Search
διεθνής Τύπος

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

227

Η κατάρρευση των συνομιλιών στη Σύνοδο Κορυφής στο Βιετνάμ μεταξύ Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ένα από τα βασικά θέματα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις του διεθνούς Τύπου που επίσης επικεντρώνεται στην «εμπρηστική» κατάθεση του πρώην δικηγόρου του Αμερικανού πρόεδου, Μάικλ Κόεν στο Κογκρέσο.

Για Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν: «Κατέρρευσαν οι συνομιλίες Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν λόγω του θέματος των κυρώσεων» αναφέρει το BBC.
«Ο Τραμπ ανέφερε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ήθελε την άρση όλων των κυρώσεων» ο σχετικός τίτλος του Guardian.
«Καμία συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ – Β. Κορέας στη δεύτερη σύνοδο στο Ανόι» αναφέρει η DW.

Η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ και του Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία καθώς οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να ικανοποιήσου το αίτημα της Πιονγκ Γιανγκ να αρθούν όλες οι κυρώσεις αναφέρει το BBC. «Το θέμα που προέκυψε αφορά τις κυρώσεις» είπε ο Ντ. Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Ήθελαν την ολοκληρωτική άρση των κυρώσεων και εμείς δεν μπορούσαμε να το δεχθούμε» είπε. Υπήρχε προσδοκία ότι οι δύο άνδρες θα ανακοίνωναν πρόοδο σε ό,τι αφορά την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. «Κάποιες φορές θα πρέπει να φεύγεις και αυτή ήταν μια τέτοια στιγμή» είπε ο Τραμπ. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Ανόι ο Τραμπ επίσης ξεκαθάρισε οτι προς το παρόν δεν έχει κανένα σχέδιο σχετικά με τη διεξαγωγή και τρίτης Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Λευκού Οίκου αργότερα σήμερα θα υπογραφόταν «μια κοινή διακήρυξη» ενώ θα είχε πραγματοποιηθεί και γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο ηγετών, αλλά οι προσδοκίες αυτές διαψεύστηκαν πολύ γρήγορα με την ακύρωση και των δύο. Οι δύο άνδρες πάντως φαινόταν ότι πήγαιναν καλά όπως άλλωστε συνέβη και στην προηγούμενη Σύνοδο στη Σιγκαπούρη, η οποία όμως είχε επικριθεί από αναλυτές ότι δεν είχε παράξει αρκετά ουσιαστικά αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό υπήρχαν προσδοκίες ότι ο κ Τραμπ θα επιχειρούσε μια έστω επί της αρχής συμφωνία για την αποπυρηνικοποιήση της Β. Κορέας στη διάρκεια αυτής της Συνόδου στο Ανόι. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα γύρω από το τι θεωρούν οι δύο πλευρές «αποπυρηνικοποίηση». Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα πρεπει μονομερώς να εγκαταλείψει όλο το πυρηνικό της πρόγραμμα προτού αρθούν δηλαδή οι όποιες κυρώσεις, αλλά αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσε να αποδεχθεί η Πιονγκ Γιανγκ. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όταν ρωτήθηκε ο Τραμπ για το τι σημαίνει για τις ΗΠΑ η αποπυρηνικοποίηση είπε ότι «σε εμένα είνα ολοφάνερο ότι θέλουμε να απαλλαγούμε εντελώς από τα πυρηνικά».Το αποτέλεσμα είναι το χειρότερο δυνατό καθώς ούτως ή άλλως ήταν μικρές οι προσδοκίες για συμφωνία. Ο κ Τραμπ δήλωσε ότι η αμερικανική αποστολή «είχε κάποιες επιλογές και πως αυτή τη φορά αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε καμία από αυτές». Παρ’ όλα αυτά προσέθεσε ότι ήταν «αισιόδοξος» και είπε πως οι συνομιλίες κατέληξαν με τα δύο έθνη να «μπορούν να που ότι θα καταλήξουν σε ένα καλό αποτέλεσμα» στο μέλλον. Παρά την έλλειψη συμφωνίας, η δεύτερη σύνοδος παρουσίασε μια σημαντική αλλαγή στην ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο εθνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη του 2017 οι δύο ηγέτες εκτόξευαν απειλές ο ένας εναντίον του άλλου. Μιλώντας μετά τις συνομιλίες στο Ανόι ο Τραμπ δήλωσε ότι ο κ Κιμ «είναι ένας ενδιαφέρον τύπος με ενδιαφέρον χαρακτήρα» και περιέγραψε τη σχέση τους ως «πολύ ισχυρή». Πριν τη Συνοδο υπήρξαν πληροφορίες ότι ίσως οι δύο άνδρες κατέληγαν και σε πιθανή πολιτική διακήρυξη ώστε να τερματιστεί και επισήμως ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) καθώς ολοκληρώθηκε με ανακωχή και όχι με συμφωνία ειρήνευσης».

Για Κοέν: «Ο Τραμπ ήθελε να ψεύδομαι, λέει ο Κόεν» αναφέρει το BBC.
«Ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ τον κατηγορεί ότι είναι ρατσιστής, απατεώνας και ψεύτης» ο σχετικός τίτλος του Guardian.
«Ο Κόεν κατηγορεί τον Τραμπ ότι τον ανάγκαζε να λέει ψέμματα και να διαπράττει ποινικά αδικήματα» αναφέρουν οι NYTimes.

Σάλο προκάλεσε η χθεσινή κατάθεση του πρώην δικηγόρου του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν χθες ενώπιον της επιτροπής ελέγχου της αμερικανικής βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρουν οι NYTimes. Ο Κόεν υποστήριξε ότι ο Τραμπ τον κατηύθυνε να προχωρήσει σε ψευδείς καταθέσεις, κάτι που συνιστά αδίκημα, αλλά και να απειλήσει ανθρώπους, εταιρείες και οργανισμούς μεταξύ αυτών και σχολεια και πανεπιστήμια ώστε να μην δώσουν στη δημοσιότητα τους βαθμούς του. Ο Κόεν δήλωσε ότι ο Τραμπ επιχειρούσε να κλείσει συμφωνία για την κατάσχεση Πύργου Τραμπ στη Μόσχα σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, εγχείρημα με πολιτικές προεκτάσεις για το οποίο είπε επίσης δημοσίως ψέμματα. Επίσης ο συνεργάτης του Ρότζερ Στόουν ενημέρωσε ότι τα Wikileaks επρόκειτο να δώσει στη δημοσιότητα υλικό, που θα έβλαπτε το Δημοκρατικό Κόμμα χωρίς να γνωρίζει τι περιελάμβανε ακριβώς αυτό το υλικό. Ο Κόεν δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία σε ό,τι αφορά πιθανή προεκλογική συνεργασία του Τραμπ με τη Ρωσία αλλά στράφηκε εναντίον του Αμερικανού προέδρου με άνευ προηγουμένου χαρακτηρισμούς λέγοντας συγκεκριμένα ότι «ντρέπομαι γιατί ξέρω ότι ο κ Τραμπ είναι ρατσιστής και απατεώνας». Είπε επίσης ότι είναι πολύ ειρωνικό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στο Βιετνάμ, τη χώρα στην οποία απέφυγε να πολεμήσει προφασιζόμενος ψεύτικη ασθένεια. «Πόσες φορές σας ζήτησε ο κ Τραμπ να απειλήσετε κάποιο άτομο ή εταιρεία εκ μέρους του;» ρωτήθηκε για να απαντήσει «αρκετές φορές», «50;» «περισσότερες» είπε. Ο Κόεν αποκάλυψε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «μαγειρεύει» τα στοιχεία για την οικονομική του κατάσταση και ζήτησε από τους αμερικανούς πολίτες να μην τον εμπιστεύονται. Ο δικηγόρος Μάικλ Κόεν έχασε ήδη την άδεια του ενώ θα οδηγηθεί συντομα στη φυλακή.

Αρκετές φορές στην πολύωρη κατάθεσή του ο Κόεν αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις υποθέσεις που χειρίστηκε με τον Πρόεδρο περιλαμβανομένης της τελευταίας του συνομιλίας με τον Τραμπ ή με κάποιον εκ των συνεργατών του. Ο λόγος, σύμφωνα με τον ίδιο τον δικηγόρο, είναι ότι η υπόθεση εξετάζεται από την εισαγγελία της Νέας Υόρκης και του έχει ζητηθεί να μην μιλήσει δημόσια. Είπε, πάντως, ότι επίσης γνωρίζει ότι ο Τραμπ έχει εμπλακεί και σε άλλες παράνομες ενέργειες, που επίσης διερευνώνται απο τις εισαγγελικές αρχές. Εκτίμησε πως ο Τραμπ δεν θα αποδεχθεί μια «ήρεμη μεταβατική περίοδο εξουσίας» αν χάσει το στοίχημα επανεκλογής του το 2020 λέγοντας πως θα κάνει τα πάντα για να επανεκλεγεί, σημειώνει η DW.
Η βρετανική Telegraph αναφέρει ότι η «εκρηκτική» κατάθεση του Κόεν ενώπιον του Κογκρέσου ήταν μια «δολοφονία χαρακτήρος» του πρώην αφεντικού του – κατηγορώντας όταν τον κατηγόρησε πως κατέβηκε στις εκλογές για να ενισχύσει το προφίλ του μέσω «μιας πλατφόρμας μίσους».
Κατά τον Guardian, η προεδρία Τραμπ «οδηγείτε σε βαθύ νομικό και πολιτικό κίνδυνο» μετά την κατάθεση Κόεν καθώς ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ευρέως από όσους θα ήθελαν να κινήσουν διαδικασία αποπομπής του.
Οι Financial Times πάντως δεν έχουν πειστεί.. και μάλιστα επιτίθενται στον Κόεν κατηγορώντας τον για έλλειψη «αξιοπιστίας» μετά την περιγραφή του ίδιου ότι επρόκειτο για έναν «ανόητο» που «υπηρέτησε τυφλά» τον Τραμπ και τώρα πάει κατευθείαν στις φυλακές.

Για Brexit: Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε χθες το βράδυ, με συντριπτική πλειοψηφία, τη νέα στρατηγική της πρωθυπουργού Τερίζα Μέι για το Brexit, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναβολή του «διαζυγίου» από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο έχει οριστεί για τις 29 Μαρτίου αναφέρει ο Guardian. Οι βουλευτές, με ψήφους 502 υπέρ έναντι 20 κατά, ενέκριναν την τροπολογία που στηρίζει την πρόταση της Μέι να αναβάλει για μικρό χρονικό διάστημα το Brexit, αν απορριφθεί η συμφωνία την οποία επιδιώκει να πετύχει με τις Βρυξέλλες, καθώς και μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Στο μεταξύ, με δύο γραμμές εμφανίζεται η Ε.Ε. μπροστά στο ενδεχόμενο παράτασης της διαδικασίας του Brexit, που φαίνεται να επιδιώκει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε μία ύστατη προσπάθεια άρσης του πολιτικού αδιεξόδου. Από τη μια ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται πρόθυμος να συναινέσει στην παράταση μόνο εφόσον η Βρετανία αποσαφηνίσει τι ακριβώς επιδιώκει, ενώ από την άλλη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δείχνει πιο συγκαταβατική χωρίς να θέτει όρους. Η διαφορά προσέγγισης των «μηχανοδηγών» της ευρωπαϊκής «ατμομηχανής» αποτυπώθηκε στις δηλώσεις που έκαναν χθες μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι Μακρόν και Μέρκελ. «Αν η Βρετανία χρειάζεται περισσότερο χρόνο, θα υποστηρίζαμε το αίτημα παράτασης αν δικαιολογούνταν από καινούργιες επιλογές από τους Βρετανούς» είπε ο Μακρόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Μέρκελ. «Δεν πρόκειται όμως με κανέναν τρόπο να αποδεχτούμε μία παράταση χωρίς ξεκάθαρη άποψη για το σκοπό της» πρόσθεσε. «Όπως ο διαπραγματευτής μας Μισέλ Μπαρνιέ είπε, δεν χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, χρειαζόμαστε αποφάσεις». Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε θες ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση της βρετανικής εξόδου θα ήταν δυνατή, υπό την προϋπόθεση ότι οι Βρετανοί θα εξηγήσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν τον επιπλέον χρόνο που θα τους δοθεί. «Εάν υπάρξει αίτημα παράτασης, θα πρέπει να αξιολογηθεί από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ στο ραδιοφωνικό δίκτυο FranceInfo. «Και το ερώτημα που θα θέσουν αμέσως είναι: “να την κάνουν τι;”. Αυτό θα καθορίσει τη διάρκεια της παράτασης». Στόχος της Ευρώπης είναι «να βεβαιωθεί ότι δεν θα ξαναβρεθεί σε αδιέξοδο όπως σήμερα» στο τέλος αυτής της παράτασης, είπε. Η Μέρκελ από την πλευρά της είπε ότι βρίσκεται «εξ ολοκλήρου στην ίδια γραμμή» με τον Μακρόν, εμφανίστηκε ωστόσο πιο διαλλακτική. «Αν η Βρετανία χρειάζεται λίγο ακόμη χρόνο, δεν θα αρνηθούμε, αλλά πασχίζουμε για μία συντεταγμένη λύση» ανέφερε. Η παράταση της διαδικασίας του Brexit απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.

Για Μέρκελ – Μακρόν: Στο μεταξύ Μέρκελ και Μακρόν δήλωσαν ότι οι συνομιλίες τους πως επικεντρώθηκαν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε ό,τι αφορά τη νέα βιομηχανική πολιτική της Ε.Ε και τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης. Ο υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ, Όλαφ Σολτς θα καταθέσει τις γαλλο-γερμανικές προτάσεις για το θέμα αυτό αργότερα το απόγευμμα στη Λισαβόνα, κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. Οι δύο άνδρες αναμένεται να επικεντρωθούν «στην εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης κυρίως στο εργαλείο του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης» σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο. Ο στόχος πάντως είναι να συμφωνήσουν σε αυτόν τον νέο προϋπολογισμό όλα τα μέλη της Ευρωζώνης έως τον Ιούνιο, σχολιάζει το Politico.

Για Ινδία – Πακιστάν: Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν με το Νέο Δελχί να απαιτεί την απελευθέρωση ενός πιλότου από το στρατιωτικό αεροσκάφος που κατέρριψε χθες το Πακιστάν. Πρόκειται για τη χειρότερη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων γύρω από το ζήτημα του Κασμίρ εδώ και δεκαετίες. Βίντεο που κυκλοφόρησε από το υπουργείο Ενημέρωσης του Πακιστάν δείχνει τον πιλότο να έχει δεμένα τα μάτια και αίμα στο πρόσωπό του. Η Ινδία περιέγραψε την εικόνα ως «βάναυση μεταχείριση ενός τραυματισμένου υπαλλήλου». Από την πλευρά τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ινδία χαρακτήρισαν τον πιλότο ως ήρωα. Άλλοι πάλι ζήτησαν αυτοσυγκράτηση κάνοντας ευρέως χρήση του hashtag #SayNoToWar αναφέρει το BBC.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί πάντως με ανησυχία την ένταση μεταξύ των δύο χωρών καθώς φοβάται μια ανοικτή σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα για την αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, μήλον της Έριδος μεταξύ τους από το 1947 σύμφωνα με τον Guardian. Το Πακιστάν «δεν θέλει να πάει σε πόλεμο» με την Ινδία, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, ο στρατηγός Ασίφ Γκάφουρ, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ότι η πακιστανική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε δύο ινδικά αεροσκάφη που είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της χώρας. Οι πιλότοι τους έχουν συλληφθεί και ένας εξ αυτών νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Από την πλευρά του το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα πακιστανικό αεροσκάφος στο Κασμίρ, όμως στη διάρκεια της επιχείρησης αναχαίτισής του καταρρίφθηκε από το Πακιστάν ένα ινδικό αεροσκάφος

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *