6 Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα κατά του Bullying
Ο ενδοσχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που έχει εξαπλωθεί, δυστυχώς, ραγδαία τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες 4 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ενδοσχολικής βίας.
Με αφορμή, την 6η Μαρτίου, η οποία έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, o Αθήνα 9.84 μίλησε με την ψυχολόγο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», Αλεξάνδρα Παπακώστα για το πώς μπορούν οι γονείς να θωρακίσουν τα παιδιά τους, ώστε να μην γίνονται θύματα σχολικού εκφοβισμού.
Σημαντικό είναι να εστιάσουμε στην πρόληψη του φαινομένου επισημαίνει η κα Παπακώστα τονίζοντας ότι η συνεργασία μεταξύ σχολείου και οικογένειας αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα πρόληψης, αλλά και έγκαιρης αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού.
Συμβουλές προς τους γονείς
«Θα πρέπει οι γονείς να είναι ενημερωμένοι και να παρατηρούν το παιδί τους» συμβουλεύει η κα Παπακώστα. «Συνήθως σε ένα παιδί ή έναν έφηβο που είναι θύμα σχολικού εκφοβισμού παρατηρούνται αλλαγές στη συμπεριφορά του. Αλλαγές όπως πτώση των σχολικών επιδόσεων, σχολική φοβία, αλλαγές στη διάθεση, απομάκρυνση από φίλους ή ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι.
Πολύ σημαντικό είναι να υπάρχουν σχέσεις ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ παιδιών και γονέων. Να γνωρίζει το παιδί ή ο έφηβος ότι μπορεί να απευθυνθεί στους γονείς του για κάτι που τον δυσκολεύει ή που μπορεί να ντρέπεται για αυτό ή πουδεν ξέρει πως να το διαχειρισθεί.
Να πείσουν το παιδί τους ότι δεν είναι υπεύθυνο αυτό για την βίαιη συμπεριφορά εις βάρος του. Δεν μπορεί να ορίσει την συμπεριφορά των άλλων. Ορίζει όμως το πως θα αντιδράσει το ίδιο σε αυτό που του συμβαίνει. Δεν θα πρέπει οι γονείς να ενθαρρύνουν ένα παιδί να εκδικηθεί ή να χτυπήσει ένα άλλο. Είναι σαν να εγκρίνουν την βίαιη συμπεριφορά αλλά για άλλους λόγους.
Συνήθως και τα παιδιά-θύτες βρίσκονται σε κάποιο συναισθηματικό αδιέξοδο.
Θα πρέπει να ενημερωθεί το σχολείο και να υπάρξει ένα υποστηρικτικό δίκτυο συνεργασίας του σχολείου και της οικογένειας».
Η Γραμμή 115 – 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»
Η Γραμμή 11525 του «Μαζί για το Παιδί» είναι μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά και εφήβους.
Λειτουργεί από το Φεβρουάριο 2009 με σκοπό τη ψυχολογική στήριξη και την παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων σε γονείς, παιδιά και εφήβους.
Η Γραμμή παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες δωρεάν:
Συμβουλευτική: Ψυχολογική στήριξη μέσω τηλεφώνου, δια ζώσης ή online σε παιδιά, εφήβους και γονείς από συμβούλους ψυχικής υγείας / ψυχολόγους
Λήψη ανώνυμων & επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων
Παραπομπές και ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο
Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών της
Επιπλέον δωρεάν υπηρεσίες
Από το 2014, η Γραμμή 11525 ενίσχυσε τις υπηρεσίες της με τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου για γονείς, παιδιά και εφήβους. Το Κέντρο παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες δωρεάν:
Ατομικές, ομαδικές και οικογενειακές συνεδρίες
Ομάδες γονέων
Ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια και
Οnline ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια, μέσω skype
Info
Οι ώρες λειτουργίας της Γραμμής είναι: Δευτέρα ως Παρασκευή, από τις 9:00-21:00
Διεύθυνση του Συμβουλευτικού Κέντρου: Αγίου Θωμά 14, 115 27 Αθήνα.
Απόρρητο: Οι κλήσεις στη «Γραμμή 115 25» είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται.
Καλλιόπη Ασλανίδου