Μία ημέρα μετά την πρωτοφανή ένοπλη επίθεση με τουλάχιστον 49 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο, για μία από τις πλέον ανοικτές και ανεκτικές κοινωνίες του κόσμου.
Προφυλακιστέος ο δράστης
Κατηγορίες για φόνο απαγγέλθηκαν στον κύριο ύποπτο των πολύνεκρων επιθέσεων τον 28χρονο Αυστραλό Μπρέντον Ταράντ. Ο κατηγορούμενος δεν υπέβαλε αίτηση για να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση και θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι την επόμενη εμφάνισή του στο δικαστήριο στις 5 Απριλίου.
Christchurch: Australian man Brenton Harrison Tarrant has been charged with one count of murder. He's expected to face further charges over the Christchurch mosques massacre. 49 people were killed in separate attacks on two mosques in Christchurch yesterday. #Christchurch #7News pic.twitter.com/yY76NcfJW3
— 7 News Sydney (@7NewsSydney) March 16, 2019
Ντυμένος με τη λευκή στολή των κρατούμενων και χωρίς παπούτσια ο 28χρονος Αυστραλός, εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Ο δικαστής Πολ Κέλαρ επέτρεψε στους φωτορεπόρτερ να τραβήξουν φωτογραφίες του Ταράντ, αλλά ζήτησε να δημοσιευθούν με το πρόσωπό του καλυμμένο από «μωσαϊκό», ενώ η δικαστική αίθουσα ήταν κλειστή για το κοινό.
Ο Μπρέντον Χάριστον Ταράντ, χαμογέλασε όταν οι δημοσιογράφοι τον φωτογράφησαν να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου, σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald.
«Φαινόταν ήρεμος και παρατηρούσε επί πολλή ώρα τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους», μετέδωσε δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Radio New Zealand.
Atacurile din Noua Zeelandă: Australianul Brenton Tarrant a fost acuzat de crimă https://t.co/jNEJKYSbEJ pic.twitter.com/QQUmWhJKnz
— AGERPRES (@agerpres) March 16, 2019
Ο μακελάρης έστειλε το μανιφέστο μίσους και στην πρωθυπουργό
Το γραφείο της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ότι ήταν μεταξύ των δεκάδων υπηρεσιών που έλαβαν ένα αντίγραφο του «μανιφέστου» του μακελάρη του Κράιστσερτς, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει την επίθεσή του που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 49 άνθρωποι.
Ένας εκπρόσωπος της πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι το κείμενο αυτό στάλθηκε σε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η οποία δεν ελέγχεται από την ίδια την Άρντερν. Το μανιφέστο στάλθηκε επίσης μαζικά σε ορισμένους υψηλόβαθμους πολιτικούς αξιωματούχους της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και σε τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Το μανιφέστο στάλθηκε λιγότερα από 10 λεπτά πριν εκδηλωθεί η επίθεση και δεν εξηγούσε τι επρόκειτο να συμβεί. «Δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να το σταματήσουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Οι αρχές έστειλαν αμέσως το «μανιφέστο» στην αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ, ο δράστης της επίθεσης, είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο το κείμενο των 74 σελίδων με σκοπό να προκαλέσει τον φόβο.
Το μανιφέστο έφτασε στο email της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν μόλις δέκα λεπτά πριν ξεκινήσει το μακελειό. Το γραφείο της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας επιβεβαίωσε την πληροφορία. Εκπρόσωπος της Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι «το email αναφέρει τους λόγους που το έκανε. Δεν έλεγε “αυτό θα κάνω”. Δεν υπήρχε ευκαιρία να το σταματήσουμε». Ο ίδιος εκπρόσωπος, είπε πως «είναι γραμμένο σαν να είχε συμβεί ήδη η επίθεση, για να εξηγήσει αυτό που προφανώς επρόκειτο να γίνει».
Την Παρασκευή, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας είχε καλέσει τον κόσμο να μην αναδημοσιεύει το ανατριχιαστικό βίντεο ή το μανιφέστο που είχε δημοσιεύσει ο μακελάρης. «Δεν πρέπει να δίνουμε οξυγόνο σε αυτή την πράξη βίας και το μήνυμα που κρύβεται πίσω από αυτή. Δεν πρέπει να μοιράζουμε αυτό το μήνυμα μίσους», είχε δηλώσει.
Άρντερν: Ο δράστης επιδίωκε να συνεχίσει τις επιθέσεις πριν συλληφθεί
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, δήλωσε ότι στόχος του ήταν να συνεχίσει τις επιθέσεις πριν συλληφθεί από την αστυνομία.
Η κ. Άρντεν προανήγγειλε αλλαγές στον νόμο περί αγοράς όπλων και σημείωσε ότι ο 28χρονος είχε ένα μικρό οπλοστάσιο ημιαυτόματων όπλων, με άδεια οπλοφορίας.
Εύσημα στους δύο αστυνομικούς
Χάρη στην επέμβαση δύο αστυνομικών από μια γειτονική μικρή πόλη, ακινητοποιήθηκε ο δράστης των επιθέσεων στα δύο τεμένη του Κράισττσερτ. «Ο δράστης βρισκόταν σε κίνηση. Είχε δύο ακόμη όπλα στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε και είναι ξεκάθαρο ότι σκοπός του ήταν να συνεχίσει τις επιθέσεις», τόνισε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν. «Οι δύο αστυνομικοί πρόταξαν τα όπλα τους προς την κατεύθυνση της ανοικτής πόρτας του αυτοκινήτου, στην πλευρά του συνοδηγού. Είναι πιθανό να είχε σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους αν δεν είχαν επέμβει οι δύο αστυνομικοί», δήλωσε.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους εξήρε τους δύο αστυνομικούς που τερμάτισαν το μακελειό. «Είμαι εξαιρετικά περήφανος για όσα έκαναν», δήλωσε για τους δύο αστυνομικούς ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας Μάικ Μπους. «Ο δράστης τέθηκε υπό κράτηση 36 λεπτά μετά την πρώτη κλήση», πρόσθεσε.
Η Νέα Ζηλανδία αποχαιρετά τους νεκρούς της
Σήμερα έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες κηδείες από τα 49 θύματα, εκ των οποίων αρκετά έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό. Τραυματίστηκαν 42 άνθρωποι, είκοσι εκ των οποίων σοβαρά και δύο σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσά τους ένα 4χρονο παιδί.
Δεκάδες άνθρωποι αφήνουν λουλούδια λουλούδια κοντά στις κορδέλες που τοποθέτησε η Αστυνομία για να αποκλείσει την πρόσβαση και στα δύο τεμένη στο Κράιστσερτς.
Lovely gesture from @nzpolice — loading up flowers laid at a roadblock to take them to the taped-off Al Noor mosque down the road @10NewsFirst pic.twitter.com/WIXehQks2Z
— Daniel Sutton (@danielsutton10) March 16, 2019
Ποιος είναι ο 28χρονος που αιματοκύλησε τη Νέα Ζηλανδία
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας δήλωσε ότι ο φερόμενος ως δράστης ταξίδευε σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν διέμενε στη χώρα πολύ καιρό.
Πρώην γυμναστής στην Αυστραλία ο Μπρέντον Ταράντ, παρουσιάζεται ως ένας «απλός, λευκός άνδρας» της εργατικής τάξης τον οποίο κέρδισε η νεοφασιστική ιδεολογία έπειτα από ταξίδια που έκανε στην Ευρώπη.
Μεγάλωσε στη μικρή πόλη Γκράφτον στη βόρεια πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, όπου παρακολούθησε μαθήματα για να γίνει γυμναστής αφού αποφοίτησε από το λύκειο. Από το 2009 και για δύο χρόνια εργάστηκε σε γυμναστήριο της πόλης. Η ιδιοκτήτρια του γυμναστηρίου, η Τρέισι Γκρέι, θυμάται έναν άνθρωπο που εργαζόταν σκληρά ο οποίος όμως άλλαξε μετά τα ταξίδια του στην Ευρώπη και την Ασία. «Πιστεύω ότι άλλαξε τα χρόνια που ταξίδεψε στο εξωτερικό», δήλωσε η Γκρέι στον αυστραλιανό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ABC. «Αναμφίβολα ευθύνονται οι εμπειρίες που έζησε, ή κάποια οργάνωση που συνάντησε και οι οποίες τον έκαναν να αλλάξει», πρόσθεσε.
«Ένας απλός άνδρας που γεννήθηκε στην Αυστραλία σε μια εργατική οικογένεια με χαμηλά εισοδήματα». Ο 28χρονος παραιτήθηκε από το γυμναστήριο το 2011. Όπως εξηγεί κατάφερε να χρηματοδοτήσει τα ταξίδια του επενδύοντας σε bitcoin.
Μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο πατέρας του πέθανε από καρκίνο το 2010 και η Γκρέι επεσήμανε ότι πιστεύει πως η μητέρα και η αδελφή του Ταράντ ζουν ακόμη στο Γκράφτον.
Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του στο Facebook είχε ταξιδέψει ως το Πακιστάν και τη Βόρεια Κορέα.
Είχε επισκεφτεί την Τουρκία
Οφερόμενος ως δράστης από την Αυστραλία, «μετέβη πολλές φορές στην Τουρκία και διέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη χώρα», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τη συχνότητα, τη διάρκεια ή τις ακριβείς ημερομηνίες των επισκέψεών του Αυστραλού.
«Σκεφτόμαστε ότι ο ύποπτος μπόρεσε να μεταβεί σε άλλες χώρες (από την Τουρκία) στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Ξεκινήσαμε έρευνα για τις μετακινήσεις του και τις επαφές του υπόπτου εντός της χώρας», σημείωσε μία πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Έρευνα και στη Βουλγαρία
Επίσης, είχε διαμείνει στη Βουλγαρία το διάστημα «9ης- 15ης Νοεμβρίου 2018», επισήμανε ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας Σοτίρ Τσατσάροφ. Οι αρχές της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με τα κίνητρα της επίσκεψης, καθώς σύμφωνα με την εκδοχή που εκείνος παρουσίασε, «ήθελε να ανακαλύψει ιστορικά αξιοθέατα και να μελετήσει την ιστορία των βαλκανικών χωρών, εξήγησε ο εισαγγελέας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μλάντεν Μαρίνοφ ανέφερε ότι η έρευνα στοχεύει να αποσαφηνίσει «τα κίνητρα» της επίσκεψης του Αυστραλού και τις ενδεχόμενες «επαφές με άλλα πρόσωπα».
Στα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι βουλγαρικές αρχές δεν υπάρχουν «δεδομένα τρομοκρατικής δράσης και επαφών αυτού του προσώπου στη Βουλγαρία», διευκρίνισε ο εισαγγελέας.
Οι ερευνητές, εξάλλου, έχουν ήδη στη διάθεσή τους συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή του στη Βουλγαρία: αφίχθη στη Σόφια από το Ντουμπάι την 9η Νοεμβρίου, ενοικίασε ένα όχημα τη 10η Νοεμβρίου και «επισκέφθηκε ιστορικά αξιοθέατα» σε 10 περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.
Έφυγε από τη Βουλγαρία τη 15η Νοεμβρίου με πτήση για το Βουκουρέστι, όπου ενοικίασε ένα αυτοκίνητο για να επισκεφθεί την Ουγγαρία, διευκρίνισε ο ίδιος.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αυστραλός μετέβη στη νοτιοανατολική Ευρώπη: σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε επίσης επισκεφθεί, για σύντομο χρονικό διάστημα, τα Βαλκάνια το διάστημα 28ης-30ης Δεκεμβρίου του 2016, όπου ταξίδεψε με λεωφορείο στη Σερβία, στην Κροατία, στο Μαυροβούνιο και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Η Βουλγαρία διευκρινίζει ότι βρίσκεται σε επαφή στο πλαίσιο αυτής της έρευνας με τις αρχές στις ΗΠΑ, στη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο.
Το πρόβλημα της διάδοσης βίαιων βίντεο στο διαδίκτυο
Ο φερόμενος δράστης της επίθεσης έκανε χρήση των social με το όνομα social media Brendon Tarrant, με livestreaming της επίθεση μέσω Facebook. Ο δράστης είχε «ανεβάσει» στο διαδίκτυο, στο παράνομο φόρουμ 8chan ένα link που οδηγούσε σε ένα μανιφέστο 73 σελίδων και σε μία σελίδα του Facebook που φιλοξενούσε ένα live streaming με την επίθεση. Σχετικές αναρτήσεις στο twitter βοήθησαν στο να εξαπλωθεί η είδηση της επίθεσης. Το Facebook κατέβασε τη σελίδα, και το twitter διέγραψε το προφίλ, όμως το βίντεο με το livestreaming είχε κάνει το γύρο του κόσμου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
«Συνεχίζουμε να αγαπάμε αυτή τη χώρα», δηλώνει ο ιμάμης του τεμένους
Ο ιμάμης, ο οποίος χοροστάτησε της προσευχής της Παρασκευής δήλωσε το Σάββατο ότι η επίθεση δεν θα αλλάξει την αγάπη που τρέφουν οι πιστοί για τη Νέα Ζηλανδία. «Συνεχίζουμε να αγαπάμε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Αμπντούλ Χαλίμ, ιμάμης του τεμένους Λινγούντ, υποσχόμενος ότι οι εξτρεμιστές «δεν θα πλήξουν ποτέ την εμπιστοσύνη μας».
Εντούτοις, διαβεβαίωσε ότι οι μουσουλμάνοι της Νέας Ζηλανδίας εξακολουθούν να αισθάνονται σπίτι τους την χώρα. «Η πλειοψηφία των Νεοζηλανδών αισθάνεται την ανάγκη να δείξει τη στήριξή της, να μας εκφράσει την απόλυτη αλληλεγγύη της», συμπλήρωσε.
Δύο ακόμη πρόσωπα βρίσκονται υπό κράτηση και η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει την εμπλοκή τους στην επίθεση. Κανένας από τους συλληφθέντες δεν είχε ποινικό μητρώο, ούτε βρισκόταν σε καταλόγους στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία με πρόσωπα που παρακολουθούσαν οι αρχές.
Στο μεταξύ, ένοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία σε πόλεις της Νέας Ζηλανδίας, κάτι που είναι ασυνήθιστο για μια χώρα με πολύ χαμηλά ποσοστά ένοπλης βίας.
Η Αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας καλεί τους πολίτες αν γνωρίζουν οτιδήποτε να ενημερώσουν τις Αρχές.
Ο Τραμπ δεν διαπιστώνει άνοδο του λευκού εθνικισμού
Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε ότι δεν διαπιστώνει άνοδο του λευκού εθνικιστικού. «Δεν νομίζω. Πιστεύω ότι είναι μια μικρή ομάδα ανθρώπων», δήλωσε. Είπε επίσης, ότι δεν έχει δει το μανιφέστο στο οποίο ο φερόμενος δράστης καταγγέλει τους μετανάστες ως «εισβολείς», ενώ τον επαινεί ως «ένα σύμβολο ανανέωσης της λευκής ταυτότητας και του κοινού σκοπού».
Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επίθεση στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας
Μία ανοιχτή πληγή σε μία ανοιχτή κοινωνία
Χώρα φιλόξενη και ανεκτική η Νέα Ζηλανδία, δέχτηκε και δέχεται πρόσφυγες, μετανάστες και κατατρεγμένους από όλο τον κόσμο, έχοντας θεσπίσει μία σειρά κανόνες, ώστε να προστατεύσει την κοινωνική ειρήνη και συμβίωση. Η μακρινή χώρα του νοτίου ημισφαιρίου, θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επουλώσει το βαθύ τραύμα της φρικτής αυτής επίθεσης.
Νewsroom Aθήνα 9.84 με πληροφορίες από το ΑΠΕ-AFP