Search
ΔΕΗ

Αντιδρούν οι βιομηχανίες για την αύξηση 10% τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης-Ημερίδα για την Ελληνική Βιομηχανία

272

Το ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της ημερίδας που πραγματοποιείται σήμερα με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Βιομηχανίας Στέργιου Πιτσιόρλα παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά.  Η ημερίδα έχει ως θέμα «Ελληνική Βιομηχανία και Τρέχουσες Εξελίξεις στην Ε.Ε.»

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε προ ημερών την πρόθεση της να προχωρήσει σε αύξηση 10% στα τιμολόγια των βιομηχανιών της Υψηλής Τάσης και μάλιστα χωρίς να διευκρινίζει εάν θα διατηρηθούν και σε ποιο ύψος οι εκπτώσεις όγκου, την ώρα που σύμφωνα με έγκυρες μελέτες το ενεργειακό κόστος της ελληνικής βιομηχανίας- είναι κατά μέσο όρο 60% υψηλότερο από το αντίστοιχο των βιομηχανιών του Βελγίου, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας.

Υπενθυμίζεται πως τόσο η ΒΙΟΧΑΛΚΟ όσο και ο Τιτάνας έχουν καταθέσει στη ΡΑΕ προσφυγές κατά της ΔΕΗ για διακριτική μεταχείριση υπέρ πελατών της Υψηλής Τάσης όπως η ΛΑΡΚΟ, στην οποία παρέχονται υψηλότατες εκπτώσεις παρά το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΗ.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το ζήτημα του ενεργειακού κόστους είναι βέβαιο ότι θα τεθεί κατά τη διάρκεια της ημερίδας τόσο από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, αντιπρόεδρο του ΣΕΒ και πρόεδρο – διευθύνοντα σύμβουλο της Μυτιληναίος, όσο και από τον Μιχάλη Στασινόπουλο, μέλος του ΔΣ της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και πρόεδρο της Ελληνικής Παραγωγής.

Προτάσεις από τον ΣΕΒ

Άλλωστε εν όψει της συζήτησης που γίνεται στην Ευρώπη για τη νέα βιομηχανική πολιτική της Ένωσης, ο ΣΕΒ υπέβαλε στον πρωθυπουργό κείμενο 10 προτάσεων για την ενίσχυση της βιομηχανίας στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται:

• Η ταχεία αναδιάρθρωση της αγοράς με βάση το Target Model και η θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για την εφαρμογή νέας δομής, περιλαμβανομένης της δυνατότητας διμερών συμφωνιών και εισαγωγών ενέργειας

• Η ολοκλήρωση εγχωρίων και διεθνών συνδέσεων

• Το ανταγωνιστικό κόστος με μείωση των επιβαρύνσεων στην βιομηχανία. Ενδεικτικά προτείνεται η κατάργηση διάκρισης μέσης τάσης (5 ευρώ /MWH), η διαμόρφωση ΕΦΚ στο επίπεδο υψηλής τάσης (2,5 ευρώ/MWH), ο εξορθολογισμός τελών δικτύων κτλ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ημερίδα γίνεται σε μια χρονική στιγμή που η βιομηχανία βρίσκεται ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα και η χάραξη μιας νέας στρατηγικής για τη Βιομηχανική Πολιτική της Ε.Ε. αναμένεται να αποτελέσει κεντρική προτεραιότητα κατά τον επόμενο θεσμικό κύκλο.

Μάλιστα στη σύνοδο κορυφής του Σιμπίου στη Ρουμανία στις 9 Μαΐου 2019 πρόκειται να συζητηθεί το νέο στρατηγικό θεματολόγιο που θα θέσει τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στόχος της ημερίδας όπως τον περιγράφει ο ίδιος ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος τους προηγούμενους μήνες ανέλαβε πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος του ενεργειακού κόστους χωρίς πάντως να υπάρξουν αποτελέσματα, είναι να αποτελέσει βήμα διαλόγου με στόχο τη συνδιαμόρφωση μιας συνεκτικής εθνικής στρατηγικής για ένα νέο παραγωγικό και επιχειρηματικό πρότυπο και μια ισχυρή ελληνική βιομηχανία, που θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες και ευκαιρίες στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Χριστιάννα Κούσιου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *