Σε καλό κλίμα η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, με εκατέρωθεν ευχαριστίες για τον ειλικρινή διάλογο.
Στην από κοινού εκμετάλλευση των ευκαιριών στην περιοχή, στάθηκε στις κοινές δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Χαιρέτισε την δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία από τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικό κανένα ενεργειακό σχέδιο το οποίο δεν θα περιλαμβάνει την Τουρκία.
Στόχος να προωθήσουμε τη θετική ατζέντα ως παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. Δεν υπάρχει πόλεμος μεταξύ των πολιτισμών αλλά δυνατότητα συνύπαρξης προς όφελος των λαών μας. Μπορεί να ξεκινήσει μια περίοδος καλύτερης κατανόησης και αποκλιμάκωσης της έντασης, πρόσθεσε. Έχουμε υπερασπιστεί το αυτονόητο δικαίωμα της Κύπρου να διαχειρίζεται την ΑΟΖ προς όφελος και των δύο κοινοτήτων του νησιού. Η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας και αυτό θέλουμε να διέπει και τις μεταξύ μας διαφορές, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός σε μια έμμεση αιχμή για την μη υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας του Δικαίου της Θάλασσας. Είμαστε ανοιχτοί στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, που είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, της περιοχής και της Ελλάδας που θέλει να έχει μια φιλική Τουρκία στα ανατολικά σύνορα, επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.
Τσαβούσογλου για Κυπριακό: Πρέπει να αποφασίσουμε τι και πώς θα διαπραγματευτούμε
Αναφορικά με το κυπριακό ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι για να αρχίσει μια νέα διαπραγμάτευση πρέπει να αποφασίσουμε τι και πώς θα διαπραγματευτούμε. Δεν θα μπορέσουμε να χωνέψουμε άλλη μια αποτυχία. Δεν πρέπει να αρχίσουν συνομιλίες με ανοιχτό τέλος.
Ο κ. Κατρούγκαλος είπε από την πλευρά του ότι θα γίνει μια πρώτη άτυπη διερευνητική συζήτηση για να φανεί που βρίσκονται οι δύο πλευρές ιδιαίτερα στην αντικατάσταση του αναχρονιστικού όπως το χαρακτήρισε καθεστώτος των εγγυήσεων. Τόνισε ότι η Ελλάδα εστιάζει στην διεθνή διάσταση του κυπριακού και ότι τα θέματα συμβίωσης αφορούν τις δύο κοινότητες στο νησί.
Ο Τούρκος υπουργός έκανε εκ νέου λόγο για τουρκική μειονότητα στη δυτική Θράκη με τον Έλληνα ομόλογό του να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μουσουλμανική μειονότητα και ότι είναι αυτονόητο ότι εφόσον μιλάμε για Έλληνες πολίτες έχουμε την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε την ευημερία τους. Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν ωφέλιμη τη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ τόνισαν ότι στόχος είναι η αύξηση της οικονομικής και τουριστικής συνεργασίας. Τέλος, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος «με χαρά άκουσε από τον φίλο Μεβλούτ ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης της Παναγιάς Σουμελά και στις 15 Αυγούστου θα μπορεί να γίνει λειτουργία», ενώ επανέφερε το αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Newsroom Αθήνα 9.84