Μετά από σχεδόν τρεις μήνες, ξεκίνησαν σταδιακά από σήμερα να καθαρίζονται κτίρια όπου στεγάζονται αστυνομικές υπηρεσίες με προσωπικό που προσελήφθη μέσω ΑΣΕΠ όπως ανακοίνωσε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.
Πάντως για τις περισσότερες αστυνομικές υπηρεσίες θα περάσουν ακόμα αρκετές ημέρες μέχρι να δουν… σκούπα και φαράσι, αφού σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΕΛΑΣ είναι ακόμα «σε εξέλιξη η διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών και αναμένεται εντός των επομένων ημερών να ολοκληρωθεί η πρόσληψη του προσωπικού».
Αναφέρεται επίσης ότι «ορισμένες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν οφείλονται στο γεγονός ότι τροποποιήθηκε το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην ιδιότητα του «τρίτεκνου γονέα» και του «τέκνου τρίτεκνης οικογένειας», που αποτελούν κριτήρια επιλογής των υποψηφίων».
Καταλήγοντας επισημαίνεται ότι «το θέμα της καθαριότητας των αστυνομικών υπηρεσιών συνιστά μία από τις βασικές προτεραιότητες του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».
Το πρόβλημα
Το πρόβλημα καθαριότητας στα περισσότερα κτίρια όπου στεγάζονται αστυνομικές υπηρεσίες, όπως αυτό της ΓΑΔΑ, έχει φτάσει στο απροχώρητο με τις συνθήκες να είναι τριτοκοσμικές, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των αστυνομικών, των κρατουμένων και τον πολιτών. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται οι ίδιοι αστυνομικοί με δικά τους έξοδα να προμηθεύονται υλικά καθαριότητες και να καθαρίζουν τους χώρους.
Μητσοτάκης: Εικόνα θλιβερή και τριτοκοσμική
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση από Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εκδόθηκε λίγες μόλις ώρες μετά την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΑΤ Ακρόπολης με αφορμή την επίθεση με μολότοφ το βράδυ του Σαββάτου.
Ο κ. Μητοστάκης αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα της καθαριότητας αφού είδε και ο ίδιος της άθλιες συνθήκες μέσα στο ΑΤ που επισκέφθηκε. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Αντίκρισα μια εικόνα θλιβερή και τριτοκοσμική ως προς τις συνθήκες καθαριότητας που επικρατούν στο αστυνομικό τμήμα. Και φαντάζομαι ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλα αστυνομικά τμήματα. Αυτά τα πράγματα είναι παντελώς απαράδεκτα, δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2019 αστυνομικά τμήματα να λειτουργούν σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες. Όχι μόνο διότι κινδυνεύει η ίδια η δημόσια υγεία, αλλά διότι συνιστά μια βαθιά προσβολή στους ίδιους τους αστυνομικούς, οι οποίοι ζουν και εργάζονται σε αυτές τις άθλιες συνθήκες».
Δημήτρης Πέρρος