Search

Ας μην λησμονείται εξ’ άλλου πως η αναθεώρηση του Συντάγματος εκφράζει τους εκάστοτε συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων. Και, κατά τεκμήριο, τους συσχετισμούς στην κοινωνία…

Αναμέτρηση «δύο κόσμων» και για το Σύνταγμα…

328

Του Βασίλη Πάικου

Βασίλης ΠάικοςΟλοκληρώθηκαν λοιπόν οι «υποχρεώσεις» της παρούσης Βουλής, της εισηγητικής, της προτείνουσας, απέναντι στην συνταγματική αναθεώρηση. Ο λόγος πλέον στην επόμενη βουλή, την αναθεωρητική. Εκεί όπου θα κριθούν όλα. Κι αφού εντωμεταξύ, έχει παρέμβει με την ψήφο του ο λαός, κι έχει διαμορφώσει τους νέους συσχετισμούς. Αυτούς που θα καθορίσουν το μέλλον της Χώρας, και ως προς το Σύνταγμα που μας αξίζει…

Λέγεται και γράφεται πως η τρέχουσα αναθεώρηση είναι δειλή και άτολμη, κατώτερη των απαιτήσεων των καιρών. Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσε να είναι καλύτερη, περισσότερο τολμηρή, θα μπορούσε να προχωρήσει σε περισσότερο βάθος η μεταρρυθμιστική λογική της. Όμως ας μην παγιδευόμαστε στο δόγμα του «ή όλα ή τίποτα». Κι έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, καλά είναι. Αναθεωρούνται ήδη πολλές συνταγματικές διατάξεις, διαμορφώνοντας καταστάσεις από καιρό ώριμες στην κοινωνία. Ενώ διατηρούνται ελπίδες για πολύ περισσότερα στην επόμενη Βουλή. Ας μην λησμονείται εξ’ άλλου πως η αναθεώρηση του Συντάγματος εκφράζει τους εκάστοτε συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων. Και, κατά τεκμήριο, τους συσχετισμούς στην κοινωνία…

Οι προς αναθεώρηση διατάξεις οι οποίες εγκρίθηκαν ήδη με περισσότερες (εν προκειμένω με πολύ περισσότερες) από 180 βουλευτικές ψήφους, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα αναθεωρηθούν, χωρίς πρόβλημα, στην αναθεωρητική Βουλή. Δεδομένου ότι εκεί δεν απαιτείται παρά η πλειοψηφία των 151. Και πρόκειται για ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες διατάξεις. Η κατάργηση της πρόωρης παραγραφής ποινικών αδικημάτων Υπουργών, η εκλογίκευση δηλαδή του λεγόμενου «νόμου περί ευθύνης Υπουργών. Ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας στα πλαίσια της κοινής λογικής. Η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, ώστε να μην μπορεί να διακοπεί εξ αυτού η κυβερνητική θητεία. Η μείωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας (από τον παραλογισμό των 4/5 στα 3/5) για την εκλογή των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών. Η δυνατότητα σύστασης εξεταστικών επιτροπών και από την κοινοβουλευτική μειοψηφία.

Πρόκειται για τις συνταγματικές διατάξεις, για την αναθεωρητική «προσαρμογή» των οποίων, δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα. Είναι, ας πούμε, τα ήδη κεκτημένα της τρέχουσα αναθεώρησης. Από κει και πέρα μια σειρά πολύ ενδιαφερουσών αναθεωρητέων διατάξεων, επαφίενται στην κρίση της επόμενης, της αναθεωρητικής Βουλής. Εκείνες οι οποίες στην παρούσα Βουλή δεν εξασφάλισαν τα απαιτούμενα 3/5, περιοριζόμενες σε κάτι περισσότερο από την απόλυτη πλειοψηφία των 151. Ζητώντας πλέον τους 180 στην επόμενη. Διατάξεις όπως η κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας της Πολιτείας και η γενίκευση του πολιτικού όρκου. Η εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης των πολιτών. Η καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας. Ο δημόσιος έλεγχος του νερού και του ρεύματος. Η κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Κι ακόμη, η συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής. Ο περιορισμός (έως 3) των βουλευτικών θητειών. Τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία. Η υποχρεωτική κοινοβουλευτική ιδιότητα του Πρωθυπουργού. Η «εποικοδομητική» πρόταση δυσπιστίας.

Ε λοιπόν τίποτα απ’ όλ’ αυτά δεν υπερψηφίστηκε από την ΝΔ. Ούτε τα στοιχειώδη. Κι αν θα μπορούσε κανείς να καταλάβει την άρνησή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την απλή αναλογική, για τις βουλευτικές θητείες, ή για την «εποικοδομητική» πρόταση δυσπιστίας, δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για όλα τ’ άλλα. Κι όμως η ΝΔ τα αρνείται. Αρνείται την πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας. Αρνείται τις συλλογικές συμβάσεις. Αρνείται τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας, τα θέλει κι αυτά ιδιωτικά. Αρνείται το ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Αρνείται την ουδετερόθρησκη Πολιτεία. Αρνείται, μ’ άλλα λόγια ό, τι στοιχειωδώς εκσυγχρονίζει το Κράτος, ό, τι στοιχειωδώς κατοχυρώνει τα δικαιώματα των πολιτών, ό, τι στοιχειωδώς εξασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών τους…

Και είναι γι αυτό (και γι αυτό) που στην εθνική εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου, από την κάλπη της οποίας θα διαμορφωθούν οι νέοι συσχετισμοί, θα αναμετρηθούν δύο προτάσεις, δύο σχέδια, δύο πολιτικές και, εντέλει, δύο κόσμοι

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *