Search
υπουργείο οικονομικών

«Οπλίζει» το ΥΠΟΙΚ κατά της φοροδιαφυγής

786

Εκεί που όλοι πίστευαν ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα πρωταγωνιστήσουν και στη χώρα μας,ως το πλέον εξελισσόμενο και προσφορότερο μέσο συναλλαγών για τις αγορές αγαθών η την εξόφληση παρεχόμενων υπηρεσιών, τα μετρητά άρχισαν και πάλι να επανακάμπτουν στην αγορά διεκδικώντας να καταστούν και πάλι το κυρίαρχο μέσο συναλλαγών, μετά μάλιστα και την απελευθέρωση αρκετών από τους περιορισμούς των capital controls.

Αποτέλεσμα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είτε με πλαστικό χρήμα (πιστωτικές η χρεωστικές κάρτες), είτε μέσω e-banking η πάγιων εντολών πληρωμής στις τράπεζες να καθηλωθούν τελευταία σε ικανοποιητικά μεν ποσοστά επί των συναλλαγών, αλλά ωστόσο να απέχουν σημαντικά από τα ισχύοντα στις υπόλοιπες Ευρωπαικές χώρες.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να οργιάζει και πάλι η φοροδιαφυγή που, ως γνωστόν, ευδοκιμεί μέσω του ρευστού,ενώ περιορίζεται, κατά πολύ, όταν γίνεται χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος το οποίο διέρχεται μέσα από τραπεζικά κανάλια, άρα μπορεί να ελεγχθεί από την φορολογική διοίκηση.

Προκειμένου να περιοριστεί η χρήση των μετρητών και να αυξηθεί η χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να λάβει νέα μέτρα όπως:

1) Αύξηση του ποσοστού των ετήσιων ηλεκτρονικών δαπανών που απαιτείται να διενεργούν κάθε χρόνο μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ΄ επάγγελμα αγρότες για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο. Έτσι αντί για ποσοστό 10% ηλεκτρονικών δαπανών που ισχύει σήμερα για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ το ποσοστό θα ανέβει στο 15%,για ετήσια εισοδήματα από 10.001 – 30.000 ευρώ από 15% σε 20% και εισοδήματα άνω των 30.001 ευρώ το ποσοστό κάλυψης μέσω e-banking, πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικού πορτοφολιού αυξάνει από 20% στο 25 %.

2) Θα μειωθεί το όριο των 500 ευρώ (μαζί με ΦΠΑ) επί του οποίου μπορεί να γίνει εξόφληση αγοράς προιόντων η εξόφληση τιμολογίων προμήθειας αγαθών η παροχής υπηρεσιών με μετρητά και η δαπάνη αυτή να αναγνωρίζεται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα του λήπτη.Το ποσό αναμένεται να μειωθεί στα 200-300 ευρώ, πάνω από τα οποία όλες οι συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα.

3) Tο Υπουργείο Οικονομικών μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο υποχρεωτικής διασύνδεσης του μηχανήματος POS που λειτουργεί σε ένα κατάστημα με την ταμειακή μηχανή απόδειξης λιανικών πωλήσεων. Στόχος είναι να εκδίδονται αυτομάτως τα ισόποσα ποσά μιας αγοράς ή συναλλαγής από το μηχάνημα POS και την ταμειακή μηχανή που παράλληλα θα είναι συνδεδεμένα με το taxis το οποίο θα λαμβάνει σε πραγματικό χρόνο γνώση για κάθε συναλλαγή. Η διασύνδεση μηχανήματος POS και ταμειακής μηχανής με αυτόματη έκδοση ισόποσων αποδείξεων σχεδιάζεται να εφαρμοστεί, καθώς εντοπίστηκαν κρούσματα αποφυγής έκδοσης λιανικής απόδειξης από την ταμειακή μηχανή, όπως και περιπτώσεις όπου το POS ήταν συνδεδεμένο με τράπεζα του εξωτερικού η συνδεδεμένο σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό από αυτόν που δηλώθηκε στην εφορία.

4) Από το 2020 σχεδιάζεται από την ΑΑΔΕ σε πιλοτική φάση η καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων που θα εκδίδονται από ελεύθερους επαγγελματίες η επιχειρήσεις. Στόχος να περιοριστεί το φαινόμενο των πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Η έκδοση του ηλεκτρονικού τιμολογίου θα εγγράφεται ως έσοδο στα ηλεκτρονικά βιβλία του εκδότη, και ως δαπάνη στα αντίστοιχα βιβλία του λήπτη.

Θάνος Πασχάλης

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *