«Ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη είναι το ισχυρότερο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας στην Ευρώπη. Δίνει δυνατότητα ένταξης επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη την πρώτη κατοικία» δήλωσε ο διευθυντής ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή «Αθήνα- Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη, αναφερόμενος στη ρύθμιση που αναμένεται να ψηφιστεί για τα κόκκινα δάνεια.
Πρόσθεσε ότι ο νόμος Κατσέλη δεν έδινε λύση στο μείζον θέμα των δανείων για τις μικρές επιχειρήσεις επισημαίνοντας ότι δεν έχει τίποτε να φοβηθεί ο μικρομεσαίος που θέλει να πληρώσει, αλλά όχι και ο κακοπληρωτής.Και σημείωσε: «Στο πλαίσιο και της οικονομικής κατάστασης πρέπει να εξεταστεί εάν ο νέος νόμος αποτελεί ισχυρή προστασία της πρώτης κατοικίας ή όχι. Η Ελλάδα με το νόμο Κατσέλη δεν έγινε πάντως όπως η Ισπανία του κ Ραχόι που πεταγόταν κόσμος έξω από τα σπίτια του.»
Είπε ακόμη ότι «πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για χορήγηση μικρών ή μεγαλύτερων πιστώσεων σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με το επιχειρείν.»
Παράλληλα κατηγόρησε στελέχη της ΝΔ που επέκριναν την κυβέρνηση ότι δεν προβαίνει σε μονομερή ενέργεια, λέγοντας ότι εάν το έκανε, θα ακολουθούσε καταγγελία από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει στη Βουλή τροπολογία, ώστε να υπάρχει bonus για τους συνεπείς δανειολήπτες, απάντησε θετικά εφόσον, όπως είπε, υπάρχουν οι δυνατότητες κρίνοντας παράλληλα θετικά την πρακτική της ΔΕΗ για χορήγηση έκπτωσης 10% σε όσους προπληρώνουν.
Για τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας και το αν επρόκειτο για γκάφα ή ήταν ενταγμένες στον κυβερνητικό σχεδιασμό χωρίς όμως να προβλεπόταν να τις κάνει ο ίδιος, ο κ Ζαχαριάδης τόνισε: » Ο κ Πετρόπουλος αποτύπωσε μια σκέψη, η οποία φαίνεται λογική, στο χρόνο και τον τρόπο που μπορεί να συζητηθεί. Εφόσον συντρέχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες- χωρίς να διασαλεύεται η δημοσιονομική στρατηγική διατήρησης των πλεονασμάτων- ο Πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών θα κάνουν αυτό που έκαναν από τον Δεκέμβριο 2016 , οπότε δώσαμε κοινωνικό μέρισμα και ο κ Μητσοτάκης έλεγε στον κ Σόιμπλε να μας τραβήξει τα αυτιά. Εάν τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα θα δώσουμε κοινωνικό μέρισμα στους φτωχούς και τους αδύναμους. Είναι μια στρατηγική στην οποία πιστεύουμε παράλληλα με την αποκλιμάκωση των φόρων.
*ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ κ. ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΚΚΑΛΗ
Ο κ Γεωργιάδης είπε: «Δεν χρηματοδότησε ο κ Κόκκαλης δικά μας γραφεία στον Πειραιά. Δεν βγήκε να μιλήσει για χούντα. Ούτε πήρε κυβερνητικά στελέχη να τα απειλήσει. Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους, στο δημοκρατικό λαό, με την ιστορία, τη διαδρομή και τις παρακαταθήκες μας, διεκδικώντας την ψήφο του λαού, όποια ομάδα και αν αγαπάει.»
Νόνη Καραγιάννη: Δηλαδή η επιλογή Κόκκαλη ήταν η απάντηση στην κυβερνητική κόντρα με τον κ Μαρινάκη για την ηγεσία της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ;
Κώστας Ζαχαριάδης: «Δεν είναι κάτι μονοσήμαντο. Δεν έχουμε καμία κόντρα με τον κ Μαρινάκη, ούτε με τον Παναθηναικό και τον ΠΑΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχείρησε να δημιουργήσει κλίμα τοξικότητας στην πολιτική ζωή της χώρας, ούτε και να προκαλέσει τέτοια διαίρεση. Δεν τους έχουμε χαρακτηρίσει διαπλεκόμενους εμείς.Τα δικαστήρια τους έχουν βγάλει έτσι…. Βγήκαν δικαστήρια που είπαν αυτό για τον κ Παπαντωνίου.»
Και συμπλήρωσε: «Κάθε άνθρωπος έχει την ιστορία, τη διαδρομή και τη δράση του, ατομική και επιχειρηματική. Οποιοσδήποτε έρχεται στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και των συστεγαζόμενων δυνάμεων ασπάζεται έναν πολιτικό κώδικα αρχών και αξιών και δικής μας και ενός μεγάλου προοδευτικού πόλου που θέλουμε να δημιουργήσουμε σε αυτή τη διεργασία. Ο λόγος που εκτιμώ ότι προκαλούνται τόσο μεγάλη ένταση και ντόρος για τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι χτυπά στη ρίζα της μιαν αντίληψη που ήθελε ολόκληρες ομάδες ή περιοχές, να λειτουργούν ως κομματικά τσιφλίκια και παραμάγαζα.»
Νόνη Καραγιάννη: Κανένα άλλο κόμμα πάντως δεν έβαλε στο ψηφοδέλτιό του κανέναν παράγοντα από αυτόν τον κύκλο της διαπλοκής, σύμφωνα και με το πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμείς δεν κινούμαστε αντιπαραθετικά, κάνουμε θετικές προτάσεις. Υπάρχουν σειρές ενεργειών από την άλλη πλευρά που βάλλουν κατά της ομαλής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Δεν αντιστοιχεί σε επιχειρηματίες να βγαίνουν και να λένε για δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, όπως έγινε το 2018. Οι επιχειρηματίες να ασχολούνται με τα επιχειρηματικά, οι πολιτικοί με τα πολιτικά, οι τραπεζικοί με τα τραπεζικά και καθένας να επιτελεί το ρόλο του στη δημοκρατία» κατέληξε ο κ Ζαχαριάδης,
ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ