Ο Πανελλήνιος είναι ένας από τους ιστορικότερους συλλόγους της Αθήνας και της Ελλάδας. Από το 1891 που έχει ιδρυθεί έχει περάσει από πολλά στάδια. Της δόξας και των επιτυχιών, της πτώσης και των χρεών και της προσπάθειας ανάκαμψης που γίνεται τα τελευταία χρόνια.
Ο νυν πρόεδρος του Πανελληνίου , Αλέξης Αλεξόπουλος, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και την εκπομπή Sportcity για τον σύλλογο, τα προβλήματά του και τις προσπάθειες που γίνονται ώστε ο σύλλογος να αποκτήσει ξανά τη χαμένη του αίγλη.
«Τα τελευταία 8 χρόνια ο Σύλλογος κατάφερε να έχει εκλεγμένη διοίκηση. Αυτοί που μπήκαμε μπροστά είμαστε αθλητές. Δεν μας ενδιαφέρει ο αθλητισμός με την πολιτική του έννοια. Το κύριο μέλημά μας είναι ο αθλητισμός, η καλή εικόνα του Συλλόγου και κάποια στιγμή η οικονομική του εξυγίανση. Μέσω του Πανελληνίου δεν αποσκοπούμε σε κάτι άλλο.
Το όνομα του Πανελληνίου τα τελευταία χρόνια είχε συνδεθεί με οφειλές προς αθλητές , προπονητές , ΕΥΔΑΠ, ΙΚΑ, Εφορία κλπ. Αυτό γίνεται προσπάθεια να αλλάξει αλλά δεν είμαστε άνθρωποι πλούσιοι. Αυτό που καταφέραμε είναι να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα των οφειλών του Συλλόγου, πως αυτές δημιουργήθηκαν και πως αυτές μπορούν να εξυπηρετηθούν. Είμαστε άνθρωποι του αθλητισμού. Δεν θέλουμε να γίνουμε παράγοντες. Θέλουμε να ορθοποδήσει ο σύλλογος να μπει σε μια σειρά έτσι ώστε όποιος ενδιαφέρεται να έρθει να βοηθήσει το σύλλογο.
Σκοπός της ύπαρξης του Πανελληνίου είναι να αναπτύξουμε αθλητισμό. Είναι προσιτός προς όλες τις ηλικίες και θέλει να προσφέρει τις αξίες και τα ιδανικά του αθλητισμού. Ο Πανελλήνιος είναι συνδεδεμένος με επιτυχίες, να παίρνει πρωταθλήματα, να βγάζει αθλητές σε διάφορα αθλήματα. Είμαστε της άποψης να βγάλουμε αθλητές και όχι να πρωταγωνιστήσουμε σε κάποιο πρωτάθλημα με μεταγραφές και ξοδεύοντας χρήματα.
Είμαστε στην καρδιά της Αθήνας, οι ακαδημίες μας πάνε πάρα πολύ καλά. Θα μπορούσαν και καλύτερα. Υπάρχουν κάποια έσοδα αλλά δεν επαρκούν για τα λειτουργικά έξοδα του συλλόγου. Είναι δύσκολη κατάσταση και προσπαθούμε να τη χειριστούμε.
Τα χρέη βρίσκονται υπό ρύθμιση. Δεν είμαστε όμως επιχειρηματίες και παράγοντες για να έχουμε τις επαφές για καλύτερες και πιο εύκολες ρυθμίσεις. Θέλουμε να κάνουμε ένα νοικοκυριό όπως κάνει ο καθένας σπίτι του.
Δεν μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνες γιατί θα χάσουμε όλο μας το χρόνο στη θητεία που έχουμε γι αυτό. ότι μπορούμε κάνουμε. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό που για μια 8ετία παρέμεινε στο σύλλογο και τον στηρίζει. Έβαλε πλάτη. Έχει υποστεί πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας.
Για πρώτη φορά η ομάδα μπάσκετ του Πανελληνίου και μια ομάδα βόλεϊ θα ανέβουν κατηγορία και είναι σημαντικό.
Το Πεδίον Άρεως ήταν υποβιβασμένο για χρόνια. Τώρα τελευταία γίνεται μια προσπάθεια. Αυτό θα βοηθήσει και τον Πανελλήνιο».
Η ιστορία του συλλόγου
Η έμπνευση της ίδρυσης του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, ανήκει στο δικηγόρο αλλά και πτυχιούχο Γυμναστή Νικόλαο Κοτσελόπουλο, που στάθηκε και ο πρώτος γενικός γραμματέας. Ο Ιωάννης Φωκιανός, μέγιστη μορφή του ελληνικού αθλητισμού, ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Π.Γ.Σ. με κύρος και πρωτοβουλίες σπουδαίες και από κοινωνικής πλευράς ενώ ο ξεχασμένος, ουσιαστικά, Νίκος Κοτσελόπουλος ήταν ο ακάματος εργάτης, που ως γενικός γραμματέας θεμελίωσε τη λειτουργικότητα του συλλόγου.
Ο Πανελλήνιος πρωταγωνιστεί σε πολλά αθλήματα και έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας στα περισσότερα από αυτά. Από τα πιο δημοφιλή τμήματα είναι του μπάσκετ και του στίβου. Αποκαλείται και ο σύλλογος των Ολυμπιονικών. Στο μπάσκετ η ομάδα του Πανελληνίου είναι πέμπτη στη λίστα των πρωταθλητών και έχει αγωνιστεί επίσης και σε ένα τελικό κυπέλλου το 1987 χωρίς ωστόσο να καταφέρει να το κερδίσει. Έχει κατακτήσει ακόμα 2 πρωταθλήματα Α2 κατηγορίας (1987, 2004). Το Κλειστό Πανελληνίου αποτελεί την έδρα της ομάδας και έχει χωρητικότητα 1.100 θεατών. Η ομάδα του Πανελληνίου είναι τέταρτη σε τίτλους στην Ελλάδα στο βόλεϊ Ανδρών.
Οι ακαδημίες του Πανελληνίου
Ο Πανελλήνιος έχει ακαδημίες στα περισσότερα αθλήματα. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, χάντμπολ, καράτε, τζούντο, σκοποβολή,ξιφασκία , βόλεϊ, είναι μερικά από τα αθλήματα όπου μπορεί κάποιος να μάθει εκεί.
Κωνσταντίνα Πλαστήρα – Στέφανος Λεμονίδης