Στον απόηχο της χθεσινής επιτυχημένης έκδοσης του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται προς την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών και σε αυτή του ΔΝΤ.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιό του αναμένεται το απόγευμα να συζητήσει την ενδιάμεση έκθεση που αφορά στην ελληνική οικονομία.
Η έκθεση ακολουθεί την αποστολή του Ταμείου στα τέλη Ιανουαρίου, στην Αθήνα, και αναμένεται αφενός μεν να επαναλάβει την πρόβλέψή του για αύξηση της ανάπτυξης φέτος σε 2,4% του ΑΕΠ, αφετέρου δε συγκεκριμένα ρίσκα για την ελληνική οικονομία, τα οποία ενδεχομένως να δημιουργήσουν δημοσιονομικά προβλήματα.
Αυτά αφορούν στο «κακό σενάριο», στο οποίο περιλαμβάνονται και οι αναμενόμενες δικαστικές αποφάσεις, που ενδέχεται να έχουν επίδραση στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παράλληλα, έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του για την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Εν αναμονή της έκθεσης επιπτώσεων για την «κόκκινα» οι ευρωπαϊκοί θεσμοί
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί από την πλευρά τους, βρίσκονται στην τελική ευθεία προκειμένου να αξιολογηθεί η έκθεση επιπτώσεων του τελευταίου σχεδίου που πρότεινε η ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων.
Το συγκεκριμένο ζήτημα, το θέμα της αποκρατικοποίησης τον λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αποτελούν τα τρία βασικά αγκάθια ενόψει του Eurogroup της 11 Μαρτίου.
Στο τελευταίο μάλιστα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης Ρολφ Στράουχ, μιλώντας στον Αθήνα 9.84.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το αργότερο έως αύριο θα έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με την πορεία εκπλήρωσης των 16 προαπαιτούμενων από την ελληνική πλευρά προκειμένου τα κράτη-μέλη σε επίπεδο συμβουλίου υπουργών Οικονομικών να λάβουν αποφάσεις σχετικές με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.
Γιάννης Παπαγεωργίου