Search

Βήματα εξωστρέφειας στα Ελληνικά πανεπιστήμια – Συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα

566

Σημαντικά βήματα προς την εξωστρέφεια και τη συνεργασία τους με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού κάνουν τα ελληνικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι κινήσεις γίνονται σε μία προσπάθεια αναβάθμισης του εκπαιδευτικού κι ερευνητικού έργου τους, αλλά και αναζήτησης νέων πόρων.

Στην κορυφή αυτών των προσπαθειών βρίσκονται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Mέσω του προγράμματος Erasmus+ το ΕΚΠΑ δέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο, ενώ πολλαπλάσιος αριθμός φοιτητών του μετακινείται προς ευρωπαϊκά ιδρύματα για σπουδές ή πρακτική άσκηση.

Την ίδια ώρα το ΑΠΘ ιδρύει Παράρτημα του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας (ΣΝΕΓ) στο Πανεπιστήμιο Delaware.

Φοιτητές από 26 χώρες στο ΕΚΠΑ

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υποδέχθηκε 150 φοιτητές και φοιτήτριες από 26 χώρες που θα φοιτήσουν στο ΕΚΠΑ κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-19, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.

Οι φοιτητές αυτοί προέρχονται από Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Λετονία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Τουρκία, Τσεχία και Φινλανδία.

Επίσης, προγράμματα σπουδών του Ιδρύματος θα παρακολουθήσουν και 10 φοιτητές από Πανεπιστήμια της Γεωργίας, Ιορδανίας, Ουκρανίας, Ρωσίας και Σερβίας, στο πλαίσιο του Erasmus+ International Mobility.

Εκτός από τους 12 φοιτητές του Πανεπιστημίου Guangdong University of Foreign Studies της Κίνας οι οποίοι συνεχίζουν τις σπουδές τους στο ΕΚΠΑ από το χειμερινό εξάμηνο 2018-19, στο πλαίσιο των διμερών διεθνών συμφωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών φιλοξενούνται στο εαρινό εξάμηνο και φοιτητές από το Μεξικό αλλά και από το Πανεπιστήμιο του Hong Kong.

Διατμηματικό μάθημα της Φιλοσοφικής στα αγγλικά

«Οι εισερχόμενοι φοιτητές στο ΕΚΠΑ, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε όλες τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του Ιδρύματος και να παρακολουθήσουν το καινοτόμο και ιδιαίτερα επιτυχημένο διατμηματικό μάθημα της Φιλοσοφικής Σχολής “CONTEMPORARY GREECE: History, Arts and Letters” το οποίο προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα για όλους τους εισερχόμενους φοιτητές ανεξάρτητα από τον βασικό τους τομέα σπουδών» αναφέρει η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «παράλληλα, τους παρέχεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο Διδασκαλείο της Νέας Ελληνικής Γλώσσας της Φιλοσοφικής Σχολής».

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1987 συμμετέχει στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+. Στο διάστημα αυτό έχουν φοιτήσει στο ΕΚΠΑ πάνω από 5.300 φοιτητές Ευρωπαϊκών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ενώ πάνω από 13.000 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν μετακινηθεί για σπουδές και πρακτική άσκηση προς Ιδρύματα και φορείς υποδοχής όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Επίσης, περισσότεροι από 730 διδάσκοντες του ΕΚΠΑ έχουν εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες μετακίνησης, που τους παρέχει το πρόγραµµα προς ΑΕΙ του εξωτερικού.

Κινητικότητα και εξωστρέφεια

Το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 η επιχορήγηση του ΕΚΠΑ για το πρόγραμμα Erasmus ανήλθε σε 1.959.851 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης για τη διεθνή κινητικότητα) και οι διμερείς συμφωνίες συνεργασίας ανήλθαν σε 655, με 336 Ευρωπαϊκά Ιδρύματα από 31 ευρωπαϊκές χώρες.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 παρατηρείται παραπέρα πρόοδος: αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΚΠΑ για το πρόγραμμα Erasmus (Ευρωπαϊκή και Διεθνής Κινητικότητα) η οποία ανέρχεται πλέον σε 2.151.188 ευρώ, ενώ έχουν συναφθεί 680 διμερείς συμφωνίες συνεργασίας με 341 Ιδρύματα από 31 ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και 9 συμφωνίες συνεργασίας με Ιδρύματα από 7 χώρες (Κίνα, Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Ισραήλ, Ιορδανία, Σερβία) στο πλαίσιο της Διεθνούς Κινητικότητας.

Η εξωστρέφεια και ο διεθνής προσανατολισµός του Πανεπιστηµίου αποτελεί έναν από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους του Ιδρύματος, σύμφωνα με το δεκαετές Στρατηγικό Σχέδιο του ΕΚΠΑ (2018-2028), όπως καθορίστηκε από τις Πρυτανικές Αρχές σε συνεργασία με τα υπόλοιπα θεσµικά όργανα του Ιδρύµατος και την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραµµάτων.

Το ΕΚΠΑ συνεργάζεται με Πανεπιστήµια, Ερευνητικά Κέντρα, διεθνή δίκτυα Πανεπιστηµίων, καθώς και εκπαιδευτικές οργανώσεις παγκοσµίως, με στόχο την ενίσχυση των ερευνητικών συνεργασιών και της κινητικότητας των φοιτητών, του ακαδηµαϊκού προσωπικού, των ερευνητών και του λοιπού ανθρώπινου δυναµικού του.

Μια πρόσφατη αποφασιστική κίνησή του προς την ίδια κατεύθυνση είναι η συμμετοχή του στη συλλογική προσπάθεια δημιουργίας ενός «Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Πολιτών» (European Civic University), δηλαδή ενός δικτύου οκτώ συνεργαζομένων σημαντικών ευρωπαϊκών πανεπιστημίων με στόχο την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και την αύξηση της κινητικότητας των φοιτητών σε όλη την Ευρώπη.

Γ. Γραμματικάκης: Είμαι περήφανος για το νέο Erasmus

Σε ανάρτησή στο Twitter, o ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης δηλώνει «υπερήφανος για το νέο #Erasmus που ψηφίσαμε στην Επιτροπή Πολιτισμού, καθώς είναι ένα μεγάλο βήμα για το καλό της νέας γενιάς».

«Εξασφαλίσαμε τον τριπλασιασμό του προϋπολογισμού, την απλοποίηση των διαδικασιών και την ευκολότερη πρόσβαση για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» σημειώνει ο κ. Γραμματικάκης.

Ακολουθεί η ανάρτηση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού:

Μνημόνιο Συνεργασίας ΑΠΘ – Πανεπιστημίου Delaware

Σύμφωνο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding -MOU) υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες στην πόλη Γουίλμινγκτον (Wilmington) των ΗΠΑ, από τον Πρύτανη του ΑΠΘ Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα και τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Delaware Καθηγητή Dennis Assanis.

Το Σύμφωνο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανταλλαγή γνώσης, εμπειρίας και τεχνογνωσίας, την προώθηση της έρευνας, την από κοινού διοργάνωση σεμιναρίων και εργαστηρίων, τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης για κοινές δράσεις κ.ά.

Μαθήματα ελληνικών στις ΗΠΑ

Παράλληλα, έπειτα από πρόταση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα ιδρυθεί Παράρτημα του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας (ΣΝΕΓ) του ΑΠΘ στο Πανεπιστήμιο Delaware, με στόχο την επιμόρφωση και πιστοποίηση των εκπαιδευτών της ελληνικής ως ξένης γλώσσας, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η ίδρυση του Παραρτήματος του ΣΝΕΓ θα υλοποιηθεί σε συνεργασία μεταξύ του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Delaware και του Αμερικανικού Ελληνικού Εκπαιδευτικού Προοδευτικού Συνδέσμου (American Hellenic Educational Progressive Association -AHEPA) των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο θερινό σχολείο επιμόρφωσης-πιστοποίησης της ελληνικής ως ξένης γλώσσας, τον Ιούνιο του 2019, στο Πανεπιστήμιο Delaware.

Το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ θα παρέχει τα δύο από τα συνολικά 4 μαθήματα που απαιτούνται για τη σχετική πιστοποίηση.

Η ίδρυση Παραρτήματος του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ στις ΗΠΑ  αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό επίτευγμα του Ιδρύματος, στο πλαίσιο των συστηματικών του προσπαθειών για εξωστρέφεια και ισχυροποίηση των δεσμών του με τη διεθνή κοινότητα, προς όφελος των φοιτητών του, και την προώθηση και ανάπτυξη των ακαδημαϊκών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του συνολικά.

Διεθνείς συμπράξεις

Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτήν την περίοδο το ΑΠΘ προεδρεύει στην Ένωση Πανεπιστημίων των Βαλκανικών Χωρών (Balkan Universities Association-BUA), στο Δίκτυο Πανεπιστημίων των Χωρών της Μαύρης Θάλασσας (Black Sea Universities Network-BSUN) και στο European University Foundation (EUF).

Το ΑΠΘ συμπράττει με 8 σημαντικά ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια για την ίδρυση «Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου», ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε από την κινεζική Κυβέρνηση η ίδρυση Ινστιτούτου Κομφούκιος στο ΑΠΘ.

Το Αριστοτέλειο διατηρεί σήμερα 171 συμφωνίες επιστημονικής συνεργασίας με ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού και συμμετέχει ενεργά σε 66 διεθνείς εκπαιδευτικούς Οργανισμούς, Ενώσεις και Δίκτυα Πανεπιστημίων και σε 16 ενώσεις φοιτητών.

Παράλληλα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έχοντας ως στρατηγικό στόχο την προώθηση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, στηρίζει, με το πρόγραμμα ΙΑΣΩΝ, τις ελληνικές σπουδές σε 16 Πανεπιστήμια της Παρευξείνιας Περιοχής, μέσω της ίδρυσης ή της ενίσχυσης Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών, καθώς και άλλων δράσεων.

 

Ισίδωρος Ρούσσος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *