Στην υπογραφή τριετούς (2019-2021) Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών και της ΟΤΟΕ.
Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας των τραπεζοϋπαλλήλων, ενέκρινε σήμερα το πλαίσιο της συμφωνίας για τη νέα Συλλογική Σύμβαση, αποφασίζοντας παράλληλα την ματαίωση της απεργίας που είχε προκηρυχθεί για την προσεχή Τετάρτη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΤΟΕ οι βασικές διεκδικήσεις, που είχε θέσει έγιναν αποδεκτές, ενώ παράλληλα ρυθμίστηκαν και άλλα θέματα που αφορούν βασικές ανάγκες των εργαζομένων. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων, η μείωση του ωραρίου συναλλαγών με το κοινό και σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών, μέσα στη τριετία, στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου.
Ειδικότερα, στη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, περιλαμβάνονται τα εξής:
1. Προστασία της απασχόλησης
Η βελτιωμένη, σε σχέση με τη προηγούμενη, ρήτρα προστασίας της απασχόλησης – που αποτελούσε κεντρικό αίτημα της ΟΤΟΕ – για τα 3 χρόνια που θα διαρκέσει η νέα Κλαδική Σύμβαση, είναι σαφής και κατηγορηματική, αφορά όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις και έχει ως εξής: τα μέρη επαναβεβαιώνουν τη βούλησή τους να προστατεύσουν την απασχόληση στον κλάδο.
2. Προστασία του εισοδήματος των τραπεζοϋπαλλήλων με σταδιακή αποκατάσταση μέρους των απωλειών
Μετά από 7 χρόνια μειώσεων και καθήλωσης του εισοδήματος των τραπεζοϋπαλλήλων, λόγω της μνημονιακής κρίσης, η ΟΤΟΕ πέτυχε να αρχίσει, η σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών μέσα στη τριετία στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου.
3. Συμφωνήθηκε η μείωση του ωραρίου συναλλαγών
Μειώνεται το ωράριο συναλλαγών κατά 30 λεπτά την ημέρα από Δευτέρα έως και Πέμπτη και διαμορφώνεται από 08.00 έως 14.00 Δευτέρα έως και Παρασκευή.
4. Ενημέρωση και συζήτηση για την ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών
Η συλλογική εκπροσώπηση σε κάθε επιχείρηση του κλάδου θα έχει δικαίωμα ενημέρωσης και συζήτησης για τα σχέδια ψηφιοποίησης της αντίστοιχης Τράπεζας, που επηρεάζουν τους εργαζόμενους καθώς και για την εκπαίδευση που χρειάζονται οι εργαζόμενοι, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της ψηφιακής μετάβασης.
5. Εισαγωγή για πρώτη φορά σε κλαδική Σ.Σ.Ε. ρύθμισης – πλαισίου για τα συστήματα αξιολόγησης.
6. Οι εργαζόμενοι – άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) θα επιλέγουν τη χρήση του μειωμένου ωραρίου που δικαιούνται, στο χρόνο που τους εξυπηρετεί εντός του ωραρίου.
7. Επιμέρους ρυθμίσεις κοινωνικής μέριμνας, προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας