Η χθεσινή κατάληξη των συνομιλιών μεταξύ Μέι και Ε.Ε για «νομικά δεσμευτικές» αλλαγές στη Συμφωνία για το Brexit είναι το βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο, ενώ υπάρχουν αναφορές και για το χθεσινό Eurogroup.
Για Brexit: Το βασικό θέμα τόσο στον βρετανικό Τύπο όσο και στα δίκτυα αποτελούν οι προτεινόμενες αλλαγές στη συμφωνία για το Brexit, που ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ.
Ο Τύπος στο σύνολό του κάνει λόγο για αλλαγές επετεύχθησαν την τελευταία στιγμή: για τον Guardian αποτελούν την τελευταία ευκαιρία, ενώ η εφημερίδα «i«τις χαρακτηρίζει «τελευταία ζαριά». Σύμφωνα με την Huffpost UK πάντως αποτελούν «τελευταία ευκαιρία» για την Τερέζα Μέι ώστε να αποφύγει μια νέα «ταπείνωση γύρω από το Brexit».
Υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις στις βρετανικές εφημερίδες για το εάν η κα Μέι θα πετύχει τελικά να περάσει τη Συμφωνία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.
«Σφραγίστηκε με ένα φιλί;» αναρωτιέται η Daily Mail έχοντας στο πρωτοσέλιδό της μια φωτογραφία της Μέι με τον επικεφαλης των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε, Μισέλ Μπαρνιέ χθες μετά τη συνάντηση τους στο Στρασβούργο. Το ερώτημα τώρα είναι αν αυτές οι αλλαγές είναι αρκετές για να αλλάξουν το αποτέλεσμα της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας. Ίσως -αναφέρει η Sun με τίτλο «αναστήθηκε το Backstop» – η Μέι έδωσε «μια νέα πνοή» στη συμφωνία της.
Η Daily Express ξεκάθαρα το ελπίζει: «Τώρα ας συνταχθήκε όλοι πίσω από αυτή τη συμφωνία. Ας ενώσουμε τη Βρετανία» λέει στο πρωτοσέλιδο τίτλο της.
Από την πλευρά τους οι Times αναφέρουν ότι η κα Μέι «ισχυρίστηκε νίκη» και αναμένει τώρα από τον γενικό εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ να αναθεωρήσει την προηγούμενη νομική γνωμάτευσή του με την οποία ισχυριζόταν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να «παγιδευτεί» για πάντα μέσω του ιρλανδικού backstop. Όμως, παράλληλα, η εφημερίδα επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα δύο ομάδς που χρειάζεται να κερδίσει η Μέι σε αυτόν τον γύρο – τους υπέρμαχους του Brexit εντός του κόμματος της αλλά και το βορειοιρλανδικό DUP.
Σε αυτό συμφωνεί και η Daily Telegraph που εκτιμά πως η Μέι θα χρειαστεί αρκετά επιχειρήματα για να πείσει… Μια ανώνυμη πηγή από το στρατόπεδο των ακραιφνών ευρωσκεπτικιστών ανέφερε στην εφημερία πως οι προτάσεις της Μέι θα αντιμετωπιστούν με «πολύ σκεπτικισμό» επειδή βασίζονται κυρίως στο να αποδείξουν ότι η Ε.Ε είναι εκείνη που ενεργεί καλεί τη πίστει αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξέλθει του μέτρου του backstop. Η πηγή αναρωτιέται: «πως στο καλό θα το αποδείξει αυτό;»
Η ψηφοφορία για τη συμφωνία θα διεξαχθεί κανονικά λίγες ώρες μετά την εξασφάλιση από την πλευρά της Μέι «νομικά δεσμευτικών» αλλαγών μετά από συνομιλίες που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους, χθες το βράδυ στο Στρασβούργο. Η πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι αλλαγές έγιναν για να αποφευχθεί η πιθανότητα «μόνιμου χαρακτήρα» του λεγόμενου backstop – μιας πολιτικής ‘ασφάλειας» προκειμένου να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία. Αλλά ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι οι αλλαγές δεν «πλησιάζουν ούτε κατά ελάχιστο» από όσα έχει υποσχεθεί. Σύμφωνα με το BBC θα πρέπει να περιμένει κανείς τη ψηφοφορία σήμερα το απόγευμα για να δει αν θα περάσει η συμφωνία. Η νομική άποψη του γενικού εισαγγελέα θα παίξουν πάντως καθοριστικό ρόλο ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας. Η κα Μέι αναμένεται να προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το πρωί προτού ξεκινήσει η σχετική συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων το μεσημέρι και η ψηφοφορία το απόγευμα. Μετά από τις χθεσινές συνομιλίες της με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ η Μέι δήλωσε ότι «πιστεύει ακράδαντα» ότι η συμφωνία της πλέον «απαντά» στις ανησυχίες που είχαν εκφράσει βουλευτές. Κάποιοι ανησυχούν ότι το backstop θα κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο για πάντα εντός των κανόνων της τελωνειακής ένωσης της Ε.Ε. Το βορεϊοιρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα οι ψήφοι του οποίου είναι απαραίτητοι για να περάσει η συμωνία δήλωσε ότι «θα εξετάσει ενδελεχώς» το τι συμφωνήθηκε προτού εκφράσει την τελική του στάση. Από την πλευρά του ο Γιούνκερ προειδοποίησε πάντως ότι αν καταψηφιστεί η συμφωνία «δεν θα υπάρξει τρίτη ευκαιρία».
«Τι συμφωνήθηκε χθες» Σε δύο έγγραφα κατέληξαν οι δύο πλευρές χθες μετά απο τις συνομιλίες τους στο Στρασβούργο, αναφέρει το BBC. Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον δήλωσε στους βουλευτές ότι τα έγγραφα αυτά ‘ενισχύουν και βελτιώνουν» τόσο τη Συμφωνία Αποχώρησης από την Ε.Ε όσο και την πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση. Το πρώτο είναι ένα «κοινά νομικά δεσμευτικό εργαλείο» σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία Αποχώρησης. Η κα Μέι δήλωσε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως νομικό κείμενο που θα μπορούσε να κατατεθεί εναντίον της Ε.Ε αν επιχειρήσει να διατηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εντός του backstop για πάντα. Από την πλευρά της, η Ε.Ε δήλωσε ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί προσωρινά. Το δεύτερο είναι «μια κοινή διακήρυξη» η οποία θα προστεθεί στην πολιτική διακήρυξη στη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. Δεσμεύει τις δύο πλευρές να αντικαταστήσουν το backstop με εναλλακτικές ρυθμίσεις έως τον Δεκέμβριο του 2020. Ένα ακόμα έγγραφο θα προστεθεί από την κυβέρνηση «μια μονομερής διακήρυξη» που θα περιγράφει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν υπάρχει κάτι που να εμποδίζει την εξοδο της χώρας από το backstop αν οι συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση με την Ε.Ε καταρρεύσουν και δεν υπάρξει τελικά συμφωνία.
«Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κομισιόν δεν περιλαμβάνει κάτι που να προσεγγίσει τις αλλαγές που υποσχέθηκε η Μέι στη Βουλή και εκλιπαρεί τους βουλευτές της να το ψηφίσουν» δήλωσε χθες το βράδυ ο Τζέρεμι Κόρμπιν. «Από τότε που καταψηφίστηκε η συμφωνία της η πρωθυπουργός παίζει με τον χρόνο βεβιασμένα, αποτυγχάνοντας να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά με την Ε.Ε και αρνούμενη να βρεθεί κοινός τόπος για τη συμφωνία με τη στήριξη της Βουλής» αναφέρει ο Guardian. Στο σχόλιο της η εφημερίδα θεωρεί ότι δεν είναι ξεκάθαρο το εάν θα περάσει τελικά η Συμφωνία σήμερα στη Βουλή καθώς η Μέι πρέπει να πείσει δεκάδες βουλευτές. Αν η συμφωνία καταψηφιστεί τότε οι βουλευτές θα ψηφίσουν εκ νέου την Τετάρτη για το εάν θα πρέπει να προχωρήσουν χωρίς συμφωνία την έξοδο της χώρας στην Ε.Ε στις 29 Μαρτίου και μια ακόμα την Πέμπτη για το εάν θα πρέπει να ζητήσουν επέκταση του άρθρου 50.
Για Eurogroup: Το Eurogroup δεν αποφάσισε τελικά για την εκταμίευση των 974 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, γιατί δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμη από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης όλα τα προαπαιτούμενα, ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες, αναφέρει η DW. Είμαστε κοντά σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι οι θεσμοί δίνουν μεγάλη προσοχή στη διαδοχή του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Αυτό που λέμε είναι ότι η διευκόλυνση πρέπει να περιοριστεί μόνο στους ευάλωτους οικονομικά και όχι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία είναι δυνατή τις επόμενες μέρες, ώστε στις 5 Απριλίου οι υπουργοί να αποφασίσουν την εκταμίευση των χρημάτων», κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις στο δημοσιονομικό τομέα και με το παραπάνω, τόνισε από την πλευρά του ο Μάριο Σεντένο, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι η χώρα δεν πρόκειται να χάσει χρήματα. «Το γεγονός ότι δεν κλείσαμε δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν πήγε καλά, το αντίθετο έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα να γίνουν και εκτιμώ ότι θα τελειώσουμε πολύ σύντομα», ανέφερε ο κ. Σεντένο. Όπως ανέφερε στις Βρυξέλλες ελληνική κυβερνητική πηγή, στη συνεδρίαση του Eurogroup επισημάνθηκε η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των δράσεων που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα την διατήρηση του θετικού μομέντουμ στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας. Το μοναδικό θέμα που παραμένει ανοιχτό αφορά το διάδοχο πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπου υπήρξε ευρεία συμφωνία αναφορικά με τους κεντρικούς του πυλώνες και απομένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων, τόνισε προσθέτοντας ότι κρίθηκε απολύτως εφικτό να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες μέχρι το επόμενο Euroworking Group, στις 25 Μαρτίου.
«Οι Ευρωπαίοι υποσχέθηκαν στην Αθήνα το ποσό, μέρους των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα κατά τη διάρκεια της κρίσης, αν συνεχίζει να αναδιαμορφώνει την οικονομία της, μετά το τέλος του προγράμματος. Ομως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκρούει κάποιες από τις προτάσεις της ευρωζώνης, οδηγώντας στην απόφαση της Δευτέρας», αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας. Η Wall Street Journal επισημαίνει ότι η αναβολή της εκταμίευσης είναι κατά κύριο λόγο μια συμβολική κίνηση, καθώς η Αθήνα δεν έχει άμεση ανάγκη το 1 δισ. ευρώ, ενώ η απόφαση αναμένεται τώρα στις 5 Απριλίου. Η βασική διαφωνία αφορά τον νόμο για την προστασία πρώτης κατοικίας, σημειώνει το δημοσίευμα. «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το προσχέδιο είναι υπερβολικά επιεικές σε ανθρώπους που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, ότι ενθαρρύνει τις εσκεμμένες αδυναμίες πληρωμών και πως πλήττει περαιτέρω το προβληματικό τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας», συνεχίζει. «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, που πρέπει να προκηρύξει εκλογές το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο, δεν θέλει να το κάνει ευκολότερο για τις τράπεζες να διεκδικούν επανάκτηση των σπιτιών», αναφέρει το δημοσίευμα που σημειώνει ότι η ΝΔ, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι σε θέση ισχύος για να κερδίσει τις εκλογές, υποστήριξε ότι το προσχέδιο δεν προστατεύει αρκετά τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Τέλος, το δημοσίευμα θυμίζει ότι η πρόσφατη απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού επίσης αιφνιδίασε τις αρχές της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι είναι κάτι επικίνδυνο για την αγορά εργασίας και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ΝΔ υποστήριξε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια.
Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ξανά αλλά ο Αλέξης Τσίπρας «προκειμένου να σώσει την επανεκλογή του προωθεί δαπανηρά μέτρα, γράφει το Spiegel Online με αφορμή το Eurogroup της Δευτέρας, σημειώνοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός «θέτει σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη και με αυτόν τον τρόπο προκαλεί θυμό στην Ευρώπη». Έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης και λίγο μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το Spiegel διερωτάται: «Είναι τελικά όλα εντάξει στη χώρα, που πριν από λίγα χρόνια παρά λίγο να εγκαταλείψει την ευρωζώνη». Και απαντά: «Μάλλον όχι.»Το Spiegel σημειώνει: «Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον διαφόρων προκλήσεων. Η μεγαλύτερη ανησυχία των παρατηρητών είναι ότι ο πρωθυπουργός ενεργεί μόνο με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές που αναμένονται φέτος. Διότι στις δημοσκοπήσεις ο Αλ. Τσίπρας δεν τα πάει καλά. Η τετραετής θητεία του λήγει τον Οκτώβριο. Αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο. Ο ίδιος ο Τσίπρας ισχυρίζεται ότι θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο. Το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία: όσο διαρκεί η προεκλογική εκστρατεία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος η κυβέρνηση να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις και να ξεκινήσει να μοιράζει προεκλογικά δώρα σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα. ». Το άρθρο αναφέρεται επίσης και στον αντίπαλο του Αλέξη Τσίπρα, Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο χαρακτηρίζει ως έναν «φιλελεύθερο ηγέτη, υπέρ των μεταρρυθμίσεων, που έχει δεσμευτεί για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας επιδιώκοντας παράλληλα ένα ‘επιθετικό μεταρρυθμιστικό και οικονομικό πρόγραμμα’.»
Για Ευρώπη- Γερμανία – Γαλλία: Προφανώς η Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ είναι πιο αισιόδοξη από τον Εμανουέλ Μακρόν σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ε.Ε, για το αν θα παραμείνει στην ίδια κατεύθυνση. Αυτό δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί σχολιάζοντας το άρθρο της που αποτελεί και απάντηση στο αντίστοιχο του Εμανουέλ Μακρόν προς τους Ευρωπαίους πολίτες. «Θα προτιμήσω την πλευρά του Μακρόν. Ο ίδιος όμως δεν πρέπει να δώσει ούτε πολύ αισιόδοξες, ούτε όμως και πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για την κατάσταση της Ευρώπης. Αλλά βασική η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια πολύ ταραχώδη περίοδο». «Οι Γερμανοί φίλοι μας δεν πρέπει να αγνοούν ότι οι σημερινές ανισότητες υπονομεύουν (τη στήριξη των πολιτών) την Ευρώπη και οι αυξανόμενες διαφορές τρέφουν τον λαϊκισμό. Και αν (η ανισότητα) συνεχίσει να αναπτύσσεται… η επιβίωση της Ευρώπης και της ευρωζώνης δεν θα είναι για πάντα εγγυημένη. Γι αυτό το λόγο διαφωνώ μαζί της» είπε ο Μοσκοβισί. Το άρθρο της Κραμπ Καρενμπάουερ «είναι ένα τέλεια συνεκτικό κείμενο για το ΕΛΚ αλλά δεν ανήκω στο ΕΛΚ… Πιστεύω ότι το να αγνοεί κανείς τις ανισότητες και την ανάγκη για σύγκλιση είναι λάθος και η κατάσταση της Ευρώπης το αποδεικνύει». Και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Ναταλί Λουαζό δεν συμφωνεί με το όραμα της Κραμπ Καρενμπάουερ. Απαντώντας ως άλλος Ντε Γκωλ είπε πως «όχι δεν θα μοιραστούμε τη μόνιμη θέση μας στα Ηνωμένα Έθνη, ούτε με τη Γερμανία, ούτε με κανένα άλλο» έγραψε στο Twitter. «Και όχι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χάσουμε τη δεύτερη έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο».
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Ρισάρντ Φεράντ δήλωσε χθες ότι το κοινοβουλευτικό σώμα ενέγκρινε τελικά τη συνένωση των δυο κοινοβουλευτικών οργάνων Γαλλίας – Γερμανίας, όπως προβλέπει η Συνθήκη του Άαχεν παρά τις αντιδράσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και της ακροδεξιάς.»Το να χτίσει κανείς ένα τόσο μοναδικό κοινοβουλευτικό θεσμό είναι ένδειξη του πόσο ισχυρή ειναι η σχέση μας» είπε ο Φεράντ αναφερόμενος στην ανανέωση της Συνθήκης των Ηλυσίων. Τώρα απομένει η γερμαική Μπούτεσταγκ να εγκρίνει τη δημιουργία αυτού του νέου θεσμού. Η κοινή συνέλευση θα συγαλείται δύο φορές το χρόνο αποτελούμενη από 100 μέλη – 50 βουλευτές από κάθε βουλή – και θα μπορεί να προτείνει αλλά όχι να επιβάλλει κοινά ψηφίσματα μεταξύ της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και της Μπούτεσταγκ.
Για Βέμπερ: Στο μεταξύ το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας θέλει να βοηθήσει το Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο το οποίο επιθυμεί να κλείσει η Ουγγαρία. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει σήμερα η Augsburger Allgemeine. Η Βαυαρία προσέφερε να ενισχύσει οικονομικά τουλάχιστον δύο πανεπιστημιακές έδρες που θα αφορούν «τη διακυβέρνηση και την πολιτική, τη διοίκηση επιχειρήσεων, την τεχνολογία». Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι θέλει «να βοηθήσει να βρεθούν τρόποι ώστε το πανεπιστήμιο να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του» και πως θα καταθέσει αυτή την προσφορά στον πρόεδρο του πανεπιστημιακού ιδρύματος σήμερα σε συνάντηση τους στη Βουδαπέστη. Το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου θα είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό με το πανεπιστήμιο είπε ο Βέμπερ προσθέτοντας ότι ειναι πολύ ικανοποιημένος που το δημόσιο πανεπιστήμιο της Βαυαρίας πήρε αυτή την πρωτοβουλία. Τελικά: Οι εσωτερικοί μηχανισμοί του ΕΛΚ έχουν μετατραπεί σε πραγματικές παρεμβάσεις πολιτικής και ενώ ο Βίκτορ Όρμπαν συνεχίζει να διακινδυνεύει να βρεθεί εκτός της ευρωομάδας. Στο μεταξύ σύμφωνα με την Bild τα κόμματα της Γερμανίας και της Αυστρίας που ανήκουν στο ΕΛΚ προωθούν σχέδια για τη δημιουργία μιας επιτροπής «τριών σοφών» που θα εξετάσει τις δεσμεύσεις του Fidesz. Με αυτόν τον τρόπο ίσως καθυστερήσουν την απόφαση για την παραμονή του κόμματος.
Για Αλγερία: Ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελασίζ Μπουτεφλίκα ακύρωσε τις προγραμματισμένες για τις 18 Απριλίου προεδρικές εκλογές λέγοντας ότι δεν θα αναζητήσιε και πέμπτη θητεία. Η πρόθεση του να διεκδικήσει για πέμπτη φορά τον προεδρικό θώκο προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Υπήρξε πρόεδρος της χώρας για 20 χρόνια αλλά εδώ και καιρό δεν εχει εμφανιστεί δημόσια μετά το εγκεφαλικό, που υπέστη το 2013. Δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα νέα ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών, αλλά τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κυβερνητικός ανασχηματισμός, όπως ανακοίνωσε ο Μπουτεφλίκα. Πάντως δεν υπήρξε καμία αναφορά στο εάν τελικά ο πρόεδρος θα παραιτηθεί πριν από τις προγραμματισμένς εκλογές. Σε παραίτηση πάντως οδηγήθηκε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας που αντικαταστάθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, που τώρα αναλαμβάνει και τον ανασχηματισμό, αναφέρει το BBC.
Τι συνέβη χθες; Η πίεση αυξήθηκε εναντίον του Μπουτεφλίκα ιδιαίτερα όταν πάνω από 1000 δικαστές ανακοίνωσαν ότι θα αρνηθούν να μετάσχουν στις εκλογές στις οποίες θα ήταν υποψήφιος. Τότε ο επικεφαλής του στρατού, ο Στρατηγός, Γκάεντ Σαλάχ είπε ότι ο στρατός και ο λαός έχουν ένα κοινό όραμα για το μέλλον. Επρόκειτο για την πιο ισχυρή ένδειξη ότι ο στρατός ήταν με το μέρος των διαδηλωτών./
Σύμφωνα με την ανάλυση του βρετανικού δικτύου η χθεσινή κίνηση αποτελεί μερική νίκη για εκείνους που διαδήλωναν εδώ και εβδομάδες/ Ενώ πλέον είναι σίγουρο ότι ο Μπουτεφλίκα δεν θα διεκδικήσει και πέμπτη θητεία η απουσια όμως νέας ημερομηνίας για τις εκλογές αφήνει τη διαδικασία σε κενό… Οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξε άμεση και τα ερωτηματικά πολλά για το εάν θα πρέπει να επεκταθεί χρονικά η τρέχουσα θητεία του προέδρου, πέραν δηλαδή της συνταγματικής πρόβλεψης. Η καθυστέρηση πάντως θα μπορούσε να διασφαλίσει μια ειρηνική μεταβατική περίοδο εξουσίας επιτρέποντας σε όλους τους υποψηφίους να κάνουν κανονική προεκλογική εκστρατεία. Όμως το ‘κλειδί» για την ικανοποίηση των διαδηλωτών θα είναι ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση του. Και η νομιμότητα μιας εκλογής δεν σταματά στις κάλπες. Η ελίτ, οι δικαστές και τα εκλογικά σώματα θα πρέπει να αποδείξουν ότι θέλουν να διασφαλίσουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Οι Αλγερινοί έχουν δείξει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν το σημερινό καθεστώς.
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη