Πέντε έργα συνολικού προϋπολογισμού 310 εκ. ευρώ ενέκρινε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ.
Ειδικότερα:
Έργο ΣΔΙΤ Οδικού Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου στο τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη
Το έργο θα βελτιώσει την ασφάλεια των οδικών υποδομών της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής με τη συλλειτουργία των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων συγκοινωνιακών υποδομών και τη διασφάλιση γρήγορων και ασφαλών μετακινήσεων. Επιπλέον, μέσω της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου θα επιτευχθεί μείωση του κόστους μεταφορών και αύξηση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας της περιοχής. Η αποπληρωμή του έργου θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας, κατά την περίοδο λειτουργίας.
Έργο ΣΔΙΤ κτιρίου Εκπαίδευσης – Πολιτισμού – Νέου Μουσείου και Βιβλιοθήκης της Ακαδημίας Αθηνών
Το συγκεκριμένο έργο θα συνεισφέρει στην ικανοποίηση των σύγχρονων εκπαιδευτικών απαιτήσεων και θα επιτρέψει στην Ακαδημία την ενεργή συμμετοχή σε σημαντικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά δρώμενα, εγχώρια και διεθνή, φιλοξενώντας συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες, κλπ., αναβαθμίζοντας περαιτέρω την Ακαδημία και την εκπαιδευτική και ερευνητική της δραστηριότητα και προσφορά. Επιπλέον, η νέα πτέρυγα που σχεδιάζεται να στεγάσει το Μουσείο με τα εκθέματα της Ακαδημίας και την κεντρική της Βιβλιοθήκη, αναμένεται να καταστήσει δυνατή και άμεση την επαφή του ευρύτερου κοινού με μουσειακά εκθέματα και προϊόντα επιστημονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, που σήμερα δεν είναι προσβάσιμα. Η αποπληρωμή του έργου θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας, κατά την περίοδο λειτουργίας. Η σχετική αναγγελία από πλευράς Ακαδημίας Αθηνών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 11 π.μ. σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ακαδημίας.
Έργα ΣΔΙΤ Αναβάθμισης Οδοφωτισμού για τον Δήμο Αθηναίων και τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου
Αποτελούν τα πρώτα έργα στο τομέα οδοφωτισμού όπου εγκρίνονται και θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και με την υλοποίηση τους θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 65%. Τα έργα αναβάθμισης δικτύων οδοφωτισμού προσφέρουν στις τοπικές και περιφερειακές αρχές οικονομικά, περιβαλλοντικά και τεχνικά οφέλη όπως την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση του αστικού φωτισμού, την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Σημειώνεται, δε, ότι τα έργα αυτά δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΠΔΕ και ότι η υλοποίησή τους εναπόκειται σε αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της Περιφέρειας/Δήμου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019, και η διαδικασία στο πλαίσιο του νόμου 3852/2010.