Search

Δύο εκθέσεις και… δέκα μέρες

366

Θολό παραμένει το τοπίο ενόψει του Eurogroup της 11 Μαρτίου όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τις επιστροφές των κερδών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs, SMPs).

Σήμερα αναμένεται η δημοσιοποίηση δύο εκθέσεων από πλευράς Κομισιόν. Η πρώτη έχει να κάνει με την μεταμνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας και η δεύτερη, η οποία εντάσσεται στο ευρωπαϊκό εξάμηνο αφορά στις μακροοικονομικές ανισορροπίες της οικονομίας της χώρας.

Κι αν η δεύτερη θεωρείται βέβαιο ότι, θα κατατάσσει την Ελλάδα σε κράτος-μέλος με «υπερβολικές ανισορροπίες», η πρώτη ουσιαστικά θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις των επόμενων ημερών.

Οι θεσμοί και η ελληνική πλευρά δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την νέα νομοθεσία προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει τα σχετικά άρθρα στο νόμο Κατσέλη και αυτό προκαλεί πονοκέφαλο Αθήνα και Βρυξέλλες.

Στo τραπέζι του Eurogroup

Αν στο βασικό προαπαιτούμενο από τη λίστα των 16 δεσμεύσεων της χώρας ενόψει Eurogroup προστεθούν και οι αργοπορίες σε θέματα αποκρατικοποιήσεων και δημόσιας διοίκησης, είναι σαφές ότι πολύ δύσκολα με τα σημερινά δεδομένα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν οποιαδήποτε εκταμίευση προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των θεσμών, η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα καταγραφεί και θα σχολιάζει το ακριβές σημερινό πλαίσιο τόσο των δημοσιονομικών και οικονομικών δεδομένων της χώρας όσο και της προόδου αναφορικά δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το περασμένο καλοκαίρι.

Κατά συνέπεια, μέσα σε 10 μέρες η ελληνική πλευρά καλείται να έχει διαμορφώσει ένα συνολικό πλαίσιο δράσεων και πολιτικών που θα είναι δεκτό όχι μόνο από τους θεσμούς αλλά κυρίως από τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας.

Οι ληξιπρόθεσμες του Δημοσίου

Το μόνο ευχάριστο νέο που φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Τα στοιχεία που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η ελληνική πλευρά φέρεται να ικανοποιούν για την ώρα τους ευρωπαίους εταίρους και κυρίως την πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης που εστιάζει περισσότερο στο ζήτημα.

Είναι σχεδόν προφανές ότι τόσο η ελληνική πλευρά, με φόντο την πρόθεσή της για έξοδο στις αγορές με δεκαετές ομόλογο, όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι, με φόντο τις επικείμενες ευρωεκλογές, δεν επιθυμούν να έχουν να επανέλθει στο τραπέζι μία ελληνική υπόθεση.

Ωστόσο, οι διαφωνίες σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και την αντιμετώπιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων συνεχίζουν να αποτελούν καίριο αγκάθι στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο δεκαήμερο δεν θα είναι απλώς κρίσιμο για τον ευαίσθητο τραπεζικό τομέα αλλά επιπλέον καθοριστικό σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές της και κατά συνέπεια την εικόνα της απέναντι στις αγορές.

Γιάννης Παπαγεωργίου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *