξης συμφωνίας είναι η 11η Μαρτίου, όταν η συνεδρίαση στο Eurogroup αναμένεται να συνυπολογίσει την πρόοδο των 16 δεσμεύσεων της χώρας (θέματα αποκρατικοποιήσεων και δημόσιας διοίκησης κατά τα φαινόμενα θα παραμείνουν εκκρεμή), την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου αλλά και το θέμα της παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ σε νησιά.
Πηγές των Βρυξελλών επισημαίνουν ότι είναι αδύνατο να υπάρξει θετική απόφαση στο Εurogroup με το σύνολο των παραπάνω θεμάτων να παραμένει στον αέρα. «Κλειδί αποσυμπίεσης» αποτελεί το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας και αυτό έχει καταστεί σαφές από τους θεσμούς προς την ελληνική πλευρά.
Ένας επιπλέον λόγος επίλυσης του ζητήματος είναι η διαφαινόμενη πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει στην έκδοσης δεκαετούς ομολόγου. Η επικείμενη αξιολόγηση της Moody’s και η σχετικά ευνοϊκή τρέχουσα εικόνα του αντίστοιχου επιτοκίου αποτελούν «όπλα» της ελληνικής πλευράς. Μία θετική έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών -με παράλληλο θετικό βασικό σενάριο στην επικείμενη πρώτη μεταμνημονιακή Έκθεση του ΔΝΤ- θα αποτελούσαν καταλυτική παράμετρο προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, με τα σημερινά δεδομένα, η συμφωνία για αλλαγή του νόμου Κατσέλη καθορίζει περισσότερο το χρόνο της συγκεκριμένης εξόδου στις αγορές παρά την ίδια την έξοδο.
Οι αυριανές συζητήσεις θεσμών-ελληνικής πλευράς θα είναι συνεπώς αυτές που θα καθορίσουν εν πολλοίς το χρονοδιάγραμμα των βασικότερων επόμενων εξελίξεων. Τρεις ωστόσο ημερομηνίες είναι ανελαστικές: Η (διπλή) Έκθεση της Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα (27/2), η ενδιάμεση Έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία (6/3) και το Eurogroup της 11ης Μαρτίου το οποίο αναμένεται να λάβει μία απόφαση. Ακόμα κι αν πρόκειται για… παράταση της αγωνίας.
Γιάννης Παπαγεωργίου